Про затвердження Положення про експертну комісію та порядок проведення акредитаційної експертизи (30.01.2002), Детальна інформація

Про затвердження Положення про експертну комісію та порядок проведення акредитаційної експертизи (30.01.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 7.8
Скачувань: 779
вносити пропозиції МОН щодо вдосконалення освітньої діяльності навчальних закладів, критеріїв, вимог, показників та порядку їх запровадження, внесення змін і доповнень до нормативно-правових актів у сфері освіти;

брати участь у засіданнях Державної акредитаційної комісії (далі - ДАК) та експертних рад при ДАК.

1.10. Експерт зобов'язаний:

забезпечити об'єктивність, достовірність та своєчасність проведення акредитаційної експертизи;

забезпечувати збереження інформації, що містить державну та комерційну таємниці;

підписати експертний висновок, у разі незгоди з експертним висновком додати до нього викладену письмово свою окрему думку;

проінформувати навчальний заклад про результати акредитаційної експертизи.

1.11. Експерти, які підписали недостовірний експертний висновок акредитаційної експертизи, виключаються зі складу експертів та несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

1.12. Відшкодування витрат на відрядження експертів для проведення акредитаційної експертизи здійснюється відповідно до чинного законодавства.

1.13. Оплата праці експертів за проведення акредитаційної експертизи здійснюється ДАК на підставі експертного висновку щодо акредитації навчального закладу (спеціальності).

1.14. Оплата праці експертів здійснюється за ставками погодинної оплати праці, передбаченими для працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять зі студентами, учнями у відповідних типах навчальних закладів, з розрахунку п'яти годин на день, але не більше 15 годин за термін проведення акредитаційної експертизи, керівнику експертної комісії - шести годин на день, але не більше 18 годин за термін проведення акредитаційної експертизи.

2. Порядок проведення акредитаційної експертизи

2.1. Акредитаційна експертиза (далі - експертиза) - це процес установлення відповідності діяльності навчальних закладів державним вимогам щодо підготовки (перепідготовки) фахівців з вищою освітою.

2.2. Експертиза проводиться за попереднім відшкодуванням витрат, пов'язаних з проведенням акредитації, за рахунок навчальних закладів, які заявили про свою акредитацію, за попередньо складеними кошторисами відповідно до нормативів, установлених МОН за погодженням з Мінфіном.

Кошти перераховуються на рахунок ДАК.

2.3. Заява на проведення експертизи з відповідними документами подається до МОН.

2.4. МОН у десятиденний термін проводить попередню експертизу поданих документів, у разі їх відповідності встановленим вимогам формує експертну комісію, встановлює строки проведення експертизи та направляє комісію до навчального закладу. У випадку невідповідності встановленим вимогам надісланих МОН навчальним закладом документів, вони протягом місяця з дня надходження повертаються заявнику.

2.5. Кількість експертів, що направляються до навчального закладу, залежить від кількості заявлених на акредитацію спеціальностей, але не може бути більше 3 експертів на одну спеціальність.

2.6. Строк роботи експертної комісії визначає МОН у рішенні про затвердження її складу, безпосередньо у навчальному закладі він не може перевищувати 5 робочих днів.

2.7. Експертна комісія у навчальному закладі перевіряє:

достовірність інформації, поданої до МОН навчальним закладом разом з заявою про акредитацію;

відповідність установленим законодавством вимогам щодо навчально-методичного, кадрового, матеріально-технічного забезпечення навчального закладу;

відповідність його освітньої діяльності державним вимогам щодо підготовки, перепідготовки фахівців;

наявність неусунених порушень у діяльності навчального закладу, що були виявлені під час його попередніх перевірок.

2.8. За результатами експертизи експертна комісія готує мотивований висновок про можливість акредитації навчального закладу (спеціальності), ознайомлює під підпис його керівника (копія висновку надається навчальному закладу) і у тижневий термін з дня закінчення експертизи подає його до ДАК. Експертний висновок щодо акредитації спеціальності подається до експертної ради ДАК.

Начальник управління ліцензування

та акредитації В.І.Домніч

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes