Про затвердження Порядку виявлення та ведення обліку неповнолітніх службами у справах неповнолітніх (22.01.2002), Детальна інформація

Про затвердження Порядку виявлення та ведення обліку неповнолітніх службами у справах неповнолітніх (22.01.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 11.8
Скачувань: 860
2.1. Неповнолітні, які залишились без батьківської опіки: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

2.2. Неповнолітні, які виховуються у сім'ях, в опікунів чи піклувальників, які не забезпечують необхідних умов для їх життя, навчання, виховання та розвитку.

2.3. Неповнолітні, які систематично залишають сім'ю, навчально-виховні заклади чи потребують допомоги в працевлаштуванні.

2.4. Неповнолітні, які вчинили правопорушення, за які застосовано заходи громадського впливу або адміністративного стягнення за адміністративні правопорушення.

2.5. Неповнолітні, які повернулись із загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації, професійних училищ соціальної реабілітації і центрів медико-соціальної реабілітації.

2.6. Неповнолітні, які систематично вживають спиртні напої або наркотичні речовини з немедичною метою.

2.7. Неповнолітні, звільнені від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру за скоєння суспільно небезпечних діянь.

2.8. Неповнолітні, засуджені до покарання, не пов'язаного з позбавленням волі: засуджені до громадських та виправних робіт, звільнені від відбування покарання з випробовуванням.

2.9. Неповнолітні, які повернулись з виховно-трудових колоній (ураховуються також неповнолітні, які звільнені умовно-достроково або звільнені за актом амністії чи помилування).

3. Методи виявлення неповнолітніх

Виявлення осіб, які підлягають обліку в службах у справах неповнолітніх, може проводитися за двома методами:

3.1. Пасивний - служба у справах неповнолітніх не вживає заходів щодо виявлення неповнолітніх, які потребують контролю з її боку, а лише обмежується поставленням на облік тих осіб, яких було виявлено та представлено для обліку органами освіти, внутрішніх справ та місцевими органами виконавчої влади, установами, громадськими організаціями, фізичними особами.

3.2. Активний - служба у справах неповнолітніх вживає необхідних заходів щодо виявлення неповнолітніх, які потребують контролю з її боку:

3.2.1. Робить запити до відповідних установ (закладів освіти, органів внутрішніх справ, виконання покарань, відділів охорони здоров'я тощо), підприємств та організацій.

3.2.2. Проводить опитування серед неповнолітніх та їхніх батьків, в навчальних закладах, за місцем проживання, через пресу, радіо, телебачення.

3.2.3. Ініціює діяльність громадських організацій і фізичних осіб з виявлення неповнолітніх, які потребують контролю та допомоги з боку служби у справах неповнолітніх.

Обов'язковим у роботі служби у справах неповнолітніх є пріоритетність активного методу виявлення над пасивним.

4. Джерела інформації

Інформація про осіб, які підлягають обліку, може надходити до служби у справах неповнолітніх з таких джерел:

4.1. Органи внутрішніх справ.

4.2. Органи виконання покарань.

4.3. Органи освіти.

4.4. Органи охорони здоров'я.

4.5. Судові органи.

4.6. Органи у справах сім'ї та молоді.

4.7. Органи опіки і піклування.

4.8. Житлово-комунальні служби.

4.9. Підприємства.

4.10. Громадські організації.

4.11. Громадяни.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes