РПС Донецького району (Луганська і донецька області) і характеристика Донецької залізниці, Детальна інформація

РПС Донецького району (Луганська і донецька області) і характеристика Донецької залізниці
Тип документу: Курсова
Сторінок: 10
Предмет: Менеджмент
Автор: фелікс
Розмір: 34.4
Скачувань: 2619
У регіоні перважає степова рослинність, особливо сухолюбні вузьколисті злаки: вузьколиста ковила, ковила-волосатик, або тирса, типчак, кипець, степовий овес. Ростуть степовий тюльпан, сон-трава, ірис, кермек, катран. Тепер в наслідок господарської діяльності природна рослинність, зазнала великих змін. Значна частина території розорена і зайнята культурною рослинністю. Великі площі займають населені пункти, шляхи сполучення, гірничі виробки тощо.



1.3 Населення, трудові ресурси, зайнятість.



Чисельність населення регіону 7770,8 тис. чол., що становить 8,8% загальної чисельності населення України. Щільність населення району є найбільшою по Україні і перевищує загальнодержавний показник майже в 1,8 рази. У Донецькій області щільність населення 191 чол/кв. км, а у Луганській — 101 чол/кв. км. Дана ситуація викликана тим, що Донецька область має чотири міста, чисельність яких перевищує 300 тис. чол., та місто мільонер Донецьк, а Луганська область — лише одне. Майже в 2 рази в Донецькій області більше міст з населенням понад 100 тис. чол. Щільність населення району зростає з півночі до центру, а потім знижується в південному напрямку. Найщільнішим населення району є в Донецько-макіївський, Горлівсько-Єнакієвський, Лисичансько-Сєвєродонецький та в деяких інших міських агломераціях, а найменша — в степових сільських районах півночі і південного заходу регіону. Щільність населення Донецького району нині знижується за рахунок значного зменшення кількості населення в міських поселеннях.



Таблиця 1

Основні соціально-економічні показники Донецького економічного району та його областей

ПоказникиУкраїнаДонецький районДонецькаЛуганськаЧисельність наявного населення, тис. чол.50499,87770,85064,42706,4Щільність населення, чол. кв. км.83146191101Питома вага міського населення, %67,688,990,286,4

У регіоні розміщено 88 міст, у тому числі 42 обласного підпорядкування (з них 28 на Донеччині) та 242 селища міського типу, з них на Донеччині — 133.

Найбільші міста регіону — Донецьк, Макіївка, Маріуполь, Горлівка, Єнакієве, Дебальцеве, Краматорськ, Констянтинівка, Бахмут, Слов'янськ, Торез (Донецька область); Луганськ, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Стаханов, Рубіжне, Свердловськ, Алчевськ, Антрацит, Красний Луч, Краснодон, Ровеньки (Луганська область).

Природний рух населення Донбасу з надлишком увібрав в себе загальнодержавні тенденції його розвитку. З 1995 року розпочалося абсолютне скорочення чисельності населення регіону, яке за три роки зменшилося майже на 500 тис. чол., або 6%. Причиною данного явища стало скорочення народжуваності та зростання смертності. Перевищення її над народжуваністю І викликає дію соціально-економічних чинників: падіння життєвого рівня населення, підвищення частки людей похилого віку.

Кількість зайнятого населення Донбасу становить 44,2% від загальної чисельності, що майже співпадає із загальнодержавним рівнем, але в Донецькій області дний показник на 4,4 процентних пункти більший, ніж в Луганській. Частка трудових ресурсів, зайнятих в усіх сферах економічної діяльності, в загальній чисельності населення району перевищує 1,7 процентних пункти відповідний показник в Україні.

Таблиця 2

Основні соціально-економічні показники Донецького економічного району та його областей.



Показники



Україна



ДонецькийДонецькаЛуганськарайон



Трудові ресурси, зайняті у







всіх сферах економічної







The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes