Про затвердження Програми розвитку страхового ринку України на 2001 - 2004 роки (02.02.2001), Детальна інформація

Про затвердження Програми розвитку страхового ринку України на 2001 - 2004 роки (02.02.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 17.1
Скачувань: 807
Розвиток соціально значущих видів страхування

Реформування системи соціального страхування передбачає поряд з вдосконаленням системи соціальних виплат розвиток добровільного страхування, що дасть змогу мобілізувати грошові заощадження громадян, використати їх в національній економіці та забезпечити належний рівень соціального захисту населення України. Для цього необхідно:

створити мережу закладів "Асістанс-Україна", на основі якої буде створюватися система медичного страхування;

розробити прозорі та прийнятні правила і засади діяльності страховиків України, пов'язаної з обслуговуванням системи соціального страхування;

забезпечити поряд із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням розвиток додаткових форм страхування населення від ризиків, які мають соціальне значення, на добровільній основі шляхом їх законодавчого врегулювання, зокрема, впровадження довгострокових видів особистого страхування.

Зважаючи на соціальну значущість розвитку довгострокових (накопичувальних) видів страхування до моменту зниження рівня інфляції (менш як 10 відсотків), необхідно розглянути питання використання вільноконвертованої валюти під час здійснення довгострокових (накопичувальних) видів страхування, зокрема питання здійснення страхових платежів у вільноконвертованій валюті, формування математичних резервів у вільноконвертованій валюті та з метою диверсифікації ризиків розміщення резервів в активи інших категорій, не передбачених Законом України "Про страхування".

Підвищення фінансової надійності страховиків

Враховуючи недостатню капіталізацію страховиків, їх низькі можливості для відшкодування за значними ризиками та зважаючи на тенденції світового ринку страхування до концентрації, необхідно підвищувати фінансову міцність і стабільність страховиків України шляхом:

підвищення мінімального розміру статутного капіталу з 1 червня 2001 р. - до 500 тис. євро, з 1 січня 2003 р. - до 1 млн. євро. Для страховиків, які здійснюють страхування життя, з 1 січня 2002 р. - до 750 тис. євро та з 1 січня 2003 р. - до 1,5 млн. євро;

сплати внесків до статутного капіталу страховика виключно грошима, в тому числі в іноземній валюті;

вдосконалення механізму формування страхових резервів, системи розміщення страхових резервів;

розширення ринку перестраховування, активізації роботи з нерезидентами щодо взаємного перестраховування;

законодавчого врегулювання питань захисту заощаджень громадян за довгостроковим страхуванням життя, здоров'я та пенсійним страхуванням.

Відновлення довіри до страхової галузі

Довіра до страхування як інституту соціально-економічного захисту є однією з необхідних передумов розвитку страхового бізнесу. З метою відновлення довіри до страхової галузі необхідно:

поступово замінити обов'язкове державне страхування безпосереднім відшкодуванням з державного бюджету за рахунок коштів, передбачених на утримання відповідних державних органів;

впровадити нові ефективні та привабливі для населення форми фінансових послуг, зокрема таких, як надання кредитів під заставу страхових полісів тощо;

інформувати населення через засоби масової інформації про стан страхового ринку і рівень державного контролю за його діяльністю;

проводити роз'яснювальну роботу про необхідність і економічну доцільність страхування.

Кадрове забезпечення страхової діяльності

Перспективи розвитку страхової галузі вимагають докорінних змін у системі підготовки та забезпечення кадрами учасників страхового ринку. Збільшення обсягу страхових платежів до 3,5 - 4 відсотків валового внутрішнього продукту в 2005 році вимагатиме додаткового збільшення чисельності працюючих на ринку страхування до 50 тис. спеціалістів, залучення до роботи висококваліфікованих спеціалістів (менеджерів, актуаріїв, брокерів, страхових експертів, фінансових аналітиків, бухгалтерів, юристів та інших), добре обізнаних з теорією та передовою технологією страхування. У зв'язку з цим необхідно:

визначити кваліфікаційні вимоги до працівників страховиків та страхових посередників;

включити до Державного класифікатора професій України спеціальність "Страхування";

проводити науково-дослідну роботу з підвищення кваліфікації персоналу страховиків і страхових посередників.

Очікувані результати виконання Програми

Внаслідок виконання Програми у разі позитивної тенденції розвитку економіки обсяги надходження страхових платежів (премій) збільшуватимуться протягом 2001 - 2005 років на 70 - 80 відсотків щороку. Буде забезпечено зростання частки добровільного страхування з одночасним збільшенням масштабів обов'язкового страхування. Найбільш швидкі темпи прогнозуються для розвитку майнового страхування та страхування відповідальності.

Відношення обсягу страхових платежів до валового внутрішнього продукту зросте з 0,9 відсотка на початку 2000 року до 2 відсотків у 2005 році.

Зростання попиту на страхові послуги, активна державна підтримка страхування, розвиток інфраструктури ринку страхування сприятиме підвищенню інвестиційного потенціалу страхового ринку за рахунок збільшення розміру страхових резервів у 2002 році до 1 млрд. гривень, а в 2005 році - до 3 - 5 млрд. гривень.

Механізми управління та контролю за

ходом виконання Програми

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes