Виробництво комп’ютерів та комп’ютерних технологій в Україні: проблеми і перспективи, Детальна інформація

Виробництво комп’ютерів та комп’ютерних технологій в Україні: проблеми і перспективи
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 18.8
Скачувань: 1955
сервер 2.2 3.6 4.6 5.9 7.5 9.8 12.8

Відомі бренди (імпорт) 7.9 7.8 8.1 9.8 11.2 12.3 13.7

Відомі бренди (місцеве виробництво) 7.9 7.8 8.1 9.8 11.2 12.3 13.7

Всього 95.2 102 125 155 196 251 326

 

Ринок комп’ютерного програмного забезпечення.

Зростаючий бізнес вимагає адекватних пакетів програмного забезпечення. Проте, слабкий захист авторських прав та інтелектуальної власності в Україні залишається суттєвим фактором розвитку галузі. За деякими оцінками, нелегальне програмне забезпечення сягає 10% в урядових установах, 10-30% у корпорацій та 50-100% в середньому та малому бізнесі.

Продукція зарубіжних виробників є основною серед програмного забезпечення, що використовується українськими користувачами. І хоча значна її частина має піратське походження, українські компанії та уряд роблять кроки, націлені на цивілізацію ринку. Зокрема, ділери почали продавати комп’ютерне обладнання з встановленим базовим програмним забезпеченням, що має законне походження. В квітні 1999 року український уряд пішов на вражаючу акцію, націлену на легалізацію ринку програмного забезпечення, виділивши 13,8 млн. дол. на заміну піратського програмного забезпечення в 54000 комп’ютерах, що використовуються урядовими установами, легально придбаними продуктами MICROSOFT. Щоправда, зусилля, націлені на посилення прозорості ринку, підриваються низьким рівнем доходів середніх українців.

Аналіз проблеми

Квазар-Мікро виступає авторизованим дистриб’ютором продукції Intel та розробник програмного забезпечення. Відповідно до цього, а також за історичними традиціями компанії її структура переважно визначається не продуктами або сегментами ринку споживачів, а методами продажу і територією дистрибуції. Організаційна структура компанії складається з чотирьох значною мірою відокремлених бізнесів або напрямків діяльності.

Перший бізнес – Дистриб’юторський Центр - зосереджений на пан-європейській дистрибуції. Головними особливостями цього бізнесу є те, що

переважно розповсюджується продукція Intel і ще невеликої кількості виробників,

існує вузька спеціалізація,

невелика (не більше 40) кількість клієнтів,

досить обмежене коло споживачів.

Такі особливості не можуть не впливати на організацію цього бізнесу. Наприклад, ще починаючи з 1995 року КМ відмовилася від реклами як безперспективного інструменту в такому сегменті.

Другий бізнес – Управління Дистрибуції - сфокусований на українській дистрибуції. Особливості цього напрямку можна визначити такими параметрами, як

оптові партії товару

продаж окремих комплектуючих (монітори, принтери, блоки безперебійного живлення)

переважно – продукція Intel і декілька інших виробників.

Два бізнеси – перший і другий – часто-густо мають однакових клієнтів, в деяких випадках їх діяльність перетинається. Сучасна ситуація є історичною спадщиною і можливо ці два напрямки слід об’єднати.

Третій бізнес пов’язаний з виробництвом і продажем комп’ютерів та після продажним обслуговуванням. Домінуючим сегментом споживачів на цьому ринку є українські компанії-представники середнього та малого бізнесу.

Четвертий бізнес – Квазар-Мікро Солюшинз - забезпечує надання послуг для корпоративних клієнтів. Це відносно тривалі і масштабні за обсягом проекти, що виконуються на замовлення великих компаній або урядових організацій. Тут готуються корпоративні рішення відносно і програмного, і технічного забезпечення. Як приклад діяльності цього бізнесу можна навести проект комп’ютерного забезпечення щорічної зустрічі EBRD у Києві навесні 1999 року. Іншими замовниками були: Пенсійний Фонд, Митна Служба, тощо. Існують цілий ряд специфічних ознак в цьому напрямі. Так, головною особливістю є те, що реалізація послуг здійснюється за умови тендерів, що проводить замовник. Слід додати, що для забезпечення просування корпоративних проектів ми застосували в нашій компанії ERP - систему від Oracle Application. Між іншим, це було першою і найбільш вдалою пробою впровадження цієї системи в країнах СНД, тому спеціалісти КМ, які були залучені до цього проекту, користуються попитом у інших компаній України і Росії.

Пропозиції до розв’язання проблеми

Перш за все, компанії Квазар-Мікро треба відкрити відділ з продажу комплектуючих, за для створення на ринку своєї ніші доступних комп’ютерів, які збираються людьми в ручну.

Розробити більш дешеві шляхи виготовлення комп’ютерів на самому підприємстві Квазар-Мікро, за для вибиття з ринку компаній з дешевою продукцією.

Продовжувати співпрацювати з компанією Интел.

Пропозиції урядовим та не урядовими органам

Найкраща допомога в цій ситуації – не втручання та підтримка конкурентного середовища.

Зняти проведення програми “дойна коровка”, коли з найуспішніших намагаються стягнути якомога більше.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes