Кондиціювання та провітрювання, Детальна інформація

Кондиціювання та провітрювання
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 21.1
Скачувань: 2059
i

\x0300\x0124\x2431\x6100\x0124\x6467\x2E66C

\x7300\x2248\x7404\x1948\x3104 як окремий клас. Вони дозволяють не тільки підмішувати зовнішнє повітря, але також можуть бути укомплектовані калориферами (електричними і водяними). Таким чином, одночасно вирішуються питання вентиляції, кондиціонування і навіть повітряного опалювання.

Управління всіма моделями сплітів може виконуватися за допомогою дистанційного пульта або пульта, вбудованого в стіну, в зручному для користувача місці.

Сучасні спліти працюють як на охолоджування, так і на нагрівання повітря (за рахунок теплового насоса), мають три міри очищення повітря, малошумный вентилятор у внутрішньому блоці, можуть осушувати повітря. У зовнішньому блоці знаходяться компресор і конденсатор холодильної машини (за рахунок цього практично весь шум "залишається на вулиці"). Загальною перевагою для всіх спліт-систем можна виділити досить простий монтаж і велику функціональність керуючих блоків. До недоліків відносяться проблеми при розміщенні внутрішніх блоків у великих кімнатах, які виникають через обмежену довжину допустимих. линій фреонових магістралей. Проблеми можуть з'явитися і при монтажі зовнішнього блоку, оскільки зовнішній вигляд фасаду будівлі аж ніяк не байдужий численним повноважним особам, відповідальним за архітектуру міста. Також не варто забувати про дренажні трубки, інакше конденсат буде капати прямо на любиме крісло або картину. І, нарешті, фреон є фреон. А оскільки ідеальної пайки все ще не винайшли, то витоки неминучі, що, як мінімум, приведе до додаткових витрат на дозаправку. Канальні кондиціонери централізованно розподіляють підготовлене повітря по мережі повітроходів, що виключає індивідуальне регулювання параметрів мікроклімату в різних приміщеннях.

На ринку представлені наступні виробники спліт-систем: ARISTON, CARRIER," DAEWOO, DAIKIN, DE LONGHI, ELECTRA, ELECTROLUX, FUJI, FUJITSU GENERAL, FUNAI, GENERAL ELECTRIC, HITACHI, LG, MITSUBISHI, NATIONAL, ON-LINE, PANASONIC, SAMSUNG, SANYO, TADIRAN, TOSHIBA, TRANE.

Зонально-модульні

Щасливу власнику приміщень середнього і великого розміру можуть зацікавити системи кондиціонування, що іменуються зонально-модульними, або просто мультизо-нальними. Зонально-модульні системи за своїм принципом схожі на спліт-системи. Основні відмінності у спліті може бути до 4-х внутрішніх блоків, а у зонально-модульних до 36-ти. Крім того, зовнішній блок можна нарощувати, і він має набагато гнучкіше регулювання потужності. Розміри фреонових магістралей - до 100 м. по довжині, до 50 м. - по висоті.

Основна перевага таких систем в тому, що при одному зовнішньому блоці можна забезпечити абсолютно різні параметри мікроклімату для різних приміщень, аж до охолоджування повітря в одних приміщеннях і одночасного нагрівання в інших. При цьому загальна продуктивність системи може бути значно збільшена шляхом нарощування зовнішніх блоків. Крім того, в таких системах існує два способи регулювання параметрів по приміщеннях: в кожному приміщенні окремо, і централизованно, з єдиного диспетчерського пульта. При такому підході окремі поверхи і навіть окремі приміщення можуть належати різним власникам. Завдяки індивідуальному управлінню кондиціонуванням в межах кожної зони, експлуатаційні витрати значно меншають. Нагрів або охолоджування повітря виконується тільки в тих приміщеннях, де це дійсно необхідне, а в інших приміщеннях кондиціонери можуть взагалі не працювати. Крім того, в сучасних моделях є можливість для утилізації тепла, що відводиться при охолоджуванні і його використання для нагрівання інших приміщень.

Окремо варто сказати про систему TRANE AQUASTREAM. Така зонально-модульна система працює не на фреоні, а на звичайній холодній воді. Це знімає екологічні проблеми, але трохи подовжує магістралі хладагенту. Крім того, завдяки наявності внутрішніх віточних блоків, з'являється можливість монтувати систему по частинах (скажімо - попоповерхово).

Недоліки мультизональних систем - це, по-перше, фреон з всіма витікаючими звідси наслідками для екології. Той же чинник обмежує максимальну протяжність магістралей і кількість під‘єднаних внутрішніх блоків. Хоч ці показники значно перевищують аналогічні у звичайних сплітах, все ж їх не завжди досить. Крім того, капітальні витрати на такі системи такі великі, що часто, впорівнянні, навіть перевищують витрати на системи типу чиллер-фанкойл, які позбавлені всіх перерахованих недоліків. Потрібно відмітити той факт, що це, як правило, чисто рециркулярні системи, отже, треба передбачати ще й системи вентиляції. На нашому ринку представлені зонально-модульні системи таких виробників, як DAIKIN, MITSUBISHI ELECTRIC, MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES.

Ценнтральні системи

Самими ефективними і функціональними є центральні системи кондиціонування повітря. Вони називаються так тому, що вироблення холоду і підготовка повітря здійснюються централизованно, а потім холод або вже оброблене повітря подаються у всі обслуговуючі зони і приміщення.

Класичні центральні системи кондиціонування побудовані на базі центральних кондиціонерів. У таких системах холод виготовляється в одному апараті - холодильній машині (часто званої чиллером). Потім він по мережі трубопроводів за допомогою холодної води або суміші води з этиленгликолем передається до блоку повітрообробки, званого центральним кондиціонером. Оскільки в якості холодоносія використовується вода, ми можемо проектувати магістралі необмеженої довжини і конфігурації. Ці апарати дозволяють проробити з повітрям абсолютно все- очистити від пилу, охолодити, нагріти, осушити, зволожити. У них можуть бути передбачені будь-які варіанти теплозбереження - рециркуляція, рекуперація. Крім того, такі системи дозволяють регулювати рівень шуму. Належно оброблене повітря по мережі повітроходів транспортується до споживачів. Працюючи на зовнішньому повітрі і маючи самі широкі можливості по його обробці, такі системи є самим енергетично ефективним і самим гігієнічним розв'язанням проблем вентиляції, кондиціонування і повітряного опалювання. Крім того, маючи лише одне джерело холоду а, отже, один зовнішній блок, такі системи дозволяють обслуговувати будь-кого по площі і об'єму приміщення. Потрібно зазначити, що виробництво холоду в центральних чиллерах для середніх і великих об'єктів значно економічніше, ніж у безлічі зовнішніх блоків спліт-систем. Крім того, ці системи самі екологічно безпечні фреон знаходиться тільки в чиллері поза приміщеннями. І, нарешті, варто відмітити простоту і зручність обслуговування таких систем практично все обладнання розміщене в одному місці. Основними характеристиками для центральних кондиціонерів є продуктивність по холоду (кВт) і по повітрю (куб.м/година). У залежності від цих характеристик і підбирається конкретна модель кондиціонеру.

Використана література:

Стаття Євгена Тура, комерційного директору компанії АЕК,

журнал „ АЕК ”, 04.02, ст. 130-132

PAGE

PAGE 9

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes