Стилі керівництва, Детальна інформація

Стилі керівництва
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Менеджмент
Автор:
Розмір: 86.5
Скачувань: 3926
Керівники системи 3 - консультанти, демонструють значну, хоча й не повну довіру до підлеглих. Спостерігається двостороннє спілкування і певна міра довіри обох сторін. Важливі рішення ухвалюються керівником, а конкретизуються підлеглими.

Система 4 передбачає групові рішення, проекти яких висуваються ініціативними підлеглими і після конструктивного обговорення візуються керівником. На думку Лайкерта, саме ця система виявляється найдієвішою. Спілкування нетрадиційне, стосунки дружні, панує атмосфера довіри, превалює орієнтація на людину.

Американський дослідник Роберт Блейк і його помічниця-асистент Джейн Мутон, спостерігаючи за діяльністю менеджерів різних рангів, переконались, що їх діяльність відбувається у "силовому полі" між вектором "виробництво" (націленість на виробництво товарів) та вектором "людський фактор" (націленість на гуманне відношення до персоналу). Між цими векторами існує певне протиріччя:

а) якщо прагнути максимально збільшити продуктивність праці, не зважаючи на людські потреби і бажання, результат виявиться незадовільним:

б) якщо всю увагу зосередити на людині, це не піде на користь виробництву.

Блейк і Мутон розподілили "силове поле" на дев'ять градацій по кожному вектору і отримали відповідну "решітку":



Ця "решітка" дає можливість визначити п'ять основних характерних типів управлінської поведінки (всього 81 - 9х9):

а) дикратора; б) демократа; в) песиміста; г) маніпулятора; д) організатора.

Блейк і Мутон дали відповідні характеристики різним типам менеджерів.

Код 9:1 визначає стиль управління, який без залишку орієнтований на виробництво. Це жорсткий тип адміністратора, що приділяє мінімум уваги персоналов3 і сприймає його лише як виконавців власних розпоряджень. Його девіз: "Результат - це все!" Підлеглі намагаються вийти з під тиску диктатора, а він відповідає тотальним контролем діяльності. Менеджер 9:1 - незадовільний керівник.

Код 1:9 прямо протилежний попередньому типові менеджера. Продуктивність праці його не надто хвилює. Його девіз: "Постійно залишатися самим собою". Перевагу надає демократичному стилю керівництва.

Код 5:5 - орієнтований на створення команди. Проте його прагнення "вполювати двох зайців одночасно" часто призводить до посередніх результатів.

Код 1:1 - яскравий приклад незадовільного керівництва. Лібералізм, мінімум зусиль, безхарактерність чи некомпетентність адміністрації призводять до анархії в колективі.

Код 9:9 - це ідеальний і, як правило, недосяжний на практиці стиль керівництва, який дозволяє досягти блискучих результатів. Виконання роботи забезпечується спільними зусиллями всього колективу, розвинута система заохочення, висока продуктивність праці.

Контрольні запитання:

Охарактеризуйте шкалу найбільш суттєвих характеристик керівника за Гізеллі.

В чому, на Вашу думку, полягає сутність теорій «Х» та «У» МакГрегора?

Охарактеризуйте відомі Вам види керівників.

Класифікація стилів керівництва за Лайкертом.

Характеристика «решітки менеджменту» Блейка та Мутон.

Характеристика автократичного типу керівника.

Сутність та особливості демократичного типу керівника.

Ліберальний тип керівника – сутність, поняття, особливості.

Волинські Реферати

Всі права збережено

Referats@360.com.ua

HYPERLINK http://www.referaty.com.ua www.referaty.com.ua

ТЕМА : СТИЛІ КЕРІВНИЦТВА



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes