Про затвердження Положення про акредитацію вищих навчальних закладів і спеціальностей у вищих навчальних закладах та вищих професійних училищах (09.08.2001), Детальна інформація

Про затвердження Положення про акредитацію вищих навчальних закладів і спеціальностей у вищих навчальних закладах та вищих професійних училищах (09.08.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 9.1
Скачувань: 805
1) перелік усіх спеціальностей, за якими він проводить підготовку (перепідготовку), та їх рівні акредитації;

2) загальну кількість студентів, їх розподіл за напрямами, спеціальностями та формами навчання;

3) результати діяльності аспірантури і докторантури за останні 5 років (для вищого навчального закладу IV рівня акредитації);

4) дані про міжнародні зв'язки з навчальними закладами та освітніми організаціями;

5) інформацію щодо видання і підготовки до видання підручників та навчальних посібників, у тому числі з грифом МОН, за останні 5 років.

11. Після одержання зазначених у пунктах 9 і 10 цього Положення матеріалів МОН у 10-денний термін проводить їх попередню експертизу та за умови відповідності поданих матеріалів нормативно-правовим актам формує експертну комісію, яка проводить акредитаційну експертизу.

Загальний термін роботи експертної комісії безпосередньо у навчальному закладі не повинен перевищувати 5 днів.

За результатами проведеної акредитаційної експертизи експертна комісія МОН у тижневий термін готує мотивований висновок про можливість акредитації спеціальності і подає його до експертної ради ДАК.

Експертний висновок про акредитацію закладу подається безпосередньо до ДАК.

12. Експертна рада ДАК проводить аналіз матеріалів, зазначених у пунктах 9 і 10 цього Положення, та висновку експертної комісії і готує пропозиції на засідання ДАК.

13. ДАК не пізніше ніж у двомісячний термін від дня отримання пропозицій від експертної ради у разі акредитації спеціальності (експертного висновку експертної комісії МОН - у разі акредитації закладу) приймає рішення про акредитацію або відмову в акредитації.

14. Після закінчення терміну дії сертифіката проводиться повторна акредитація згідно з вимогами пунктів 9-13 цього Положення. За відсутності в діяльності навчального закладу порушень в організації чи проведенні навчально-виховного процесу за попередній акредитаційний період, що підтверджується результатами відповідних перевірок органів державного контролю, повторна акредитація може проводитися без перевірки експертною комісією. У цьому разі експерт МОН за результатами розгляду поданих матеріалів готує мотивований висновок і подає його до експертної ради ДАК (у разі акредитації закладу - безпосередньо до ДАК). Подальша процедура проводиться у порядку згідно з пунктами 12 і 13 цього Положення.

15. Акредитованим за певним рівнем може бути визнаний вищий навчальний заклад, який проводить підготовку (перепідготовку) фахівців:

1) за кількома напрямами, не менше ніж дві третини спеціальностей яких акредитовано за відповідним рівнем;

2) за спеціальностями одного напряму, акредитованими за цим же рівнем.

16. Вищий навчальний заклад не може бути акредитований за IV рівнем у разі, коли:

1) показники діяльності його аспірантури або докторантури перебувають на рівні, нижчому від середнього для даної галузевої групи або типу вищого навчального закладу;

2) за останні 5 років видано підручників (навчальних посібників) з грифом МОН або монографій менше ніж 5 відсотків загальної кількості викладачів.

Права та обов'язки акредитованого навчального закладу

17. Навчальний заклад після затвердження МОН позитивного рішення ДАК щодо акредитації спеціальності має право:

1) видавати випускникам, що навчалися за відповідною спеціальністю, документи про освіту державного зразка;

2) отримати рішення ДАК про спроможність надавати освітні послуги з акредитованої спеціальності на термін дії сертифіката про акредитацію;

3) проводити перепідготовку за цією спеціальністю в межах визначеного ліцензованого обсягу.

18. Вищі навчальні заклади III - IV рівня акредитації можуть бути включені до державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, і до переліку наукових установ та вищих навчальних закладів, яким надається бюджетне фінансування для провадження наукової і науково-технічної діяльності.

19. Акредитовані навчальні заклади зобов'язані виконувати державні вимоги ДАК щодо акредитації.

Порушення вимог ДАК щодо акредитації є підставою для зупинення на визначений термін дії сертифіката про акредитацію або його анулювання.

Фінансування проведення акредитації

20. Відшкодування витрат, пов'язаних з проведенням акредитації, здійснюється за рахунок навчальних закладів, які заявили про свою акредитацію, за попередньо складеними кошторисами відповідно до нормативів, встановлених МОН за погодженням з Мінфіном.

21. Порядок оформлення, видачі, зберігання та обліку сертифікатів про акредитацію встановленого зразка (їх дублікатів) затверджується МОН.

У разі втрати сертифіката про акредитацію навчальним закладам за їх письмовим зверненням відповідно до наказу МОН видаються дублікати з новим обліковим номером та серією.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes