Про Концепцію створення єдиної системи обліку природного газу (21.08.2001), Детальна інформація

Про Концепцію створення єдиної системи обліку природного газу (21.08.2001)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 9.8
Скачувань: 739
Завершення робіт з оснащення житлового фонду лічильниками газу, перехід на оплату населенням фактично спожитого об'єму газу. Встановлення лічильників здійснюватиметься поетапно залежно від об'єму споживання газу, зокрема:

перший етап - у квартирах житлового фонду, де газ використовується комплексно: для опалення, гарячого водопостачання, приготування їжі та кормів - 1,4 млн. квартир, передусім у житловому фонді, де проживають малозабезпечені сім'ї, які отримують субсидії для оплати спожитого газу. Це забезпечить облік близько 80 відсотків об'єму газу, що використовується населенням;

другий етап - установлення в існуючому багатоквартирному житловому фонді, де газ використовується тільки для приготування їжі та гарячого водопостачання, лічильників газу на будинок або на групу будинків. Надалі в цих будинках передбачається встановлення лічильників газу в кожній квартирі.

З метою прискорення оснащення житлового фонду лічильниками газу передбачається:

продовжити їх установлення населенню з розстроченням оплати та розпочати установлення цих приладів населенню за кошти підприємств галузі на безоплатній основі, передусім у регіонах, де мають місце значні втрати газу в побуті. Зокрема, передбачається завершити у 2002 році встановлення лічильників газу в житловому фонді Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей;

удосконалити диференціацію ціни на газ, що споживається мешканцями будинків і квартир, оснащених лічильниками і неоснащених ними.

Для забезпечення технічного обслуговування лічильників газу, що перебувають у власності населення, передбачається передати їх (за згодою) у власність підприємств нафтогазової галузі.

Для зменшення втрат газу в побуті передбачити запровадження коригування показань вимірювання об'єму газу побутовими лічильниками залежно від температури навколишнього середовища і тиску газу.

На останньому етапі буде об'єднано верхні рівні систем обліку газу сфери видобування, транспортування, зберігання та сфери споживання і створено єдину галузеву систему обліку газу.

4. Фінансове забезпечення заходів Концепції

Фінансування заходів Концепції здійснюватиметься за рахунок коштів підприємств нафтогазової галузі, споживачів, місцевих бюджетів, кредитів міжнародних фінансових організацій та інших джерел, не заборонених законодавством.

Буде запроваджено два рівня цін. Перший, більш низький, - для громадян, які оплачують спожитий газ за показаннями лічильників, установлених за власні кошти. Другий, підвищений, - для громадян, які оплачують газ за нормами споживання або за показаннями лічильників, установлених за кошти підприємств нафтогазової галузі.

5. Технічне та нормативне забезпечення

Технічне та нормативне забезпечення передбачає:

запровадження державних стандартів на засоби вимірювальної техніки для визначення об'єму та об'ємної витрати газу, в тому числі на автоматизовані вимірювальні комплекси, які відповідають європейським і міжнародним стандартам;

надання пріоритету вітчизняним підприємствам у створенні, впровадженні і обслуговуванні автоматизованої системи обліку газу, а також поновленні і розширенні виробництва засобів вимірювальної техніки об'єму та об'ємних витрат газу, а також робочих еталонів для їх провірки і калібрування, які відповідають світовому рівню;

розроблення технічних вимог до системи обліку газу з урахуванням організаційної структури, рівнів управління; запобігання несанкціонованому доступу до системи (для забезпечення національної безпеки України), захисту інформації при передачі її різними рівнями системи та забезпечення надійності її роботи шляхом дублювання;

створення галузевого реєстру засобів вимірювальної техніки для визначення об'єму та об'ємної витрати газу;

удосконалення договірно-правових відносин між газодобувними, газотранспортними та газоторговельними компаніями і споживачами на базі нормативно-правових документів Європейської енергетичної хартії.

6. Міжнародне співробітництво у питаннях створення

єдиної системи обліку газу

Передбачається постійна співпраця з провідними центрами стандартизації, метрології та сертифікації країн Європи та США у питаннях, пов'язаних із створенням єдиної системи обліку газу, зокрема здійснення у провідних метрологічних центрах Європи звіряння спеціальних еталонів об'єму та об'ємної витрати газу і атестованих зразків складу та властивостей газу.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes