Історія фізіологічних пологів, Детальна інформація

Історія фізіологічних пологів
Тип документу: Курсова
Сторінок: 28
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: фелікс
Розмір: 71.9
Скачувань: 1092
Знечулення в першому періоді пологів здійснюється в трьох напрямках:

1) 3 початком пологової діяльності для прискорення розкриття шийки матки призначають спазмолітичні засоби: но-шпу (по 2 мл 2 % розчину), естоцин (по 2 мл 1 % розчину), анальгін (по 5 мл 50 % розчину внутрішньовенне або внутрішньом’язево), спазмолітин (по 0,05 -0,1 г всередину після їди). Вказані спазмолітичні засоби призначають по черзі через кожні 30 хвилин.

За ригідності шийки матки її обколюють такою сумішшю: 40 мл 0,5% розчину новокаїну + 2 мл 2 % розчину но-шпи + 64 УО лідази.

Якщо породілля дуже стомилась, їй влаштовують медикаментозний (на 4 - 5 годин) сон. Для цього внутрішньовенне вводять 20 мл 20 % розчину натрію оксибутирату.

2) Для скорочення тривалості пологів, особливо при слабкості пологової діяльності, призначають стимуляцію за допомогою внутрішньовенного крапельного введення 1 мл (5 ОД) окситоцину, або 1 мл 0,1 % розчину простенону, або 1 мл динопросту на 250 - 300 мл 5% розчину глюкози.

Якщо пологи затримуються, то на тлі внутрішньовенної стимуляції, в шийку матки або в сідницю внутрішньом’язево вводять 20 000 – 30 000 ОД естрадітолу дипропіонату, змішанного з 1 мл ефіру для наркозу. При відкритті шийки матки на 6 - 8 см треба зробити амніотомію (прокол навколоплідного міхура).

3) Знечулення власне анальгетичними препаратами. Для знечулення у перший період пологів використовують предіон для ін’єкцій (500 мг внутрішньовенно на 20 мл 0,5 % розчину новокаїну або 5 % розчину глюкози) і похідні гамма-оксимаслянної кислоти (ГАМК)

- натрію оксибутірат (20 мл 20% розчину внутрішньовенно або всередину у вигляді сухої речовини). Сон настає через 4 - 7 хв і триває від 1 до 4 годин.

Слід зазначити, що предіон для ін’єкцій не слід використовувати при гіпоксії плоду і переношеній вагітності (пригнічує біоенергетичну функцію плаценти). Натрію оксибутерат нормалізує пологову діяльність, не впливає на плід, але у разі високого артеріального тиску його використовувати не рекомендується. Добрі наслідки дає поєднання таких препаратів, як анальгін (4 мл 50 % розчину), но-шпа (2 мл 2 % розчину).

Із газових анестетичних засобів широко використовують азоту закис натлі спазмолітичних препаратів. Знечулення у 2 період пологів: використовутоть інгаляції азоту закису, пудендальну анестезію 0,25 % розчином новокаїну, за показаннями епізіотомію. У разі накладання щипців та ручного відокремлення плаценти внутрішньовенне вводять пропанідид (10-20 мл).

При знечуленні пологів препарати певним чином діють і на плід, тому треба проводити профілактику гіпоксії плоду.

Правильне знечулення пологів - один з методів запобігання багатьом ускладненням, що спостерігаються при нераціональному веденні пологів у матері і плоду.

Особливого значення надають знечуленню пологів при деяких видах акушерської патології.

1. При допологовому відходженні навколоплідних вод застосовують всі описані вище методи знечулення. Обов’язково призначають спазмолітичні й протигістамінні препарати (димедрол, дипразін, но-шпа).

2. У разі слабкості пологової діяльності і затяжних пологах призначають натрію оксибутират у поєднанні із антигістамінними анальгетичними і спазмолітичними препаратами. Одночасно стимулюють пологову діяльність. Для профілактики гіпоксії плоду внутрішньовенно вводять сигетин або дипіридамол (2 - 4 мл 1 - 2 % розчину).

3. При піздньому гестозі вагітних можно призначити внутрішньовенне натрію оксибутират, але в поєднанні з гангліоблокуючими препаратами (пентамін - 60 мг; димекалін - 10 мл), але при цьому треба контролювати артеріаьний тиск. У другому періоді пологів вводять трихлоретилен для наркозу, азоту закис, призначають пудендальну анестезію.

4. При захворюванні серця, печінки, нирок можна застосовувати всі методи, але треба бути особливо обережними з препаратами фанотіазинового ряду (фторотан, трихлоретилен для наркозу).

5. При передчасних пологах треба призначити внутрішньом’язево магнію сульфат (10-20 мл 25 % розчину). У другому періоді пологів ефективна пудендальна анестезія. У разі медикаментозної депресії плоду з легень відсмоктують слиз, проводять штучну вентиляцію легень, у пупкову вену вводять етимізол (0,3 - 1 мл 0,3 % розчину), еуфілін (0,5 -1 мл 2,4 % розчину), 7 % розчин натрію гідрокарбонату (7 - 8 мл) внутрішньовенно, кальцію хлорид (2 - 3 мл 10% розчину).

Медикаментозна підготовка до пологів.

Компексна медикаментозна підготовка вагітних до пологів (за 7 - 10 діб). Призначають гормональні і медикаментозні препарати для збільшення енергетичних ресурсів і підготовки організму до пологів. До них належать:

1) естрогени (по 300 - 500 МО на 1 кг тіла внутрішньом’язево);

2) серотоніну адипінат (по 10-20 мг, внутрішньом’язево через добу, 4 ін’єкції на курс) - стимулює матковий кровообіг;

3) галоскорбін (по 1г всередину 3 рази на добу) - сприяє накопиченню актоміозину в матці, посилює сенсибілізуючу дію естрогенів на м’язи матки;

4) кислота глутамінова (по 1 мг 3 рази на добу всередину) - збільшує активність окисних ферментів. Після прийому препарату слід прополоскати рот 2 % розчином натрію гідрокарбонату;

5) кальцію хлорид (по 10 мл 10 % розчину з 20 мл 40% розчину глюкози, щодня внутрішньовенне) - посилює АТФ-азну активність актоміозину. При дефіциті в організмі кальцію не діють окситоцин, серотонін.простогландини;

6) калію хлорид (по 1 столовій ложці 10 % розчину 3 - 4 рази на добу). Недостатність калію і кальцію зумовлює слабкість пологової діяльності;

7) тіамін (по 1 мл 5% розчину внутрішньом’язево, щодня) - посилює АТФ-азну активність актоміозину;

8) альбумін (по 100 мл 10 % розчину внутрішньовенне, через 1 добу) - у разі гіпопротеїнемії.

2.2. Загальний анамнез.

Породілля народилася від других пологів. Вагітність протікала без ускладнень та патології. Пологи були фізіологічні. Дитина, росла та розвивалась добре, в розумовому та фізичному розвитку від одноліток не відставала. В дитинстві хворіла на вітрянку. Венеричними захворюваннями, туберкульозом, хворобою Боткіна, ревматизмом не хворіла.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes