Аромотерапія, Детальна інформація

Аромотерапія
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 17.9
Скачувань: 2333
Аромотерапія: запахи, що дарують здорове життя.

Аромотерапія

Аромотерапія представляє собою сучасну версію древнього методу. Рослинні олії можуть відновлювати фізичне та емоційне здоров'я людини.

Аромотерапія є одною з форм нетрадиційної медицини, в якій для лікування хвороб використовують рослинні олії. Подібно іншим видам альтернативної терапії, таким як гомеотерапія, або акупунктура, вона є цілісним методом, в якому тіло і душа розглядається як єдине ціле. Тому, вибираючи олії для конкретної людини, аромотерапевт бере до уваги його емоційний стан, а також інші фізичні симптоми.

Олія, які використовують в аромотерапії, одержують із малесеньких залоз з пелюсток, листків, стебел, целюлози і кори різноманітних рослин. Саме ці олії придають рослинам характерний для них запах. Для одержання чистої олії використовують процес дистиляції. Субстанцію рослини випаровують і після охолодження розділяють на воду і високо концентровану олію.

Масла, які використовують в аромотерапії мають дуже приємний аромат, але це – дещо багато більше ніж духи. Як і багато інших рослинні екстракти, вони також володіють ефективними лікувальними властивостями. Деякі рослини характеризуються ще вищою ефективною дією. Наприклад, ефірна олія лаванди є протиотрутою при укусах небезпечного павука „чорної вдови”. Нейтралізуючий ефект лавандової олії проявляється після того, як вона вступає в реакцію з отрутою.

Джерела аромотерапії

Сучасна аромотерапія в тому вигляді, в якому ми її знаємо, виникла на початку ХХ ст. у Франції. В той час багато людей почали проявляти інтерес до істинних видів терапії, і запит на натуральні, а не синтетичні олії, знову почав рости.

Одним із дослідників ефірних олій був французький хімік Рене-Моріс Гаттефос. Якось, працюючи в своїй лабораторії, він обпік собі руку і негайно опустив її в стоячу поряд посудину з чистою лавандою олією. Коли він побачив, як швидко пройшов опік, не залишив після себе ніяких рубців або шрамів, учений вирішив займатися вивченням лікувальних властивостей ефірних олій.

Гаттефосс припускав, що ці олії можуть проникати в тіло через шкіру; ця гіпотеза була підтверджена. Олії вбираються через шкіру, можливо через волосяні цибулинки або потові пори, і потрапляють в кров з іншими рідинами. Таким чином, вони здатні циркулювати в тілі людини і впливати на внутрішні системи організму. В своїх дослідах Гаттефосс розробив класифікацію методів дії різних олій на обмін речовин, нервову і травну системи, ендокринні залози. Він же і ввів термін аромотерапія.

Аромотерапія і захворювання

Вважається, що застосування аромотерапії діє чудові результати при лікуванні людей різного віку, страждаючих від найрізноманітніших порушень – від серйозних захворювань до звичайних простуд.

Вважають. Що лікар Вальне успішно лікував такі важкі захворювання як рак і туберкульоз, хоча об’єктивних і переконуючих доказів немає.

Аромотерапія може принести полегшення людям, які страждають від затяжних захворювань, які не піддаються традиційним методам лікування. Деколи ліки викликають неприємні побічні явища – в таких випадках аромотерапія також морже допомогти відновити здоров'я.

Деякі олії зарекомендували себе як ефективні антисептики, а інші, як, наприклад, лаванд не, чайного дерева і геранієве, добре діє проти інфекцій вірусів, бактерій, грибків.

Аромотерапія може принести швидке полегшення людині, яка піддалась стресам, депресії, гніву, покращують самопочуття.

При розповсюджених недугах – простуда, розлади шлунку, порушення менструального циклу – аромотерапевтичні засоби лікування діють також доволі ефективно. Лікарі запевняють, що аромотерапія може лічити не лише захворювання, але і забезпечувати їх профілактиці.

Вибір аромотерапевта

Кожна людина, яка бажає одержати максимальний ефект від аромотерапії, повинна звернутися до кваліфікованого лікаря. Спеціалісти, які пропонують масаж з використанням ароматичних олій, не є аромотерапевтами. Справжній аромотерапевт – це лікар, який пройшов професійне навчання. Крім вивчення самої аромотерапії, він повинен мати знання по анатомії, а також по інших видах нетрадиційної терапії – рефлексології, акупресупії, шиатсу.

Методика лікування

Під час першого прийому аромотерапевт вияснює загальний стан здоров'я і образ життя пацієнта, його історію хвороби і наявність алергічних реакцій.

Виходячи із індивідуальних особливостей організму, аромотерапевт приготовляє суміш олій спеціально для кожного пацієнта.

Після цього аромотерапевт робить масаж з використанням суміші олій, звертаючи особливу увагу на енергетичні меридіани – шляхи, які проходять по всьому тілу і служать каналами для життєвої енергії. Деколи накладається компрес на першу частину тіла, щоб допомогти олії проникнути в цю область.

Після масажу, лікар, можливо, дасть флакон суміші для використання в домашніх умовах.

Людина повинна пройти декілька сеансів для того, щоб терапевт зміг проконтролювати протікаючи процеси. По мірі того, як організм хворого реагує на прийняту суміш, лікар може замінити її для коректування лікування.

У різних людей впитування олії відбувається з різною швидкістю. Здоровій людині необхідно 3-6 год. Тому аромотерапевт деколи рекомендує піст або дієту для очищення організму від токсинів з тим, щоб він міг легше вбирати олій.

Інгаляція ефірними маслами

Інгаляція представляє собою один із найдоступніших методів аромотерапії в домашніх умовах. Це самий швидкий з усіх методів, оскільки запах діє прямо на головний мозок, який контролює емоції і пам’ять. Існує декілька способів інгаляції ефірними оліями.

Додавання олії у ванну

Приготуйте дуже теплу (але не гарячу) ванну, після добавте в неї 6-8 крапель одної олії або суміші. Перемішайте воду до утворення на поверхні води ароматичної плівки. Не можна добавляти олію в проточну воду, так як вона випаровується. Зануртесь у ванну на 10-15 хв. При цьому ви не тільки зможете вдихати ароматичну пару, але і частина олії проникне через шкіру.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes