Загальні відомості про вітаміни, Детальна інформація

Загальні відомості про вітаміни
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 11.4
Скачувань: 2073
Інозіт. Пара-амінобензойна кислота

(чинник зростання бактерій і чинник пігментації).

Фолієва кислота ( антианемічний вітамін, вітамін зростання для бактерій).

Вітамін В12 (антианемічний вітамін).

Вітамін В15 (пангамовая кислота).

Вітамін С (антискорбутний).

Вітамін Р (вітамін проникності). Всі вищеперелічені-розчинні у воду-вітаміни, за виключенням інозіту і вітамінів С і Р, містять азот в своїй молекулі, і їх часто об’єднують в один комплекс вітамінів групи В.



ВІТАМІНИ, РОЗЧИННІ В ВОДІ.

ВІТАМІН В2 (рибофлавін).

Хімічна природа і властивості вітаміну В2.

З'ясуванню структури вітаміну В2 допомогло спостереження, що всі активно діючі на зростання препарати, мають жовте забарвлення і жовто-зелену флоуресценцію. З'ясувалося, що між інтенсивністю вказаного забарвлення і стимулюючими препарата на зростання в певних умовах є паралель.

Речовина жовто-зеленної флоуресценції, розчинна у воді, виявилася вельми поширеною в природі; вона відноситься до групи природних пігментів, відомих під назвою флавінів. До них належить, наприклад, флавін молока (лактофлавін). Лактофлавін вдалося виділити в хімічно чистому вигляді і довести його тотожність з вітаміном В2.

Вітамін В2-жовта кристалічна речовина, добре розчинна у воді, що руйнується при опроміненні ультрафіолетовими променями з утворенням біологічно неактивних з'єднань (люміфлавін в лужному середовищі і люміхром в нейтральній або кислій). Наявність активних подвійних зв'язків в циклічній структурі рибофлавіну обумовлює деякі хімічні реакції, лежачі в основі його біологічної дії. Приєднуючи водень по місцю подвійних зв'язків, забарвлений рибофлавін легко перетворюється в безбарвне лейкоз’єднання. Останнє, віддаючи при відповідних умовах водень, знов переходить в рибофлавін, придаючи забарвлення. Таким чином, хімічні особливості будови вітаміну В2 і зумовлені цією будовою властивості предоприділяють можливість участі вітаміну В2 в окислювально-відновних процесах.

ВМІСТ ВІТАМІНУ В2 В ДЕЯКИХ ПРОДУКТАХ І ПОТРЕБА В НЬОМУ.

Вітамін В2 поширених у всіх тваринах і рослинних тканинах. Він зустрічається або у вільному стані (наприклад, в молоці, сітчатці), або, в більшості випадків, у вигляді з'єднання, пов'язаного С білком. Особливо багатим джерелом вітаміну В2 є дріжджі, печінка, бруньки, серцевий м'яз ссавців, а також рибні продукти. Досить високим змістом рибофлавіну відрізняються багато які рослинні харчові продукти.

Щоденна потреба людини у вітаміні В2 дорівнює 2-4 мг рибофлавіни.

РОЛЬ В ОБМІНІ РЕЧОВИН.

Вітамін В2 зустрічається у всіх рослинних і тваринних тканинах, хоч і в різних кількостях. Це широке поширення вітаміну В2 відповідає участі рибофлавіну в багатьох біологічних процесах. Дійсно, можна вважати твердо встановленим, що існує група ферментів, що є необхідними ланками в ланцюги каталізаторів біологічного окислення, які мають в складі своєї простетичної групи рибофлавін. Цю групу ферментів звичайно називають флавіновими ферментами. До них належать, наприклад, жовтий фермент, діафораза і цитохромредуктаза. Сюди ж відносяться оксидази амінокислот, які здійснюють окислювальне дезамінування амінокислот в тваринних тканинах. Вітамін В2 входить в склад вказаних коферментів у вигляді фосфорного ефіру. Оскільки вказані флавінові ферменти знаходяться у всіх тканинах, то нестача у вітаміні В2 приводить до падіння інтенсивності тканинного дихання і обміну речовин загалом, а отже, і до сповільнення зростання молодих тварин.

Останнім часом було встановленно, що до складу простетичних груп ряду ферментів, крім флавонової групи, входять атоми металів (Cu, Fe, Mo).

ВІТАМІН В6 (ПІРИДОКСИН).

Хімічна природа і властивості вітаміну В6.

Речовини групи вітаміну В6 за своєю хімічною природою є похідними піридину. Одна з них - піридоксол (2-метил-3 оксі -4, 5-діоксіметилпіридил) - біла кристалічна речовина, добре розчинна у воді і спирті.

Піридоксил стійкий по відношенню до кислот і лугів (наприклад, 5н. концентрації), але легко руйнується під впливом світла при pH=6, 8.

ВМІСТ ВІТАМІНУ В6 В ДЕЯКИХ ПРОДУКТАХ І ПОТРЕБА В НЬОМУ.

Вітамін В6 вельми поширений в продуктах як живого, так і рослинного походження. Особливо багаті ним рисові висівки, а також зародки пшениці, боби, дріжджі, а з тварин продуктів-бруньки, печінка і м'язи.

Потреба людини в цьому вітаміні точно не встановлена, але при деяких формах дерматитів, що не піддаються лікуванню вітаміном РР або іншими вітамінами, внутрішньовенне введення 10-100 мг піридоксина давало позитивний лікувальний ефект. Припускають, що потреба організму людини в цьому вітаміні становить приблизно 2 мг в день.

У людини недостатність вітаміну В6 частіше за все виникає внаслідок тривалого прийому сульфаніламідів або антибіотиків -синтоміцину, левоміцину, біоміцину, пригноблюючих зростання кишкових мікробів, в нормі синтезуючих піридоксин в кількостях, достатньому для часткового покриття потреби в ньому організму людини.

РОЛЬ В ОБМІНІ РЕЧОВИН.

Два похідних піридоксила-піридоксаль і піридоксамін - відіграють важливу роль в обміні амінокислот. Фосфорілірованний піридоксаль (фосфопіридоксаль) бере участь в реакції переамінування - перенесенні аміногрупи з амінокислоти на кетокислоту. Іншими словами, система фосфопіридоксаль - фосфопіродоксамін виконує коферментну функцію в процесі переамінування.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes