Про внесення змін та доповнень до Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МВС України від 22.02.2001 N 185, зареєстрованої в Міністерстві юстиції, Детальна інформація

Про внесення змін та доповнень до Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МВС України від 22.02.2001 N 185, зареєстрованої в Міністерстві юстиції
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 21.5
Скачувань: 779
3.5. Якщо правопорушення вчинено кількома особами, то протокол про адміністративне правопорушення складається на кожну особу окремо.

За один і той самий пункт невиконаного припису або постанови посадових осіб органів державного пожежного нагляду до адміністративної відповідальності може бути притягнуто декілька службових осіб підприємств, на яких покладено відповідальність за їх виконання. При порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (куріння у невстановленому місці, користування електронагрівальними приладами тощо) кожна особа, що їх порушила, притягається до адміністративної відповідальності.

3.6. Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - через два місяці з дня його виявлення.

З огляду на специфіку системи проведення пожежно-технічних обстежень об'єктів різних форм власності, початок відрахування двохмісячного терміну для застосування ст. 188-8 КУпАП ( 80731-10 ) приймається з дати проведення контрольної перевірки, крім порушень, які викладені у першому розділі припису (раніше запропоновані заходи). Якщо при проведенні пожежно-технічних обстежень виявляються порушення вимог пожежної безпеки, які створюють реальну загрозу виникненню пожежі чи загибелі людей, а також можуть перешкоджати її гасінню, протокол про адміністративне правопорушення складається згідно зі ст. 175 КУпАП негайно, щодо інших недоліків надається термін для їх усунення.

Якщо однією особою вчинено два або більше адміністративних правопорушень, то адміністративне стягнення накладається за кожне правопорушення окремо.

Якщо особа вчинила кілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим самим органом державного пожежного нагляду (посадовою особою), стягнення накладається в межах санкції, установленої за більш серйозне правопорушення з-поміж вчинених. До основного стягнення в цьому разі згідно зі ст. 36 КУпАП ( 80731-10 ) може бути приєднано одне з додаткових стягнень, передбачених статтями про відповідальність за будь-яке із вчинених правопорушень.

Якщо при проведенні пожежно-технічних обстежень та перевірок виявляються порушення вимог пожежної безпеки та є два і більше невиконаних пунктів приписів або постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду, то при накладенні адміністративних стягнень застосовується санкція, передбачена ст. 188-8 КУпАП ( 80731-10 ), і до протоколу вносяться будь-які з нововиявлених порушень вимог пожежної безпеки.

Якщо при проведенні пожежно-технічних обстежень та перевірок виявляються порушення вимог пожежної безпеки і є один невиконаний пункт припису або постанови посадових осіб органів державного пожежного нагляду (ст.188-8), то при накладенні адміністративних стягнень застосовується санкція, передбачена ст. 175 КУпАП ( 80731-10 ), і до протоколу вноситься невиконаний пункт припису або постанови.

3.7. При складанні протоколу вказується стаття КУпАП ( 80731-10, 80732-10 ), згідно з якою передбачена адміністративна відповідальність за вчинені порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки чи невиконання приписів і постанов органів державного пожежного нагляду.

Зазначаються: число, місяць і рік складання протоколу, а також найменування населеного пункту, де він складений; посада, повне найменування органу державного пожежного нагляду, спеціальне звання, прізвище, ім'я та по батькові посадової особи, яка склала протокол.

У розділі відомостей про особу, яка вчинила правопорушення, зазначаються:

- пункт 1 - її прізвище, ім'я та по батькові;

- пункт 2 - число, місяць, рік і місце народження, а також повна адреса місця народження;

- пункт 3 - громадянство;

- пункт 4 - фактичне місце проживання особи на час вчинення правопорушення;

- пункт 5 - найменування підприємства, установи, організації, де працює або навчається особа, їх адреса;

- пункт 6 - посада особи, яка вчинила правопорушення. Якщо особа не працює, то про це робиться відмітка в пункті 6;

- пункт 7 - середній розмір місячної заробітної плати;

- пункт 8 - чи відповідає особа, що вчинила правопорушення, за своїми службовими обов'язками за забезпечення виконання вимог пожежної безпеки згідно зі ст. 14 КУпАП ( 80731-10 ) (функціональні обов'язки, накази про призначення відповідальних, плани усунення порушень пожежної безпеки з відміткою про ознайомлення особи тощо);

- пункт 9 - кількість осіб, які знаходяться на її утриманні, уключаючи неповнолітніх дітей та інші категорії осіб, які не отримують пенсії, не мають власних доходів тощо;

- пункт 10 - серія, номер паспорта, дата видачі й найменування органу внутрішніх справ, що його видав; серія, номер іншого документа, що посвідчує особу, яка вчинила правопорушення (службове чи пенсійне посвідчення, студентський квиток і т.ін.), дата видачі й найменування підприємства, установи, організації, що його видали;

- пункт 11 - якщо особа притягається до адміністративної відповідальності за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та невиконання приписів і постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду повторно протягом року, то в пункті 11 вказується число, місяць і рік вчинення попереднього правопорушення, стаття КУпАП ( 80731-10, 80732-10 ) та вид адміністративного стягнення (усне зауваження, направлення матеріалів на розгляд товариського суду, штраф, на яку суму тощо).

При викладенні обставин правопорушення вказується число, місяць, рік, час його вчинення, суть правопорушення, які саме порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки вчинила особа, що притягається до адміністративної відповідальності або не виконала приписів і постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду. Кожне правопорушення обгрунтовується відповідно до пункту нормативного акта з питань пожежної безпеки із зазначенням його повного найменування.

При накладенні адміністративного стягнення згідно зі ст. 188-8 ( 80731-10 ) вказується дата складання та вручення приписів і постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду, номери невиконаних пунктів та протипожежні заходи, які не виконані. Якщо терміни запропонованих заходів, зазначених у приписі (постанові), не вийшли, то службові особи підприємств до адміністративної відповідальності не притягаються.

Указуються обставини, що пом'якшують чи обтяжують адміністративну відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки чи невиконання приписів і постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду, якщо вони мають місце.

Особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються її права та обов'язки, передбачені ст. 268 КУпАП ( 80732-10 ), а також повідомляється про час та місце розгляду адміністративної справи. На знак обізнаності з вищевказаним особа ставить у протоколі свій підпис, а у разі її відмови ставити підпис про це робиться відповідна відмітка.

Зазначається дата, час та місце розгляду адміністративної справи, повна назва та адреса органу державного пожежного нагляду.

Протокол підписується посадовою особою, яка його склала. При наявності свідків правопорушення та потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.

Особа, що притягається до адміністративної відповідальності, згідно зі ст. 63 Конституції України ( 254к/96-ВР ) не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів своєї сім'ї чи близьких родичів.

3.8. До протоколу долучаються матеріали, що підтверджують факт вчинення адміністративного правопорушення (копії приписів, постанов, рапортів посадових осіб органів державного пожежного нагляду; заяви, пояснення правопорушників та свідків правопорушення; функціональні обов'язки, накази про призначення відповідальних за пожежну безпеку, плани усунень порушень пожежної безпеки і т.ін.). Кожен документ має свої реквізити (дату, адресу, назву, підпис, штамп, печатку тощо) і повинен відповідати своєму призначенню, містити достовірну інформацію і відповідати вимогам законодавства.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes