Загальна характеристика ігор олімпіад, Детальна інформація

Загальна характеристика ігор олімпіад
Тип документу: Реферат
Сторінок: 12
Предмет: Фізкультура
Автор: Круть Олексій
Розмір: 50.9
Скачувань: 2283
Число країн-учасниць і кількість учасників-спортсменів неухильно росло. От як це виглядало по країнах: Афіни - 14; Париж - 19; Лондон - 22; Стокгольм - 28.

Правда, між Парижем і Лондоном був Сент-Луїс. Там брало участь всього 13 країн, навіть менше, ніж на Іграх І Олімпіади. Однак до Америки в ті часи добиратися було дуже не просто: повітряного сполученя ще не існувало.

Від Ігор до Ігор збільшується і число видів спорту, що входять у про-граму, і кількість медалей, що граються. Наприклад, на першому олімпійському форумі в Афінах розігрувалося 43 комплекту медалей, а на п'ятому в Стокгольмі - 109!

Це говорить про те, що Олімпійські ігри, ідеї олімпізму стають на земній кулі усе більш популярними. Світовий спорт, світова культура вже не мислять без Олімпіад!

Характерною рисою перших п'яти Ігор було і те, що перемоги по кі-лькості медалей тут раз за разом завойовували хазяїни: в Афінах - греки, у Парижеві - французи...

На цю особливість у фахівців є різні точки зору. Але, швидше за все, справа в тім, що тодішні спортсмени були не особливо тренованими, і тому, хто виступав будинку, на рідному стадіоні, у звичних умовах, і супроводжував успіх.

2.7. Нові олімпійські сказання

В олімпіад нового часу поступово з'являлися свої легенди, свої легендарні герої. Наприклад, після Ігор у Парижеві в історію олимпизма назавжди ввійшло ім'я американця Алвина Кренцлейна. Він став переможцем у бар'єрному бігу на 110 і 200 метрів, а також у "гладкій" дистанції на 60 м і потім ще виграв стрибки в довжину.

Шведські спортсмени Оскар і Альфред Свани брали участь в Іграх трьох Олімпіад нового часу - ІV, V і VІІ (шостих Ігор не було). Альфред виступав у змаганнях ще і на Іграх VІІІ Олімпіади!

Свани (вони були батьком і сином) завоювали для своєї батьківщини 15 медалей: 6 золотих, 4 срібних, 5 бронзових! Виступали вони у вправах, які називалися "стрілянина по олені, що біжить," і "стрілянина по підкинутих голубах".

Оскар Сван був найстаршим учасником змагань за всю столітню історію Олімпійських ігор нашого часу. Почала ця дивна людина свої виступи в Лондоні. У той час йому уже виповнився шістидесятий рік! А останній свій олімпійський постріл цей "мисливець за оленями" зробив, коли йому було сімдесят три!

Безсумнівним героєм Олімпійських ігор став фінський бігун Ханнес Ко-лехмайнен.

Тепер не рідкість, коли переможця від переможеного відокремлює трохи сотих і навіть тисячних часток секунди. У Стокгольмі вперше в історії Ігор, а може, і всього спорту в забігу на 5000 метрів Колехмайнена від занявшого друге місце француза Жана Буэна відокремила лише одна десята секунди.

Перемога Ханнеса була закономірною. Недарма ж цей дійсно великий, дуже завзятий і дуже вольовий спортсмен переміг ще в бігу на 10 кілометрів, а потім виграв кросову дистанцію, що дорівнювала 12 кілометрам.

2.8. Строгі принципи

Правила того часу були дуже тверді: учасники Олімпійських ігор повинні були залишатися аматорами, тобто непрофесійними атлетами протягом усієї своєї спортивної кар'єри. Наприклад, не можна було трошки побути професіоналом (одержувати гроші), а потім знову стати аматором.

При цьому случалися дуже сумні казуси...

Один такий випадок зіграв злий жарт із дворазовим чемпіоном тих же Стокгольмських ігор Джимом Торпом. Індіанець по походженню, гордість корінного населення США, Торп виграв два наитяжкіших змаганнях: легкоатлетичне пятиборье, а потім легкоатлетичне десятиборье... Подальшу долю спортсмена пояснювати не треба: загальні слава і поклоніння.

А потім раптом грандиозний скандал. Аматори "смажених фактів" взнали і розтрубили по усьому світлу, що Джим у свій час зіграв кілька матчів за професійну бейсбольну команду.

Скільки там він доларів заробив, невідомо. Але це не мало ніякого значення. МОК ухвалив: позбавити Торпа звання олімпійського чемпіона, медалі відібрати!

У наші дні спортсмени мають право діставати кошти на підготовку до змагань і гонорари за успішні виступи, мають право рекламувати товари різних фірм, а це теж чималі гроші. І одночасно спортсмен може виступати на Олімпійських іграх.

Уже після смерті Торпа, сучасний МОК відновив справедливість і реабілітував великого спортсмена.

2.9. "Дивні змагання"

Багато чого в тих п'ятьох Іграх було не так, як тепер. Тут цікаво буде поговорити про спортивні дисципліни, що були включені в програму. Серед них і цілком звичайні... у змісті - прийняті в наш час біг на короткі, середні і довгі дистанції. Чи вже згадуване тут стрілецька вправа " олень, що біжить,".

Також там були такі види змагань, як стрибки в довжину, висоту, потрійний... без розбігу. А от ще приклад. У Парижеві (на Іграх ІІ Олімпіади) гімнасти крім вправ на снарядах повинні були ще змагатися, стрибаючи в довжину, висоту, лазити по канаті, піднімаючи п'ятдесят-кілограмові штанги - хто більше.

Не всі "добре" було й у кінному спорті! Крім звичайного стипльчеза, тобто подолання перешкод, сюди входили ще стрибки на коні в довжину і висоту, що було далеке не безпечно. Як і запливши на 60 метрів під водою - така дисципліна існувала в плавальній програмі.

А ще на Іграх змагались і в перетяганні каната.

2.11. Росія олімпійська

Скажемо з задоволенням, що наша Родіна стояла в джерел олімпійського руху, а генерал А. Д. Бутовский навіть був обраний одним із членів МОК.

І проте Росія явно відставала в олімпійському розвитку: 1896, 1900, 1904 роки - Гри цих трьох Олімпіад пройшли без нашої участі.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes