Особливості виписування рецептів на отруйні, сильнодіючі, наркотичні, психотропні лікарські засоби, Детальна інформація

Особливості виписування рецептів на отруйні, сильнодіючі, наркотичні, психотропні лікарські засоби
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 11
Скачувань: 1090
Снотворні препарати 10-12 табл.

Фепранон 0,025 50 драже

Ефедріну гідрохлорид 0,6

Естоцин табл. 12 табл.

Етамінал натрію 1,0

Етил морфіну гудрохлорид 0,2



У випадку надходження цих препаратів в оригінальних упаковках, що містять більшу кількість таблеток від вказаною норми відпуску, дозволяється виписувати в рецепті І упаковку, але не більше 50 таблеток.

В очних краплях і мазях етил-морфін гідро хлорид може виписуватись в кількості до 1,0 з обов’язковою вказівкою лікаря на рецепті “За спеціальним призначенням” завіреним підписом та особистою печаткою лікаря і печаткою закладу охорони здоров’я “Для рецептів”.

Рецепти на лікарські засоби, що містять фенобарбітал, етамінал натрію, барбітал натрію в суміші з іншими лікарськими речовинами, для хворих з затяжними і хронічними захворюваннями, можуть виписуватись на рецептурному бланку Ф-2 на курс лікування до 1 місяця з обов’язковою вказівкою лікаря “За спеціальним призначенням”, завіреною підписом і особистою печаткою лікаря і лікувального закладу.

При виписуванні хронічним хворим рецептів на лікарські засоби дозволяється встановлювати термін дії рецепта в межах до 1 року, за винятком:

а) лікарські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку;

б) що відпускаються безплатно та пільгових умовах;

в) анаболічних стероїдів, що містять отруйні речовини списку “А” (крім тих, що застосовуються для лікування глаукоми і катаракти).

При виписуванні таких рецептів лікар зобов’язаний зробити вказівку “Хронічному хворому”, зазначити термін дії рецепта та періодичні відпуску по ньому ліки (щотижня, щомісяця і т.д.), завірити вказівку своїм підписом та особистою печаткою.

Дозволяється виписувати рецепти на очні краплі та інші препарати з коротким терміном дії, що вживаються протягом тривалого періоду одно моментно в кількості необхідні для проведення лікування протягом 1 місяця (Безплатний чи пільговий відпуск), за винятком наркотичних, анаболічних стероїдів і тих, що мають одурманюючу дію.

Дозволяється виписувати лікарські засоби хворим на цукровий діабет, бронхіальну астму, онкохворим та гематологічно хворим, туберкульоз, важкі захворювання шкіри у випадку (відрядження, відпустки і т.д.).

Лікарські засоби для потреб лікарських закладів виписуються на формах вимог, що затверджені наказом МОЗ при наявності штампа, печатки і підпису керівника лікувального закладу.

На отруйні, наркотичні лікарські засоби, етиловий спирт вимоги виписуються окремо від інших лікарських засобів. У вимогах повинно бути вказано найменування відділення, дозування, концентрація етилового спирту, а також призначення лікарського засобу (внутрішнє, для ін’єкцій, очні краплі і т.д.).

Зубні лікарі можуть виписувати вимоги на такі отруйні і сильнодіючі речовини, що застосовуються в стоматологічному кабінеті (без права видачі пацієнтам на руки):

адреналіну гідро хлорид (р-н 0,1% в амп.);

азотна кислота (у чистому вигляді);

амілнітрит (амп.);

йодоформ (порошок, паста, емульсія);

кофеїн бензоат натрію (амп.);

кокаїну гідро хлорид (паста);

миш’яковистий ангідрид (паста з вмістом до 50%);

новокаїн (у чистому вигляді р-н до 4% в амп.);

срібла нітрат (в кристалах і розчинах);

фенол (у чистому вигляді і суміші);

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes