Способи та форми виховання творчого мислення на прикладі досвіду батька-новатора Нікітіна Б.П., Детальна інформація

Способи та форми виховання творчого мислення на прикладі досвіду батька-новатора Нікітіна Б.П.
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Психологія
Автор: фелікс
Розмір: 8.9
Скачувань: 995
Більшість ігр, що розвивають не вичерпуються завданнями, що пропонує Нікітін, а дозволяє дітям та батькам складати нові варіанти завдань й навіть придумувати нові розвиваючі ігри.

Ігри, що розвивають, дозволяють кожному піднятися до вершини своїх можливостей, де розвиток йде найбільш успішно.

Приклади

Для приклада розглянемо гру Склади узор. Гра складається з 16 однакових кубіків. Всі 6 граней кожного з кубіків розфарбовані по різному в чотири кольори. Це дозволяє складати з них 1-, 2-, 3-, й навіть 4-колірні узори в великій кількості варіантів. Ці узори нагадують контури різноманітних предметів, картин. В грі з кубіками діти виконують 3 види завдань.

Спочатку вчаться по узорам-завданням складати точно такий узор з кубиків. Потім ставлять обернену задачу: дивлячись на кубіки, намалювати узор, який вони утворюють. І нарешті, трєте — придумувати нові узори з 9 або 16 кубиків, яких ще немає в книзі, тобто виконувати вже творчу роботу.

Висновки

В. П. Нікітін — видатний батько-новатор, який протягом свого життя виростив 7 дітей, багато з яких раніше закінчили школу (в 16 і 15 років), деякі з них раніше закінчили інші навчальні заклади. Всі вони вміли творчо мислити і вирішувати життєві проблеми з творчого боку. І все це завдяки двом основним принципам Нікітіних — ранньому фізичному розвитку та розвиваючим іграм.



Список літератури

Нікітін Б. П. Ми та наші діти.

Никитин Б. П. Развивающие игры или ступени творчества.

Никитин Б. П. Первый день, первый год.

Педагогический словарь. М. 1960. Т. 1, 2.

Педагогическая энциклопедия. М. 1965. Т. 2, 4.

PAGE 8

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes