Апаратні засоби та операційна система персональних комп'ютерів фірми IBM, Детальна інформація

Апаратні засоби та операційна система персональних комп'ютерів фірми IBM
Тип документу: Реферат
Сторінок: 47
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 91.3
Скачувань: 1841
Вступ

Одним з найяскравіших винаходів людства за останні два десятиріччя, який проник у всі сфери його діяльності, є безперечно персональний комп'ютер (ПК). Зараз ПК є одним з найпоширеніших засобів обчислювальної техніки (ОТ), використання якої бурхливо розвивалося, починаючи з 40-х років, на базі великих та середніх електронно-обчислювальних машин (ЕОМ). Серед останніх слід згадати американські ЕОМ типу IBM 360/370, PDP та їх радянські аналоги SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" ЕОМ серії ЄС, СМ тощо. Мабуть, в жодній сфері своєї діяльності людство не знало таких темпів розвитку, як у виробництві та використанні ОТ. Ще в 1982 році американський журнал "Scientific American" писав: "Якщо б за останні 25 років авіаційна промисловість розвивалася так же стрімко, як і обчислювальна техніка, то Боінг-767 можна було б придбати за 500 доларів і облетіти на ньому земну кулю за 20 хв, витративши при цьому 19 л пального".

Перший ПК було створено у 1976 р. американцями, тоді ще студентами, Стівом Возняком та Стівом Джобсом. Цей комп'ютер був названий поетичним іменем "Apple" ("Яблуко"). Саме це ім'я було використано і в назві фірми, яку згодом заснували С.Возняк та С.Джобс. Зараз фірма "Apple" SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" одна з найпотужніших, всесвітньо відомих фірм, яка займається виробництвом ПК. Щоправда, найбільш популярний продукт фірми носить сьогодні назву "Macintosh", або просто "Mac", можливо, з деякими добавленнями ("Power Macintosh").

В серпні 1981 р. в комп'ютерному світі сталася визначна подія: свій перший ПК випустила славнозвісна фірма IBM (International Business Machines). З того часу IBM-сумісні комп'ютери, або, як ще кажуть, клони IBM PC, які почали випускатися десятками, а то і сотнями інших фірм, заполонили весь світ. Головними причинами цього стало те, що ПК фірми IBM був першим 16-розрядним ПК з "відкритою архітектурою" (про значення цих факторів мова буде йти далі), та безперечне лідерство IBM у галузі виробництва ОТ в попередні роки.

Історія розвитку ПК фірми IBM та його клонів

1980 Початок розробки IBM PC (останні дві літери є абревіатурою слів Personal Computer).

1981 Початок випуску IBM PC. Цей комп'ютер базувався на процесорі i8088 (модифікація процесора i8086) фірми Intel з частотою роботи 4.77МГц, мав 64К оперативного запам'ятовуючого пристрою (ОЗП), вбудований інтерпретатор мови BASIC, файли можна було зберігати на магнітній стрічці або на односторонньому гнучкому диску ємністю 160К.

1982 Персональний комп'ютер, сумісний з IBM PC, випустила фірма Compaq, продукція якої зараз є своєрідним стандартом серед усіх IBM-подібних ПК.

1983 Початок випуску IBM PC XT (eXTended version SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" розширена версія). Цей комп'ютер, як і його попередник, базувався на процесорі i8088 з частотами 4.77МГц або 10МГц, було вилучено магнітофон, але добавлено другий дисковод, з'явилась можливість установки жорсткого диска (в подальшому SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" обов'язково) ємністю 10 SYMBOL 150 \f "Arial Cyr" 30М. В тому ж році фірма IBM випустила ПК IBM PCjr (junior SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" молодший), на який покладала великі надії, що потім не виправдалися.

1984 Початок випуску IBM PC AT (Advanced Technology SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" передова технологія). Цей комп'ютер базувався на принципово новому процесорі i80286, що міг працювати у Turbo-режимі з частотою до 16МГц, дозволяв встановлення до 16М ОЗП, мав жорсткий диск ємністю 40М і більше, обладнувався дисководом гнучких дисків ємністю 1.2М.

Після випуску IBM PC AT фірма IBM почала проводити нову політику. Відтепер її продукт SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" PS/2 (Personal System/2 SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" Персональна система/2) SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" був апаратно несумісний з IBM PC XT/AT внаслідок того, що була застосована нова шинна архітектура SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" мікроканальна (Micro Chanel Architecture SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" MCA). Всі додаткові пристрої для PS/2 випускаються тільки фірмою IBM.

1986 З появою нового процесора i80386 фірми Compaq, Zenith, AST, Apricot і сотні інших (але не IBM) випустили нові IBM-сумісні ПК 386.

1989 Фірми-виробники IBM-сумісних комп'ютерів переходять на випуск нового ПК 486, який базується на процесорі i80486.

Основні параметри ПК 386 та ПК 486 стануть зрозумілими, коли ми розглянемо особливості процесорів, що використовуються в них.

1993 На ринку з'являються перші ПК Pentium. Вони використовують новий процесор Pentium фірми Intel, яка перейшла на нову назву замість очікуваної i80586 (але ж Pentium SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" то п'ятий латинською мовою).

1995 На ринку з'являються перші ПК Pentium Pro. Вони використовують новий процесор 6-го покоління фірми Intel SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" Pentium Pro.

Організація та складові частини ПК

На малюнку, що наводиться нижче, дається схема, де фізичні пристрої ПК об'єднані в єдину систему.



Зауважимо, що інколи пристрої введення/виведення об'єднують в один блок.

Розглянемо, які функції виконують окремі блоки наведеної схеми.

SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h Пам'ять, або запам'ятовуючий пристрій (Memory Unit), призначена для зберігання даних та програм, які необхідні комп'ютеру для роботи.

SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h Пристрій введення (Input Unit) здійснює введення до комп'ютера всіх даних та програм.

SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h Пристрій виведення (Output Unit) виконує виведення інформації.

SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h Пристрій управління (Control Unit) здійснює управління процесами, що відбуваються в комп'ютері.

SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h Арифметико-логічний пристрій (Arithmetic Logical Unit) реалізує арифметичні та логічні операції.

SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h Блок центрального процесора (Central Processing Unit) фактично поєднує в собі два попередніх пристрої і фізично виконується у вигляді однієї мікросхеми. Цей блок звичайно зветься мікропроцесором, або просто процесором (дивись згадувані вище процесори i80x86 фірми Intel).

Конструктивно ПК має наступні три обов'язкові блоки.

SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h Системний блок. Містить всі основні компоненти електроніки ПК.

SYMBOL 183 \f "Symbol" \s 10 \h Монітор. Є універсальним стандартним пристроєм виведення інформації.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes