Цукровий діабет у вагітних та новонароджених, Детальна інформація

Цукровий діабет у вагітних та новонароджених
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 18.5
Скачувань: 991
Підозра на латентну форму діабету підтверджується проведенням більш детальними дослідженнями найкраще всього в умовах Ж.К для вагітних групи ризику. Рішаюче значення при цьому мають проби на толерантність глюкози (ПТГ).

Лікування цукрового діабету в період вагітності проводиться гінекологом разом з діабетологом, заключається в добрій компенсації і в запобіганні розвитку кетову. Основою лікування являється дієта, яку в залежності від важкості захворювання доповнюють інсулінотерапії, причому дози інсуліну на протязі вагітності потрібно часто збільшувати щоб запобігти надлишковому відкладанні жирів і глікогена, необхідно напротязі всього дня підтримувати вміст глюкози в крові матері на рівні нижче верхнього рівня глікемії не хворів них цукровим діабетом. Рекомендують не перевищувати рівень 7,22-8,33 ммоль/л (140-150 мг/100 мг), що нерідко викликають необхідність введення більш строго антидіабетичного режиму у вигляді збільшених доз інсуліну.

Ефективна терапія цукрового діабету в матерів дозволила знизити смертність плодів в останні тижні вагітності, застосування раніше штучного виникання родів за 3-4 тижні до завершення вагітності проводиться менш в випадку загрози плода.

ІВ наш час в умовах доброї метаболічної компенсації у матерів термін родорозрішення починається на кінець 39 – початку 40 т вагітності. Однак підвищений ризик розвитку асфіксії і родової травми особливо бережно потребує способу родорозрішення. Цим обумовлено розширення показів до проведення операції кесарського розтину у роділь хворих цукровим діабетом і число такого виду родорозрішення велика, складає в середньому 30-40%.

9.Новонароджені від матерів з діабетом входять в групу новонароджених з підвищеним ризиком. В зв’язку з цим необхідно щоб при їх народженні був присутній педіатр, який з моменту родів приймає відповідальність за дитину і проводить перше дослідження і лікування.

З метою попередження поліцитенів цілеспрямовано негайно перерізують пуповину. Новонароджених переводять у відділення інтенсивної терапії. Якщо в роддомі, де народилась дитина такого відділення немає, слід ввести строгий нагляд за нею в відділенні новонароджених. Цілеспрямовано помістити дитину на перші 24 год. в кювез при температурі 33оС і купати тільки 2-4 год.після народження. Таким чином створюються умови для нагляду і адаптації в умовах мінімальної втрати тепла.

Дітям в стані асфіксії після народження необхідно провести реанімацію. Всі маніпуляції повинні проводитися в умовах виключення зниженої температури.

Транспортування в відділенні інтенсивної терапії, яке не знаходиться на місці народження, рекомендують проводити через 2-3 години після реанімації, не припиняючи введення кисню і здійснюючи відсмоктування вмісту з верхніх дихальних шляхів.

При годуванні визнано раннє введення глюкози невеликими дозами по 2-10 мл 10% розчину глюкози з інтервалом 1-2 год. на протязі перших днів життя. Потім продовжують годувати дитину грудним молоком. Ще на протязі парантерального годування цілеспрямовано починають годування через зонд і як можна раніше перевести дитину на пероральне годування.

10.При падінні концентрації глюкози до рівня нижче 1,66 вводять внутршіньовенно 1015% розчин глюкози. В деяких лікувальних установах унфузія глюкози входить в програму лікування всіх новонароджених, які народились від матерів з цукровим діабетом.

Досвід роботи підтверджує, що такої необхідності нема, якщо дитина добре приймає їжу і у неї не виявлено ніяких патологічних ознак і повторно не виявляється гіпалікемії. З метою попередження зниження рівня глюкози в деяких випадках рекомендують введення 300 мгк глюкагону внутршньовенно не пізніше через 15 хв. після народження.

Найбільш тяжким ускладенням у новонароджених від матеріал з діабетом являється розвиток СДУ (синдром дихального ураження). При появі перших при знаків цього ускладнення потрібно почати негайне лікування.

Методом вибору в наш час являється дистендійна терапія з прийняттям вентиляції легень під постійним позитивним тиском в дихальних шляхах або від’ємним тиском на грудну клітку при одночасній подачі кисню відповідної концентрації.

В ході лікування необхідно проводити контроль за газовим складом крові і за кислотно жовчним рівнем із капілярної крові і проводять корекцію знайдених відхилень.

При високій величині гематокриту і признаках поліцитенія необхідно провести розбавлення крові через пуповину, використовуючи формулу:



Заміна проводиться з використанням або плазми або суміш.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes