Основні принципи догляду за хворими дітьми, Детальна інформація

Основні принципи догляду за хворими дітьми
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 11.4
Скачувань: 1122
Лабораторне дослідження блювотних мас проводять зразу після їх збирання. Так як швидко змінюється їх склад при зберіганні. Матеріал збирають в банку з широким горлом ємністю не менше 1 л. Перед тим, як відправити блювотні маси в лабораторію, медсестра глядач їх оглядаючи звертаючи увагу на наявність крові.

ЗБИРАННЯ СЕЧІ

Перед збиранням сечі дітей підмивають. У хлопчиків грудного віку сечу збирають з допомогою добре вимитої і висушеної товстостінної пробірки, прикріпленої до тіла полосками мірного пластиру, а у дівчат – з допомогою широкогорлої колби. У дітей старшого віку – в нічні горшки. М/с спостерігає за кількістю сечовипусканні на добу, в нічний час і в день, а по призначенню лікаря враховує об’єм сечі, виділеної вдень, вночі і на протязі доби.

В лабораторію відправляють свіжу сечу.

Довгий об’єм виділеної сечі проводиться з допомогою градуйованої чашки чи мензурки.

ЗБИРАННЯ КАЛУ

Збирання калу здійснюється у дітей з метою виявлення яєць глистів, визначення степені перетравлення і засвоєння їжі, наявність патологічних ознак.

У дітей грудного віку кусочки калу беруть з пеленки, а більш старших кал збирають в нічні горшки чи спеціальну посудину. Для лабораторного дослідження кал необхідно брати із різних місць фекальних мас. Зібраний матеріал посилають в лабораторію обов’язково в добре вимитій і просушеній скляній посудині.

Для бактеріологічних досліджень використовують стерильну посудину.

Направлення:

Мазок із зіва на ВZ

Прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, адрес, колект.

Діагноз (фолікул, лакун, ангіна)

Дата.

Підпис.

ПРОМИВАННЯ ШЛУНКА

Промивання шлунка у дітей старшого віку проводиться через шлунковий зонд, а у дітей молодшого віку – через катетер, які проводять по задній стінці глотки. Дітям грудного віку катетер вводять через ніс. При просування зонда чи катетера не допускається ніяких зусиль. У вільний кінець зонда чи катетера встановляють скляну воронку. Рідину для промивання (0,9% NaCl, р-н Зінгера, кип’ячена вода, 0,5-1% р-н гідрокарбонату натрію і ін. в кількості 0,5-1 л наливають у воронку із ковшину. Воронку поступово піднімають приблизно на 25 см вище рота хворого. При цьому рідина поступає в шлунок. Коли рідина із воронки опуститься до рівня зонда чи катетера, воронку плавно опускають вниз, тримаючи її широкою стороною доверху. Так повторюють декілька раз.

Рідина то поступає в шлунок, то виходить з нього, здійснюючи ефект промивання. В кінці промивання в шлунку залишають до 100 мл рідини.

Взяття зіскрібу із складок шкіри навколо заднього проходу (для виявлення яєць гостриків)

Дитину укладають на бік. Верхню ногу, зігнуту в колінному суглобі, відводять вперед. Невеликого розміру деревяна палочка відточується у вигляді лопатки. Цим кінцем попередньо змоченим в 50% р-ну гліцерину, обережно лоскочучи в глибині шкурних складок. Зіскоб занурюють в каплю 50% р-ну гліцерину, яка знаходиться на предметному склі. Каплю накривають другим предметним склом. Даний препарат відправляють в лабораторію.

КЛІЗМИ

Для перших років життя клізми робляться з допомогою резинового балончика з м’яким наконечником, дітям старшого вік – з допомогою кружки Есмарха чи груш з твердим наконечником. Рідина повинна бути підігріта до 30оС (крім жаропониж. Холодні клізми).

Види: 1. очисні (при запорах)

2. послаблюючі (регуляції перестальт.)

3. промивні (видалення токсичного гною..)

4. лікувальні (зменшення запальних процесів).

5. поживні (клізми для всмоктування).

Для очисних клізм використовують питтєву воду, мильну воду (1 ст. л мила на й л Н2О, воду з гліцерином (2 ст л.). туалетні мила не використовують.

Балон з допомогою якого роблять клізму попередньо стерилізують,, а наконечник змазують вазеліном. Рідину набирають в балон після повного витіснення із нього повітря шляхом здавлювання.

Дитину укладають на лівий бік на клейонку чи пеленку. Ноги її підтягують до живота. Правою рукою вводять наконечник балону в пряму кишку на 4-5 см. Повільно зжимають балон вводять рідину. Після введення не розжимаючи балона, виймають його із прямої кишки. Для туримання рідини в кишечнику декілька хвилин ягодиці тримають зімкнутими. Дітям грудного віку клізми роблять на спині з припіднятими вверх ногами.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes