Способи та форми виховання творчого мислення на прикладі досвіду батька-новатора Нікітіна Б.П., Детальна інформація

Способи та форми виховання творчого мислення на прикладі досвіду батька-новатора Нікітіна Б.П.
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Психологія
Автор: фелікс
Розмір: 8.9
Скачувань: 994
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ”

Способи та форми вихованняя творчого мислення на прикладі досвіду батька-новатора Нікітіна Б. П.

Реферат з курсу

“Основи педагогіки та психології” студента ІІІ курсу Департаменту Комп’ютерних Технологій

Підгорного Свєтослава Миколайовича

Викладач:

Голубєва Марія Олександрівна

Київ

1998

План

TOC \o "2-9" \f Вступ PAGEREF _Toc421338031 \h 3

З чого і коли починати PAGEREF _Toc421338032 \h 3

Ігри, що розвивають PAGEREF _Toc421338033 \h 5

Приклади PAGEREF _Toc421338034 \h 6

Висновки PAGEREF _Toc421338035 \h 7

Список літератури PAGEREF _Toc421338036 \h 8



Вступ

Суть творчості — в предвгадуванні результату правильно поставленого опиту, в створенні силою думки рабочої гіпотези, близької до дійсності.

Всі справи, що їх роблять люди, можна розділити на дві категорії — старі та нові. Старі справи можна довести до автоматизму, а до нового потрібно підійти з творчого боку, що потребує особливих якостей розуму, таких як спостережливість, вміння співставляти та аналізувати, комбінувати, знаходити зв’язки й залежності, закономірності тощо.

Всі ці якості й називаються творчими здібностями, які потрібно розвивати. Але коли?

З чого і коли починати

Практика показує, що у тих дітей, що вже до школи мали високий рівень розвитку, не виникає, як правило, труднощів з навчанням. Чим молодше діти, тим ближче вони по розвитку, тим менше вони відрізняються один від одного. Значить, якщо ви хочите досягти високих результатів — починайте раніше.

При цьому чим краще дитина розвинена фізично, тим краще вона буде розвинена інтелектуально.

Нікітіни, наприклад, просовували навонародженому в стиснені калачки по пальцю, і дивувалися, як міцно він тримається, як легко його можна посадити, поставити на ніжки й навіть підняти. У трьохмісячного він в кроватці закріпив перекладину, за яку дитина сама хапалася, садилася й намагалася встати. Він дозволяв своїм дітям повзати по всьому дому. Деякі вчені, відносять раннє та вільне повзання до “сильнодіючих факторів інтелектуального розвитку”. Важливими були й інші фактори: раннє знайомство з літерами на кубіках, літерами зігнутими з проволоки, з крейдою та дошкою для малювання, з олівцем та папером, а також з інструментами й матеріалами в майстерні. Перші роки життя дитини — найцінніші для його майбутнього й потрібно найповніше їх використовуати.

Головне не прогавити найкращой час для навчання. “Прийде час — навчиться всьому” — поганий принцип, адже діти, що навчилися читати ще до школи, вчаться значно краще інших, й навчатися їм, як правило, дуже легко.

Якщо дитина попадала в логово до диких звірів й зростала серед звірів, то її вже ніякими зусиллями не могли навіть навчити говорити по-людському. Можливість розвиватися не залишається незмінною. І чим старше дитина, тим менше в неї можливостей навчатися.

Отже, перша умова успішного розвитку творчих здібностей — ранній початок. Спочатку фізичного розвитку, а потім й інтелектуального. Але коли починати розвивати творчі здібності? З дня народження дитина чує людську мову, хоча й нічого не розуміє, але це закладає умови для того моменту, коли вона скаже своє перше слово. Тож в сім’ях музикантів, діти, як правило, мають високорозвинені музичні здібності. А в сім’ях художників — образотворчи здібності.

Нікітіни, наприклад, подарували своїй дитині, коли їй було 1 рік, кубіки з літерами, а до двох років вона вже знала половину азбуки, а в 2,5 — всі літери.

2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes