Паскаль: масиви, Детальна інформація

Паскаль: масиви
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 23.4
Скачувань: 2044
U

TH

, output );

var a: integer; c: char; s: string;

begin

s :=''; c:= chr ( 47 );

while length ( s ) < 7 do

begin

c := succ ( c ); s := s + c + s; writeln ( s )

end

end.

11. Застосовуючи операцію "+", функцію length та подання рядка масивом із додатковою змінною, що задає довжину рядка, написати модуль із такими підпрограмами обробки рядків:

1)* функції eq, ne, lt, le, gt, ge лексикографічного порівняння пари рядків відповідно на =, <>, <, <=, >, >=;

2) процедура addsym вставлення символу в указане місце рядка зі збільшенням його довжини на 1(якщо збільшення неможливе, то останній символ "витісняється");

3)* процедура delsym вилучення символу з указаним номером із рядка зі зменшенням його довжини на 1;

4)* функція substr повернення підрядка даного рядка, що починається в ньому з заданого місця та має задану довжину;

5) процедура delete вилучення з рядка його підрядка, що починається в ньому з заданого місця та має задану довжину.

12. Натуральне число в десятковому вигляді подано рядком, довжина якого не більша 80. Написати функцію перевірки ознаки подільності числа на:

а) 5; б) 4; в) 3; г) 11.

13. Номер із контрольним розрядом є зображенням числа, перша цифра якого 1, а остання є остачею від ділення на 10 суми значень цифр із другої до передостанньої включно (контрольний розряд).

Написати модуль, в якому перша функція задає побудову відповідного номера з контрольним розрядом із 10 цифр за натуральним числом, а друга – перевірку, чи є послідовність із 10 цифр правильним номером із контрольним розрядом.

14. Нехай рядкове подання цілого невід'ємного числа в десятковій системі починається з будь-якої цифри, крім '0' (за винятком числа 0), у вісімковій – починається символом '0', у шістнадцятковій – символами '0x', у двійковій – символами '0b'. Далі записано цифри відповідної системи числення. У записі від'ємного числа знак '-' передує першій цифрі. Написати модуль із функціями перетворення рядкових зображень цілих чисел у стандартний тип і навпаки.

15. Написати модуль із функціями перетворення рядкових зображень натуральних чисел із римської системи запису в стандартний цілий тип і навпаки.

16. Написати модуль із функціями перетворення зображень цілих чисел зі стандартних типів у рядкове:

а) у словесному вигляді;

б) у словесному вигляді з урахуванням відмінка й навпаки.

17.* Непорожній рядок містить цілі числа, відокремлені пропусками в довільній кількості. Якщо в рядку 3 числа, то слід визначити, чи задають вони довжини сторін трикутника, і надрукувати повідомлення "трикутник" або "не трикутник". За іншої кількості чисел треба повідомити: "помилкові дані".

18. Написати функцію обчислення за двома рядками

а) найбільшої довжини їхнього спільного підрядка;

б) їхнього найдовшого спільного підрядка (якщо таких кілька, то повертається ближчий до початку першого рядка, наприклад, для рядків "тік" та "кіт" це рядок "т", а для рядків "кіт" та "тік" – "к");

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes