Неврози в дитячому віці, Детальна інформація

Неврози в дитячому віці
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 13.4
Скачувань: 1206
Іншу причину істеричного неврозу Захаров називає зворотну сторону такої ситуації: не підвищена увага до дитини, а навпаки, повна відсутність такого. Діти, позбавлені емоційної уваги, у міру нагромадження дефіциту уваги влаштовують демонстрації. Але, як правило, натикається на стіну нерозуміння - завжди тиха і непомітна дитина перетворюється в некерованого бешкетника. “Ти нам такий не подобаєшся” - як би говорять батьки. Таких дітей називають “незатребуваними”.

Насправді проблема “незатребуваних дітей” характерна для покоління 60-80х років, коли молоді батьки були зайняті пристроєм особистого життя і кар'єри, лише в малої кількості батьків була можливість займатися домашнім виховання дітей, інші були позбавлені такої можливості, змушені були віддавати своїх дітей у дитячі ясла і сади. Можна сказати - віяння часу.

4. Невроз нав'язливих станів.

Останній невроз, описаний Захаров. “...Звичайно виявляється в більш старшому шкільному віці”. Стану, при яких дитина відчуває потребу робити які-небудь дії, тому що, на його думку, це несе в собі захисні елементи. Насправді, це і є механізмами захисту, як тики, одноманітні рухи, чи респіраторні явища (на думку В.І.Гарбузова).

Корені цього неврозу - ті ж, сімейні відносини, вірніше їхнього порушення. Підвищена вимогливість батьків, вимогливість - заради вимог, принциповість - усупереч здоровому глузду. Батьки вимагають беззаперечного підпорядкування від дитини, виховання нагадує муштру. У дітей у таких родинах виникає помисливість, острах порушити вимоги батьків (про дорослих, вирослих у таких умовах говорять: ”Лякана ворона куща боїться”).

А.І.Захаров бачить причини дитячих неврозів у недосконалості сімейних відносин. Але, таким чином, проблема стає схожа на замкнуте коло: батьки несуть зі свого дитинства свої страхи проблеми, перекладаючи їх на плечі дітей, що поростають, ті у свою чергу - на плечі своїх дітей. І так можна продовжувати довго, поки хто-небудь з цього ланцюжка не зупиниться і не задумається, як виправити це положення. Свідоме батьківство, тобто повне усвідомлення звий відповідальності як батька і вихователя багатьом мамам і папам допомогло вирішити проблеми своєї родини і ростити своїх дітей відносно здоровими. Діти, почуваючи в батьках, насамперед любов, знаходячи опору і розуміння більш безболісно проходять кризові моменти свого життя.

Дуже важливий момент, якому Захаров надає великого значення - період до народження дитини. Наскільки дитина буде бажаним у родині, у якому стані знаходиться сама родина на момент появи дитини в родині.

Стародавня притча говорить: коли до древнього мудреця прийшли молоді батьки, дитині яких було 10 днів, і запитали: “Коли нам починати виховувати своєї дитини?” На що мудрець їм відповів: “Ви спізнилися на 9 місяців і 10 днів”.

Насправді, ніхто не вимагає досконалості від батьків, усі мають право на помилки, але багатьох з них можна було б уникнути. Для початку вирішити власні проблеми і проблеми взаємин у родині. Ясне розуміння такого рішення в майбутньому гарантує і психічне здоров'я дитини в родині, а так само гарантія, що більшість ваших проблем не перейдуть марним багажем у життя наших онуків.

Не менш важливе розуміння почуття міри - “Ніщо не отрута, ніщо не ліки - головне міра”. Надлишок невиправданої уваги, це “всевидюче око”, батьків може породити в дитині непевність у власних силах, різні комплекси, так само може привести до виникнення неврозу. Адекватне відношення до віку дитини (до речі, більшість батьків не може спокійно прийняти темпи дорослішання власних дітей - тут можливі полярні думки, то їм здається, що дитина ще занадто маленький, то пред'являються вимоги, що не відповідають віку дитини) - складність, що не багато хто можуть перебороти спокійно. Розуміння і повага до особистого життя дитини дотримується далеко не усіма батьками, але це відноситься вже до розділу етики самих батьків.

Багато батьків сприймають власної дитини, як ще один шанс для утілення власних амбіцій і нереалізованих можливостей. Як і чим розплачуються діти таких батьків, по-моєму, не потрібно розповідати.

Дійсно, перелічувати причини дитячих неврозів можна довго. Головне зрозуміти, що причини нервових захворювань дітей криються не в недосконалості дитячої природи, а в помилках виховання. Деякі батьки, водячи своїх дітей по лікарях, допитуючись, від чого в дитини тік, енурез, заїкуватість, страхи, говорять про сторонні причини захворювання. Але надходячи так, валять “із хворої голови на здорову” - якщо тут доречний такий каламбур. Першопричина в них самих. Не заможність як батьків.

Звичайно, не можна забувати, що спровокувати вихід неврозу “на поверхню” може який завгодно напружений момент - нагавкав собака, різко просигналила машина, несправедливість учителя, але треба пам'ятати, що основа закладається в раннім дитинстві.

Складності сімейних відносин не повинні бути приводом для виправдання власної неуважності до своїх же дітей.

У кабінеті в мого батька висів плакат: “Хто хоче працювати - працює, хто не хоче - шукає виправдання власної бездіяльності”. Перефразуючи, можна сказати: “Хто хоче виростити гармонічної дитини - прикладає зусилля для досягнення своєї мети, хто хоче займатися тільки собою - шукає виправдання власної бездіяльності”.

Говорячи про дитячі неврози, треба постійно пам'ятати, що це захворювання одержують у виді спадщини від своїх власних батьків. А.И.Захаров постійно підкреслює, що неврози в дітей - захворювання не генетичні, але обумовлені станом батьків на момент народження маляти.

Використана література:

1. А.И.Захаров “Неврози В Дітей”, изд-во “Дельта” , Спб, 1996 рік

2. В.И.ГАРБУЗОВ “Нервові Діти”. – Л., 1990.

3. В.Леви “Нестандартна Дитина” Москва 1989 рік.

4 Дж.Пірс “Чарівна Дитина Підростає” , Самвидав.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes