Н.М.Максимович-Амбодик – видатний вчений-педіатр-акушер-гінеколог, Детальна інформація

Н.М.Максимович-Амбодик – видатний вчений-педіатр-акушер-гінеколог
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 54.7
Скачувань: 1156
У 1784 році Максимович-Амбодик видав свою капітальну працю: "Мистецтво сповивання, чи наука про повитушину справу" - кращий підручник XVIII століття російською мовою, без якого було б немислимо успішний розвиток у Росії акушерства і наукова підготовка акушерських кадрів.

По цьому підручнику навчався ряд поколінь російських та українських акушерів. Його капітальна праця "Мистецтво сповивання чи наука про повитушину справу" з'явився першим оригінальним російським посібником з акушерства і педіатрії.

Н.М.Максимович-Амбодик вперше почав викладання акушерства російською мовою. Одним з перших у Росії він застосував акушерські щипці.

Цікаво писав про Максимовича В.Пікуль: «Першим з росіян вчених акушерів я назву Нестора Максимовича, що збагатив своє прізвище латинською приставкою «Амбодик». Син українського священика, він сам поїхав учитися в Європу, а стипендію княгині Голіциної став отримувати вже в Стразьбурському університеті. Амбодик повернувся на батьківщину із самим утішним атестатом, але в Росії іноземці бідували його по військових госпіталях, поки він не вчинив їм скандалу:

— Та що ви мене при солдатах містите, коли ніхто з них родити не збирається? Не заради солдатів готував я себе до мистецтва повивального, от і визначіть мене по потребі.

У столиці він став навчати акушерок, читав наукові лекції російською мовою, що тоді вже здавалося нечуваною зухвалістю, він першим ввів у практику накладення акушерських щипців при важких родах. Лекції його завжди були публічними, їх відвідували багато жінок, а щоб не ображати їхньої соромливості, Максимович-Амбодик замовив скульптору «фантом» жіночого таза, з лона якого наочно з'являвся макет дитини, виточений з дерева.

У 1782 році Нестор Максимович став професором «повивального мистецтва», його школа згодом виросла в Повивальний інститут. Нарешті, з'явилася книга Максимовича за назвою «Мистецтво повивання, чи Наука про повитушину справу» — перша в Росії капітальна праця про жіноче Здоров'я. Ознайомившись із цією книгою, я сказав собі:

— Який там акушер? Так може писати тільки поет...

Я не помилився. Максимович-Амбодик оспівав свою справу у віршах, ратуючи в них за здоров'я матері і дитини. Він був невтомний у своїх працях, і при ньому гінекологія міцно спаялася з розвитком російської педіатрії. Жінкам він казав:

— Мила моя! Створити дитя так родити його — це лише початок справи, на те і дурна здатна. А ви маєте зберегти себе, пам'ятати, що молоко ваше найкраща годівля у світі. Навчіться правильно сповивати і удягати своє чадо, як гуляти з ним, чим годувати, не забувайте про дитячі забави...

Ви думаєте, що Максимович-Амбодик став головним у своєму інституті? Нічого подібного: приїжджі лікарі і явні шарлатани тримали його в «чорному тілі», а начальником інституту став віденський пройдисвіт Йосип Моренгейм».

Вся діяльність Максимовича-Амбодика була перейнята високим патріотизмом, любов'ю до науки і невичерпною енергією у вихованні вітчизняних кадрів лікарів-акушерів і акушерок. Н. М. Амбодик був ученим-енциклопедистом. Йому належить заслуга в створенні медичної російської термінології.

Він був автором декількох словників (хірургічного, анатомо-фізіологічного і ботанічного).

Ним був написаний перший оригінальний російський посібник з акушерства в 6 частинах з чудовим атласом. Це був кращий посібник до середини XIX сторіччя. У ньому Н. М. Амбодик докладно освітив усі питання акушерства на сучасному йому рівні знань, а також торкнувся деяких елементів гінекології (анатомії, фізіології, патології жіночого організму і гігієни жінки).

Слід зазначити вказівки в керівництві Н. М. Амбодика «про перстний дотик» при внутрішнім дослідженні жінки — обрізанні нігтів і миття рук, що не згадувалося в посібниках з акушерства більш пізнього часу.

У XVIII столітті професії лікаря, що шукало лікувальні засобу в рослинному світі, і ботаніка часто сполучалися в одній особіі.

Один з видатних російських медиків XVIII століття доктор медицини проф. Н. М. Максимович-Амбодик був також автором і першого російського підручника по ботаніці за назвою “Ботаніки первісні підстави” (1785). Він писав, що “рослини подають йому надійні засоби до відрази, полегшенню і запобіганню себе від хворобливих припадків і немощів, які в людському роду трапляються”. У 1789 р. була закінчена його монографія - чотиритомна праця “Лікарське веществословие чи опис цілющих рослин, у врачевстві уживаних”, що служила лікарським порадником, що пропагує застосування лікарських рослин, “особливо в російських межах зростаючих”.

Н. М. Максимович-Амбодик, якого вважають основоположником вітчизняної фітотерапії, надавав лікарським рослинам надзвичайно велике значення при лікуванні багатьох захворювань.

Він висловив передову по тому часу думку: “чим більше з природою згідно буде лікування хвороб, що приключаються людському роду, тим більших успіхів від лікарської науки і користі від уживаних лік надалі очікувати можна”'.

Список використаної літератури:

Історія вітчизняного акушерства. – К., 1988.

Медична енциклопедія. У 4-х томах.

История медицины. – М., 1989.

PAGE

PAGE 9

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes