Про внесення змін та доповнень до Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МВС України від 22.02.2001 N 185, зареєстрованої в Міністерстві юстиції, Детальна інформація

Про внесення змін та доповнень до Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МВС України від 22.02.2001 N 185, зареєстрованої в Міністерстві юстиції
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 21.5
Скачувань: 782
При невиконанні приписів та постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду (ст. 188-8 КУпАП ( 80731-10 ) адміністративна відповідальність службових (посадових) осіб підприємств настає тільки в тому разі, якщо забезпечення виконання вимог цих приписів та постанов входить до їх службових обов'язків, передбачених ст. 14 КУпАП.

3.9. Якщо з урахуванням характеру вчиненого правопорушення і особи правопорушника до нього доцільно застосувати захід громадського впливу, то особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, може звільнятися від адміністративної відповідальності з передачею матеріалів на розгляд товариського суду, громадської організації або трудового колективу. Крім того, можливе звільнення порушника від адміністративної відповідальності з оголошенням усного зауваження. Такі заходи впливу можуть бути застосовані до громадян та службових осіб при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення (ст. ст. 21, 22 КУпАП ( 80731-10 ).

3.10. Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, орган державного пожежного нагляду (посадова особа) відповідно до ст. 283 КУпАП ( 80732-10 ) виносить постанову за справою про адміністративне правопорушення (далі - постанова) (додаток 5).

3.11. У постанові обов'язково проставляється: число, місяць і рік розгляду справи та зазначається місце її винесення. Указується посада, найменування органу державного пожежного нагляду, спеціальне звання, прізвище та ініціали посадової особи, яка винесла постанову, серія, номер та дата складання протоколу про адміністративне правопорушення.

У розділі відомостей про особу, яка вчинила адміністративне правопорушення, зазначаються прізвище особи, ім'я та по батькові (без скорочень), дата та рік народження, адреса місця проживання, точна юридична назва і адреса установи, організації, підприємства, навчального закладу та її посада.

У розділі "УСТАНОВИВ" указуються прізвище та ініціали правопорушника, число, місяць і рік, точний час та місце вчиненого правопорушення, які саме порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки вчинені. Кожне правопорушення обгрунтовується пунктом нормативного акта і його повним найменуванням.

Зазначається стаття КУпАП ( 80731-10, 80732-10 ), яка передбачає відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та невиконання приписів і постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду.

У розділі "ПОСТАНОВИВ", з урахуванням обставин, що пом'якшують або обтяжують відповідальність за здійснене правопорушення, якщо вони мали місце, посадова особа, яка розглядала матеріали справи, згідно зі ст. 284 КУпАП ( 80732-10 ) виносить один з видів постанов стосовно особи, яка вчинила адміністративне правопорушення: 1) про накладення адміністративного стягнення (попередження, штраф, направлення матеріалів на розгляд суду, адміністративної комісії тощо); 2) про застосування заходів впливу, передбачених ст. 24-1 КУпАП ( 80731-10 ); 3) про закриття справи.

При накладенні адміністративного стягнення у вигляді штрафу прописом зазначається його сума та назва установи ощадного банку, куди він сплачується, а також поточний рахунок банку.

Постанова підписується посадовою особою, яка її винесла.

Постанова за справою містить вказівку про порядок і строк її оскарження, а також відомості про її виконання.

3.12. Постанова оголошується негайно після закінчення розгляду справи. Копія постанови протягом трьох днів вручається або надсилається особі, щодо якої її винесено. Якщо копія постанови вручатиметься особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, особисто, то в постанові вказується дата вручення копії і ставиться підпис правопорушника. У разі, якщо копія постанови висилається поштою, про це робиться відповідна відмітка у справі, до якої долучається корінець поштового повідомлення про її отримання.

B*

2

\x017E

Z

I

\x3700$\x2438\x4800$\x6467\x3651I\x1C00 штраф має бути сплачений порушником не пізніше п'ятнадцяти днів від дня вручення йому постанови, а у разі оскарження або опротестування постанови - не пізніше п'ятнадцяти днів від дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення.

3.14. У разі несплати правопорушником штрафу в установлений термін постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання в установленому законом порядку.

3.15. Постанова про накладення штрафу, за якою стягнення штрафу проведено повністю, з відміткою про виконання повертається органу державного пожежного нагляду (посадовій особі), який виніс цю постанову.

3.16. Згідно зі ст. 305 КУпАП ( 80732-10 ) контроль за правильним і своєчасним виконанням постанови про накладення адміністративного стягнення здійснюється органом державного пожежного нагляду (посадовою особою), який виніс цю постанову.

3.17. У разі оголошення усного зауваження, передачі матеріалів прокурору, органу попереднього слідства, на розгляд товариського суду, а також за наявності обставин, передбачених ст. 247 КУпАП ( 80732-10 ), виноситься постанова про закриття справи про адміністративне правопорушення (додаток 6).

3.18. Не підлягає виконанню постанова про накладення адміністративного стягнення, якщо її не було звернуто до виконання протягом трьох місяців від дня її винесення. У разі зупинення виконання постанови відповідно до ст. 291 КУпАП ( 80732-10 ) перебіг строку давності зупиняється до розгляду скарги або протесту.

3.19. У відповідності до ст. 288 КУпАП ( 80732-10 ) при незгоді з прийнятим рішенням за справою про адміністративне правопорушення особа, щодо якої її винесено, може подати скаргу до вищого органу державного пожежного нагляду (вищій посадовій особі) або до суду. Скарга подається протягом десяти днів від дня винесення постанови.

Подання у встановлений строк скарги зупиняє виконання постанови до розгляду скарги та прийняття за нею рішення. Принесення прокурором протесту зупиняє виконання постанови до розгляду протесту.

Скарга і протест на постанову розглядаються в десятиденний строк від дня їх надходження.

3.20. У відповідності до ст. 293 КУпАП ( 80732-10 ) орган державного пожежного нагляду (посадова особа) при розгляді скарги або протесту на постанову про адміністративне правопорушення перевіряє законність і обгрунтованість винесеної постанови і приймає одне з таких рішень: 1) залишає постанову без зміни, а скаргу або протест - без задоволення; 2) скасовує постанову і надсилає справу на новий розгляд; 3) скасовує постанову і закриває справу; 4) змінює захід стягнення в межах, передбачених нормативним актом про відповідальність за адміністративне правопорушення, з тим, однак, щоб стягнення не було посилено (додаток 7).

3.21. Копія рішення за скаргою протягом трьох днів надсилається особі, щодо якої воно винесено. Про результати розгляду протесту повідомляється прокурору в такий самий термін.

При незгоді з прийнятим органом державного пожежного нагляду (посадовою особою) рішенням за скаргою воно може бути опротестовано прокурором. Протест на рішення за скаргою вноситься на розгляд до вищого органу (вищій посадовій особі) відносно органу (посадової особи), який прийняв рішення за скаргою.

3.22. Згідно зі ст. 296 КУпАП ( 80732-10 ), у тих випадках, коли накладений штраф згодом скасований або сума штрафу зменшена, а також при помилково стягнутому (сплаченому) штрафі двічі, стягнуті грошові суми повинні бути повернені.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes