Про Концепцію створення єдиної системи обліку природного газу (21.08.2001), Детальна інформація

Про Концепцію створення єдиної системи обліку природного газу (21.08.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 9.8
Скачувань: 738
У житловій сфері налічується 10,6 млн. газифікованих будинків і квартир. Об'єм спожитого газу в 2,7 млн. цих будинків і квартир визначається за даними лічильників, у 7,9 млн. - за нормами споживання.

Споживання газу населенням після встановлення лічильників у квартирах та власних будинках зменшилося з 17,1 млрд. у 1996 році до 15,7 млрд. куб. метрів у 2000 році.

Існуюча в Україні нормативна база на засоби вимірювальної техніки об'єму газу не повною мірою відповідає вимогам європейських та міжнародних стандартів. На роторні лічильники газу, а також на обчислювачі та коректори об'єму газу, що входять до складу автоматизованих комплексів, немає державних стандартів.

Незавершеність робіт з переоснащення вимірювальних пунктів у нафтогазовій галузі, значна похибка вимірювання об'єму газу в промисловості та в теплоенергетиці, низький рівень оснащення лічильниками газу житлового фонду не дають змоги налагодити належний облік його витрачання.

3. Основні напрями створення єдиної системи

обліку газу

Сфера видобування, транспортування

та зберігання газу

Перший етап - створення бази автоматизованої системи обліку газу. З цією метою необхідно забезпечити:

завершення оснащення автоматизованими вимірювальними комплексами газорозподільних станцій та вимірювальних пунктів;

будівництво нових, реконструкцію та модернізацію діючих прикордонних газовимірювальних станцій, дооснащення пунктів передачі газу між підприємствами галузі;

дооснащення існуючої системи збору, обробки та передачі інформації сучасними програмно-технічними засобами, реконструкцію та розвиток мереж зв'язку.

Другий етап - підвищення достовірності показань вимірювання об'єму газу шляхом:

впровадження на газовимірювальних, газорозподільних станціях та вимірювальних пунктах сучасних високоточних лічильників замість або додатково до існуючих витратомірних пристроїв. При цьому використовуватимуться складові частини встановлених автоматизованих вимірювальних комплексів;

створення державних спеціальних еталонів об'єму та об'ємної витрати газу в метрологічному центрі, що будується у м. Боярці, для метрологічного забезпечення засобів вимірювальної техніки;

Z

\

\x1C00 розвитку регіональних метрологічних центрів галузі;

створення багаторівневої автоматизованої системи обліку газу у сфері його видобування, транспортування та зберігання з використанням сучасних програмно-апаратних засобів, оптоволоконних систем зв'язку, мережі Інтернет тощо.

Третій етап - здійснення обліку газу та проведення розрахунків за нього з урахуванням його калорійності. З цією метою необхідно встановити на ключових вимірювальних пунктах газодобувної та газотранспортної систем та у пунктах передачі газу споживачам автоматичні прилади визначення калорійності та інших якісних характеристик газу.

Сфера споживання газу

Газорозподільні мережі

Перший етап - установлення на газорозподільних пунктах і на окремих напрямках газорозподільної мережі автоматизованих вимірювальних комплексів.

Другий етап - оснащення систем збору, обробки, передачі інформації сучасними програмно-технічними засобами та лініями зв'язку.

Третій етап - створення багаторівневої автоматизованої системи обліку газу (районна, обласна, загальнодержавна), здійснення обліку газу та проведення розрахунків за газ з урахуванням його калорійності.

Виробничо-комунальна сфера

Заміна застарілих засобів вимірювальної техніки на промислових та комунальних підприємствах і на підприємствах теплової енергетики автоматизованими вимірювальними комплексами на базі лічильників газу в комплекті з автоматичними коректорами об'єму газу.

Створення каналів зв'язку з відповідними рівнями автоматизованої системи обліку газу.

Передача засобів вимірювальної техніки для визначення об'єму та об'ємної витрати газу, що перебувають у власності промислових і комунальних підприємств, бюджетних організацій та підприємств теплової енергетики (за згодою), у власність підприємств нафтогазової галузі.

Житлова сфера

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes