Баланс виробничої потужності підриємства, Детальна інформація

Баланс виробничої потужності підриємства
Тип документу: Курсова
Сторінок: 13
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 59.1
Скачувань: 2559
ПМт - приріст виробничої потужності за рахунок технічного перезброєння виробництва;

ПМр - приріст виробничої потужності за рахунок реконструкції підприємства;

ПМнс - приріст виробничої потужності за рахунок розширення (нового будівництва) підприємства;

ПМвыб - вибуваюча виробнича потужність.

Оскільки введення та вибуття потужностей робиться не одномоментно, а відбувається протягом усього планованого періоду, то виникає необхідність розрахунку середньорічної виробничої потужності. Вона визначається по формулі:

(2.4)

де ПМс - середньорічна виробнича потужність;

ПМiввод. - вводима i-та виробнича потужність;

tiд - кількість місяців у році, в течію яких буде діяти i-та потужність;

ПМjвыв - виводима j-та виробнича потужність;

tjб - кількість місяців у році, в течію яких не буде діяти j-та виводима потужність;

12 - кількість місяців у році.

Наведена методика визначення середньорічної потужності застосовується у випадках, коли в плані розвитку підприємства передбачений конкретний місяць введення нових виробничих потужностей. Якщо поточним планом капітального будівництва або організаційно техничних заходів передбачаються терміни введення потужностей не по місяцям, а по кварталам, то при розрахунку середньорічної потужності вважається, що вони будуть вводитися у середині планованих кварталів.

При розробці середньо - та довгострокових планів неможливо передбачити не тільки місяць, але і квартал, в якому будуть введені додаткові потужності. У цьому випадку при розрахунку їхніх середньорічних величин період дії потужностей, які вводяться приймається в розмірі 0.35 року.[6,47].

Обгрунтування виробничої програми виробничою потужністю здійснюється в 4 етапа.

На 1 етапі аналізується коефіцієнт використання середньорічної виробничої потужності у звітному періоді. Він розраховується як відношення фактичного випуску продукції до середньорічної потужності.

(2.5)

де Кио - коефіцієнт використання виробничої потужності в звітному періоді, ед.;

ОПо - фактичний випуск продукції в звітному періоді, ед.;

ПМсо - середньорічна виробнича потужність підприємства в звітному періоді, ед.;

Оскільки виробнича потужність подає собою максимально можливий обсяг випуску продукції при кращих умовах виробництва, то коефіцієнт її використання не може бути більше одиниці. Недодержання цієї умови означає, що розрахункова виробнича потужність підприємства занижена і вимагається уточнювати розрахунки.

На другому етапі здійснюється планування зросту коефіцієнту використання виробничої потужності у наступному періоді. Воно грунтується на виявленні внутрішньовиробничих резервів збільшення випуску продукції без додаткового введення постійних факторів виробництва. Внутрішньовиробничі резерви поліпшення використання діючих виробничих потужностей поділяються на екстенсивні та інтенсивні.

До екстенсивних відносяться резерви збільшення корисного часу роботи обладнання в межах режимного фонду. Вони включають усунення внутрізмінних та цілоденних простоїв обладнання, а також скорочення тривалості планових ремонтів. Група інтенсивних резервів включає до себе заходи по більш повному завантаженню обладнання в одиницю часу, підвищення кваліфікації працівників та на цій основі більш повне використання продуктивності машин, збільшення випуску придатної продукції і т. д.

Коефіцієнт використання середньорічної потужності у плановому періоді може бути визначений по формулі:

Кип = Кио ( J (2.6)

де Кип – коефіцієнт використання виробничої потужності в плановому періоді, ед.;

J - індекс зросту коефіцієнту використання виробничої потужності в плановому періоді.

На третьому етапі виявляється можливість виконання виробничої програми в короткостроковому періоді. Для цього спочатку визначається можливий випуск продукції із діючих виробничих потужностей шляхом

множення їхньої величини на плановий коефіцієнт використання середньорічної потужності:

ОПд = ПМвх ( Кип (2.7)

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes