Особливості виписування рецептів на отруйні, сильнодіючі, наркотичні, психотропні лікарські засоби, Детальна інформація

Особливості виписування рецептів на отруйні, сильнодіючі, наркотичні, психотропні лікарські засоби
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 11
Скачувань: 1089
хлороформ;

хлор етил (амп.);

ефір медичний.

ІІІ. Правила відпуску лікарських засобів з аптек наказ № 117 від 30.06.94 р. і в розвиток наказу № 117 наказ №172 від 20.09.95 р. Всі лікарські форми за винятком “Переліку лікарських засобів, що дозволені на відпуск без рецепта”, повинні відпускатися з аптек тільки за рецептами встановлених форм. Отруйні, наркотичні та сильнодіючі речовини заборонено відпускати не у складі виготовленої лікарської форми. Наркотичні, психотропні, що відпускаються на бланках Ф-3 – відпускаються з аптек прикріплених для цих цілей до територіальних лікувально-профілактичних закладів. Етил морфіну гідро хлорид, колеїнофосфат, етамінал натрію, барбаміл в суміші з іншими лікарськими засобами відпускається аптекам в межах міста, сільського адміністративного району за рецептами лікувально-профілактичних закладів розміщених на їх території.

Рецепти на лікарські засоби, виписані на бланках Ф-3 дійсні протягом 5-ти днів. Перераховані в п.15 Правил – 10 днів, а всі інші протягом 2-х місяців з дня виписання рецепта. Залишаються і зберігаються в аптеці рецепти на наркотичні лікарські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку і ті, що відпущені безплатно або на пільгових умовах. Рецепти на всі інші лікарські засоби повертаються хворим.

Рецепти на очні краплі, масть Пілокарпінові повертаються хворому і ліки за ними можуть відпускатися протягом 1 року. Рецепт на відпущені лікарські засоби зберігається в аптеках не враховуючи поточного року протягом:

5 років – на наркотичні лікарські засоби, що виписані на бланках Ф-3;

3 років – на лікарські засоби, відпущені безплатно чи на пільгових умовах;

1 року – препарати, що підлягають предметно-кількісному обліку (за винятком наркотичних, анаболічні стероїди);

1 місяця – на всі інші препарати.

По закінченні терміну зберігання рецепти знищуються в установленому порядку.

ІV. Цей порядок обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в державних і комунальних закладах охорони здоров’я України регламентується наказом МОЗ № 356 від 18.12.97 р.

Діяльність проводиться у сфері обігу психотропних лікарських препаратів, та речовин списку № 2 таблиці ІІ та списку №2 таблиці ІІІ, наркотичних лікарських засобів, а також прекурсорів списку №1 таблиці ІV, які належать до відповідної категорії згідно з “Переліком наркотичних заходів психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю. Відповідно до чинного законодавства”.

Заклади охорони здоров’я ведуть діяльність пов’язано з виготовленням в аптеках, придбанням, ввезенням, вивезенням, зберіганням, розподілом, перевезенням, торгівлею, обліком, прописуванням і використанням наркотичних засобів і психотропних речовин та прекурсорів.

Відповідальність за дотримання встановлених цим порядком правил виготовленням в аптеках, правил придбання і реалізації, обліку, прописуванні і використанні наркотичних і психотропних лікарських засобів та прекурсорів списку №1 таблиці ІV Переліку, а також спеціальних бланків Ф-3 – несуть перші керівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Всі документи з надходження і відпуску наркотичних і психотропних лікарських засобів і бланків Ф-3 та прекурсорів списку №1 таблиці ІV Переліку, повинні зберігатися в умовах, що гарантують їх повну збереженість протягом 5 років не враховуючи поточного, у матеріально-відповідальних осіб призначених наказом керівника закладу.

Реєстраційні журнали, в яких здійснюється предметно-кількісний облік вищезазначених лікарських засобів, повинні зберігатися протягом 10 років після внесення до них останнього запису, в кімнаті для зберігання даних засобів. Згідно з вимогою статті №18 Закону України “Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів”, в місцях зберігання вищезгаданих лікарських заходів повинні проводитися щоквартальні інвентаризації наркотичних, психотропних лікарських засобів та прекурсорів.

V. З аптечного складу лише для медичних цілей, відпускаються наркотичні і психотропні лікарські засоби, прекурсори списку №1 таблиці ІV Переліку для державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Науково-дослідним установам, закладам вищої освіти, системи охорони здоров’я, що не мають лікарняних ліжок, відпуск з аптечних складів вище згадуваних лікарських засобів здійснюється за наявності письмового дозволу, Комітету.

З аптечних складів наркотичні і психотропні лікарські засоби, прекурсори списку №1 таблиці ІV Переліку та спецбланки Ф-3 повинні відпускатися в такі державні та комунальні заклади охорони здоров’я де обладнані спеціальні кімнати згідно з Типовими вимовами.

Відпуск вищезгаданих речовин повинен проводитися за вимогами – замовленнями встановленої форми підписаними керівником відповідного закладу.

Спецбланки Ф-3 повинні відпускатися лише державним та комунальним закладам охорони здоров’я лікарі, яких мають право виписувати рецепти на вищезгадані лікарські засоби.

Всі вимоги-замовлення на наркотичні, психотропні, прекурсори списку №1 таблиці ІV Переліку і бланки Ф-3 виписуються окремо від інших лікарських форм.



ЛІТЕРАТУРА

Нормативні акти з організації роботи аптечних установ та фармацевтичних підприємств. Ч.2. Запоріжжя 1992 р.

“Юридичні аспекти фармації” , Збірник нормативно-правових актів станом на 10 лютого 2001 року. Харків 2001 р.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes