Про удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів і фахівців у сфері цивільного захисту (26.07.2001), Детальна інформація

Про удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів і фахівців у сфері цивільного захисту (26.07.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 16.3
Скачувань: 820
Підвищення кваліфікації кадрів - це систематичне вдосконалення, розширення та оновлення знань, умінь і навичок професійних кадрів у сфері цивільного захисту.

Функціональне навчання осіб керівного складу цивільної оборони та інших управлінських кадрів і фахівців, на яких поширюється дія законів у сфері цивільного захисту, - це форма підвищення кваліфікації цільового призначення, що забезпечує своєчасне і систематичне оновлення, поглиблення спеціальних знань, умінь та навичок, необхідних для виконання певних функцій щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації та здійснення ефективного управління у сфері цивільного захисту.

5. Мета, зміст, терміни, форми і методи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації визначаються відповідними освітньо-професійними програмами, професійними програмами підвищення кваліфікації та функціональними програмами навчання у сфері цивільного захисту, що розробляються навчальними закладами і курсами (учбово-методичними центрами) цивільної оборони згідно з вимогами цього Положення та нормативно-правових актів МОН і МНС.

Підготовка, перепідготовка та

підвищення кваліфікації кадрів

6. Підготовка кадрів проводиться за освітньо-професійними програмами, які розробляються навчальними закладами згідно з вимогами нормативно-правових актів МОН і включають додаткові нормативні дисципліни (спеціальні навчальні курси) фахової підготовки з цивільного захисту.

7. Підготовка офіцерських кадрів цивільної оборони проводиться на базі освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр" факультетами і кафедрами військової підготовки системи МНС при вищих навчальних закладах. Відповідні освітньо-професійні програми за спеціальностями (спеціалізаціями) напряму підготовки "Військові науки" розробляються зазначеними факультетами і кафедрами, погоджуються з МОН і затверджуються МНС.

Підготовка магістрів для військово-професійної та професійної діяльності на державній службі в системі МНС проводиться на базі повної вищої освіти Інститутом державного управління у сфері цивільного захисту за освітньо-професійними програмами в межах напряму підготовки "Державне управління", які розробляються цим Інститутом, погоджуються з Головдержслужбою і затверджуються МНС.

Перепідготовка офіцерських кадрів, переведених до системи МНС із складу Збройних Сил, МВС, СБУ та інших військових формувань, керівного складу державних професійних аварійно-рятувальних, спеціалізованих формувань МНС та інших професійних аварійно-рятувальних служб, а також спеціалістів для заміщення штатних посад у сфері цивільного захисту на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності проводиться на базі повної вищої освіти в Інституті державного управління у сфері цивільного захисту та його регіональних філіалах.

Перепідготовка проводиться протягом першого року проходження служби, роботи за посадою відповідно до державного замовлення та угод з юридичними і фізичними особами.

Особи, які успішно пройшли державну атестацію на здобуття освіти відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня за спеціальністю (спеціалізацією) у сфері цивільного захисту, отримують документ про освіту державного зразка.

8. Підвищення кваліфікації офіцерських кадрів цивільної оборони та керівного і начальницького складу державних професійних аварійно-рятувальних та спеціалізованих формувань МНС, інших професійних аварійно-рятувальних служб, а також штатних працівників у сфері цивільного захисту на підприємствах, в установах та організаціях проводиться за професійними програмами підвищення кваліфікації один раз на 5 років в Інституті державного управління у сфері цивільного захисту та його регіональних філіалах. Тривалість навчання з відривом від служби не перевищує чотирьох тижнів.

Особи, які успішно пройшли атестацію за професійними програмами підвищення кваліфікації у сфері цивільного захисту, отримують документ про освіту державного зразка.

9. Навчальні плани та програми післядипломної професійної освіти розробляються Інститутом державного управління у сфері цивільного захисту, погоджуються з МОН і затверджуються МНС.

10. Підвищення кваліфікації та перепідготовка державних службовців і керівників державних підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління МНС, проводиться у встановленому порядку згідно з Положенням про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і Положенням про єдиний порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації керівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1997 р. N 167 ( 167-97-п ).

Функціональне навчання осіб керівного складу

цивільної оборони та інших управлінських кадрів

і фахівців, на яких поширюється дія законів

у сфері цивільного захисту

11. Особи керівного складу цивільної оборони та інші управлінські кадри і фахівці, на яких поширюється дія законів у сфері цивільного захисту, повинні проходити функціональне навчання в Інституті державного управління у сфері цивільного захисту та на територіальних курсах (учбово-методичних центрах) цивільної оборони в перший рік призначення на посаду і в подальшому - не рідше одного разу на 3, 5 років відповідно до переліку категорій осіб керівного складу цивільної оборони, інших управлінських кадрів і фахівців, які підлягають навчанню у сфері цивільного захисту (додаток 1).

Функціональне навчання у сфері цивільного захисту проводиться з відривом від виробництва, із збереженням заробітної плати. Проходження такого навчання є необхідною умовою атестації всіх керівників і фахівців, на яких поширюється дія законів у сфері цивільного захисту, переміщення їх по службі, присвоєння кваліфікаційних категорій, звань тощо.

Навчання керівних, управлінських кадрів і фахівців, на яких поширюється дія законів у сфері цивільного захисту, може проводитися у галузевих закладах післядипломної освіти, що утворені міністерствами, іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями.

Тривалість навчання визначається функціональними програмами, але не перевищує двох тижнів.

Рекомендації та вимоги до змісту функціональних програм розробляються Інститутом державного управління у сфері цивільного захисту з урахуванням раніше здобутих знань, умінь і навичок особами керівного складу цивільної оборони та іншими керівниками, управлінськими кадрами і фахівцями, на яких поширюється дія законів у сфері цивільного захисту, за нормативними дисциплінами (спецкурсами) "Безпека життєдіяльності" та "Цивільна оборона" у системі вищої освіти.

На підставі таких рекомендацій і вимог територіальні курси (учбово-методичні центри) та галузеві заклади післядипломної освіти, що проводять навчання у сфері цивільного захисту, у порядку, встановленому МНС, розробляють функціональні програми, які погоджуються спеціально уповноваженими органами у справах цивільної оборони та з питань надзвичайних ситуацій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування і затверджуються начальниками цивільної оборони відповідного рівня.

Особи, які успішно пройшли функціональне навчання та перевірку знань шляхом складання заліку або виконання спеціальної навчальної вправи, отримують посвідчення встановленого зразка (додаток 2).

12. Територіальні курси (учбово-методичні центри), галузеві заклади післядипломної освіти можуть розпочинати навчання у сфері цивільного захисту лише після проведення експертизи (перевірки) Інститутом державного управління у сфері цивільного захисту рівня їх програмно-методичного забезпечення, документів, що засвічують проходження додаткової спеціальної підготовки викладачами у сфері цивільного захисту, та навчальної матеріально-технічної бази.

За результатами експертизи (перевірки) територіальні курси (учбово-методичні центри), галузеві заклади післядипломної освіти отримують відповідний документ на право проведення навчання у сфері цивільного захисту.

Документом, що засвідчує проходження додаткової спеціальної підготовки викладачами у сфері цивільного захисту, є сертифікат, зразок та порядок видачі якого затверджується МНС.

13. Для забезпечення безперервності навчання осіб керівного складу цивільної оборони та інших управлінських кадрів і фахівців у сфері цивільного захисту проводяться навчально-методичні збори за планами, затвердженими начальниками цивільної оборони відповідного рівня, а також періодичні навчання, тренування за планами реагування на надзвичайні ситуації та планами локалізації і ліквідації аварій (катастроф).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes