Команди роботи з файлами у MS-DOS, Детальна інформація

Команди роботи з файлами у MS-DOS
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Анатомія
Автор: фелікс
Розмір: 42.2
Скачувань: 2397
\

n



¤

I

U

: Зараз використовують дискети із записами інформації на обох поверхнях (тип DS) подвійної щільності (тип DD) або високої щільності (HD). Місткість дискет: 5,25” – 1,2 Мб; 3,5” –1,44(2,88) Мб. Дисководи для дискет розміру 5,25” встановлюють і використовують на комп’ютерах попередніх років випуску.

Щоб запобігти випадковому запису, на 3,5” дискеті відкривається спеціальне віконце, а на 5,25” дискетах заклеюють спеціальний проріз.

 

Hard Disk

Накопичувачі на жорсткому магнітному диску служать для роботи з дисками, які ще називають вінчестерами. Вінчестер – це кілька твердих круглих пластин, які закріплено на одному стержні й поміщено в герметичний корпус. Магнітні поверхні вінчестера форматуються, і запис інформації на них здійснюється так само, як і на звичайні дискети. Але вони мають значно більший об’єм пам’яті.

Вінчестери призначено для постійного зберігання інформації: програм ОС, пакетів програм, що часто використовується, редакторів документів, трансляторів з мов програмування та ін., що значно збільшує зручність роботи з комп’ютером.

Сучасні накопичувачі на жорстких магнітних дисках мають місткість від 1,2 Гб до 9,18 Гб, а з першого квартала 2000р. фірми ІВМ та Seagate випускають диски 70 Гб.

Швидкість запису та зчитування інформації з вінчестера в 1000-10 000 разів вища, ніж у НГМД.

Всю пам’ять на вінчестерах умовно поділено на частини, які називають логічними дисками. Усі доступні для роботи диски мають свої імена.

 

Floptical (дискети з оптичним позиціонуванням)

Зручними у використанні є системи з попередньо розміщеними (за прикладом вінчестера) дискетами. До комерційного застосування доведено такий варіант: розміткою служать лазерні опіки на поверхні дискети. Місткість такої 3,5” дискети – 21 Мб. Дискетник для них може працювати й зі звичайними дискетами.

Новий стандарт floptical – на 120 Мб.

 

Streamer (стример)

Стример – накопичувач на магнітних стрічках касетного типу, дешевший і достатньо поширений пристрій резервного копіювання.

Стример записує інформацію дуже великими блоками, за можливості безперервним потоком (stream). Місткість спеціальних касет для стримера – 60 Мб, 4 Гб тощо. Як стример, можна застосовувати звичайний відеомагнітофон, використовуючи спеціальний адаптер. Побутові відеокасети вміщують 1-2 Гб інформації. Такий вид запису дешевий, але повільний, щоб знайти дані, необхідно перемотувати стрічку, інколи по кілька хвилин.

У 1997р. компанія Hewlett-Packard запропонувала новий стример – SureStory DAT 24, який дає змогу записувати до 24 Гб інформації в стиснутому вигляді на цифрову аудіострічку – DAT.

 

Bernolli Box ( бернуллі-бокс)

У ньому, як і у вінчестері, магнітні головки плавають на повітряній подушці, не доторкаючись поверхні . Місткість запису велика, і дискети мають велику місткість – 100 Мб. За швидкістю бернуллі-бокс порівнюється з дешевими вінчестерами. У нас ці пристрої маловідомі, продаються рідко і коштують значно дорожче, тому що фірма lomega оберігає свої патенти і завищує ціну.

 

Compact Disc – Read Only Memory

(компакт-диск - пам’ять тільки для читання)

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes