Internet-телефонії VDO Phone, Детальна інформація

Internet-телефонії VDO Phone
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 32.6
Скачувань: 1807
Реферат на тему:

“Internet-телефонії VDO Phone”

Людство любить поговорити. Спілкування - одна з головних потреб розумної істоти. Первісна людина, нашкрябавши кілька символів на камені і запустивши ним у товариша, сама того не підозрюючи, відкрила еру телекомунікацій. З тієї пори люди чого тільки ні роблять, намагаючись залучити до себе увага вилученого співрозмовника: б'ють у барабани, палять багаття, кидають пляшки в море, пишуть листа. Чи думав Олександр Белл, прикручуючи проводки до свого першого телефону, що його винахід переверне увесь світ? Напевно, так. Кожен винахідник мріє про це. Тим часом навіть він не припускав, у що перетворять його ідею жадібні до спілкування нащадки. Вдумайтеся, адже саме з павутини телефонних проводів і народився Інтернет! Народився, устав на ноги і, не довго думаючи, вирішив всотати в себе і сам телефон, його що породив. З моменту народження телефон перетерпів не занадто багато змін: та ж трубка, пускай і напхана електронікою, перетворить звук в електричні сигнали. Потрап изобретатель телефону в наш час, він легко догадався б як користатися сучасним апаратом. Вся і різниця, що замість лементів "Панянка! Панянка!", потрібно кілька разів тикнути пальцем у кнопки. Незрівнянно великим змінам піддалися телефонні мережі, перетворивши в складну систему телекомунікацій. Маленької телефонної станції Белла, побудованої в 1878 році в містечку Нью-Хейвен (США), і в страшному сні не могли привидітися мудрі шляхи, якими сьогодні звуки досягають ушей телефонних співрозмовників. Сигнал летить по повітрю, лізе під землею, булькає в океані і навіть перевертається в космосі! І все це іноді лише для того, щоб дві нудьгуючі домогосподарки, що живуть у сусідніх будинках, обговорили погодні умови і поскаржилися на здоров'я.

У більшості країн телефонний зв'язок монополізований чи, принаймні, жорстко контролюється державою. Саме від його політики і залежить процвітання галузі. Не дивно, що рівень розвитку, якість послуг і ціни сильно відрізняються. Вартість хвилини розмови в різних країнах може відрізнятися на порядок! Гріх не скористатися цим, спробувавши перехитрити зайво жадібну телефонну компанію. Так з'явилася, сьогодні дуже популярна в усьому світі, система CallBack. Принцип її дії простий: CallBack - зворотний дзвоник. Як правило, платить за телефонну розмову той, хто дзвонить. Система CallBack порушує традицію. Місцева АТС буде вважати ініціатором дзвоника вашого співрозмовника, і рахунок вам не надішле (хоча оплачувати розмова прийдеться все рівно вам). Візьмемо, наприклад, США. Стараннями вітчизняних телефоністів дзвоник з Росії в Сполучені Штати обходиться в багато разів дорожче, ніж дзвоник зі США в Росію. Рішення напрошується саме собою: потрібно змусити закордонного абонента подзвонити вам. Цей процес нескладно автоматизувати, надавши користувачу можливість обхідним, але все рівно більш дешевим шляхом дзвонити на будь-який телефон світу. Чим і займаються фірми, що спеціалізуються на CallBack.

А що ж Інтернет? Ідея передавати по мережі Інтернет у реальному часі звук і відео не нова. Спроби зробити це починалися давно, але через низьку якість звуку дотепер повсюдного захоплення інтернет-телефонією не виникало. Мало того, ще бродить думка (іноді неї озвучують навіть комп'ютерні фахівці), що домогтися прийнятної якості передачі звуку по мережі Інтернет узагалі неможливо. Не можна погодитися. З появою нових алгоритмів стиску даних доступне для передачі по Мережі якість звуку істотно підвищилося і стало нітрохи не гірше звуку в трубці звичайного телефону (не занадто утішне порівняння, але, говорячи про телефон, - з телефоном і порівнюємо). Незабаром на зміну звичному IP протоколу прийде новий протокол IPv6. Він ліквідує "рівноправність" пакетів у мережі Інтернет і дозволить мультимедіа даним (до яких відноситься і звук) добиратися по призначенню значно швидше. Голосові пакети одержать вищий пріоритет, і усі будуть уступати їм дорогу. Передбачається, що IPv6 цілком зніме багато роблем інтернет-телефонії.

Цікаво, що від безмірного нарощування функціональних можливостей і роздування розмірів розроблювачі систем для мережі Інтернет поступово перейшли до пошуку оптимальних і економічних механізмів передачі інформації. Розгорнулося дійсне змагання: хто краще стисне звук і зображення і швидше доставить його користувачу.

Так що тепер для одержання звуку і відео - раніше, здавалося, зовсім недоступних матеріалів - необов'язково мати модем із супервисокою швидкістю.

Що таке інтернет-телефонія?

Ви купили модем з функцією Voice і вкладеним у коробку мікрофоном. Не це чи і є інтернет-телефон? На жаль, модем з функцією Voice не більш телефон^-інтернет-телефон, чим телефон звичайний.

Він придатний лише на те, щоб спорудити автовідповідач. Інтернет-телефонією називається система, що дозволяє вести розмову в реальному часі, одним з ланок якої є мережа Інтернет. Попросту говорячи, шлюз здатний з'єднати звичайний телефон з мережею Інтернет. Але дані можуть надходити і з інших джерел. У теорії обмежень на спосіб зв'язку немає: ви можете скористатися комп'ютером (якщо спілкуються два комп'ютери, іноді можна обійтися зовсім без шлюзу), звичайним телефоном, радіопередавачем, постукати по батареї парового опалення і т.п. Головне, щоб шлюз сприймав сигнали, що прийшли до нього.

У загальному виді схема зв'язку виглядає так:

Абонент 1 - [локальна телефонна мережа 1] - [шлюз 1] - Інтернет - [шлюз 2] - [локальна телефонна мережа 2] - Абонент 2.

Ключовим елементом інтернет-телефонії є зв'язування шлюз - Інтернет. Шлюз являє собою комп'ютер-сервер, доповнений спеціальними платами розширення і відповідним програмним забезпеченням. Він служить інтерфейсом між передавальним звук пристроєм користувача (телефоном, комп'ютером і т.п.) і мережею Інтернет. Шлюз забезпечує прийом і перетворення даних у форму, зручну для пересилання по Мережі (і зворотне перетворення). Вам (абоненту 1) усього лише потрібно зв'язатися з ним тим чи іншому способу. Шлюз, що має вихід в Інтернет, передасть по Мережі дані на інший такий же шлюз, найближчий до абонента номер 2, після чого, перетерпівши зворотне перетворення, звук досягне мети своєї подорожі.

Який вплив робить мережа Інтернет на звуковий сигнал? Чи не приводить настільки незвичайна подорож до погіршення якості? Розглянемо варіанти використання інтернет-телефону й оцінимо вплив Мережі в тім і іншому випадку.

Комп'ютер - комп'ютер

лише купити більш швидкий модем і вибравши провайдера з могутніми каналами зв'язку. Затівайте розмову в годинник з найменшим завантаженням (ніч - ранок), обмежуйте завантаження відеозображень, і затримки досаждати не будуть.

Будучи пристроєм багатофункціональним, комп'ютер легко знімає обмеження на способи спілкування, властивому звичайному телефону. Ви зможете не тільки чути співрозмовника, але і бачити його. Якщо комп'ютер оснащений цифровою відеокамерою, образ з'явиться на екрані комп'ютера. Але і це не все! Спілкуючись, ви можете не просто бовтати і корчити пики. Комп'ютери дозволяють людям обмінюватися текстовою інформацією, разом малювати на "грифельній дошці", пересилати один одному файли і звукові листи. Зв'язок комп'ютер - комп'ютер дозволяє зовсім обійтися без послуг провайдера телефонії-інтернет-телефонії. Однак у цьому випадку ви позбавляєтеся ряду корисних функцій. Наприклад, ви не зможете подзвонити на звичайний телефон, подзвонити вам теж буде непросто.

Телефон - телефон

Якщо ви ще не розучилися користатися звичайним телефоном, те дзвінкий через мережу Інтернет за допомогою телефонного апарата не викликає утруднень. Послідовність дій така: ви набираєте телефонний номер найближчого шлюзу телефонії-інтернет-телефонії (попередньо потрібно підписатися на його послуги); переключивши телефонний апарат у тоновий режим, набираєте номер абонента; уводите свій ідентифікаційний номер - і готово, розмовляйте на здоров'я. Ви не догадаєтеся, що говорили через мережу Інтернет, поки не порівняєте два рахунки: від телефонної компанії і від провайдера інтернет-телефонії. Рахунок за розмову через мережу Інтернет виявиться значно менше (іноді на порядок) рахунка за ідентичний за часом розмова по традиційному міжміському телефоні!

Для зв'язку в режимі телефон - телефон не потрібний ні комп'ютер, ні модем (як ви розумієте, підключення до мережі Інтернет і зв'язані з цим витрати теж не будуть потрібні). До шлюзу сигнал добирається нарівні з рядовими телефонними дзвониками. При цьому в нього (як і в будь-який інший телефонний сигнал) можуть доміситися перешкоди. З іншого боку, будь-які затримки на "Останній милі" цілком відсутні. На рівень затримок, а отже, на комфортність і якість розмови в режимі телефон - телефон вплив роблять лише пропускна здатність ліній зв'язку провайдера телефонії-інтернет-телефонії і завантаженість мережі Інтернет на маршруті проходження пакетів.

Претендуючи на повноцінний сервіс, фірма, що пропонує послуги інтернет-телефонії, зобов'язана забезпечити своїм клієнтам можливість подзвонити на будь-який телефон світу. Зрозуміло, немислимо поставити в кожнім місті по шлюзі. Як же тоді здійснюються дзвоники в місця, де власного шлюзу немає? Інтернет дозволяє провайдерам інтернет-телефонії обмінюватися трафиком, переадресуючи дзвоники один одному. Найбільша мережа інтернет-телефонії Delta Three побудована за принципом Інтранет/Інтернет. Доступ до її ресурсів відкриває самі забуті куточки планети, дозволяючи дзвонити по дуже низькій ціні. За допомогою Delta Three можна подзвонити навіть в Антарктиду!



\x00A8

ється істотно нижче вартості прямого телефонного зв'язку.

Напевно в читача виникне питання: чи можна пересилати факси? Передача факсів по мережі Інтернет проблеми не складає. Однак факсовий сигнал трохи відрізняється від голосового, і способи його передачі теж відрізняються. Це жадає від провайдера виділення для факсів окремої телефонної лінії. Хоча і з невеликим запізненням, провайдери інтернет-телефонії додають до списку своїх послуг і режим факс - факс.

Комп'ютер - телефон (телефон - комп'ютер)

Установивши на свій комп'ютер програму телефонії-інтернет-телефонії, ви не втратите можливості зв'язатися з не володіє комп'ютером людиною. Навпроти, комп'ютер розширить ваші можливості і полегшить дозвон: тепер буде досить увести лише телефонний номер абонента в поле введення чи програми ще простіше - вибрати його ім'я з телефонної книги. Щоб повною мірою використовувати можливості інтернет-телефону, необхідно підписатися на послуги провайдера телефонії-інтернет-телефонії.

Віртуальний офіс

Ви можете організувати свій власний "віртуальний офіс", зв'язавши через мережу Інтернет представництва фірми в різних містах. Досить помістити в комп'ютери спеціальні плати розширення (наприклад, Dialogic [ HYPERLINK "http://www.dialogic.com" www.dialogic.com ]),перетворивши їх тим самим у шлюзи, установити програмне забезпечення VocalTec і підключитися до Інтернету. Вартість дзвоника в цьому випадку виявиться еквівалентній лише сумі, виплачуваної провайдеру за користування Інтернетом. Кому б те ні було платити за міжнародну/міжміський зв'язок уже не прийдеться. Телефонним зв'язком можна оснастити навіть веб-страницу! Користувач клацне по посиланню й одержить можливість поговорити, наприклад, з оператором служби підтримки вашої фірми. Потрібно сказати, що подібний сервіс доступний тільки відвідувачам, що мають на своєму комп'ютері програму чи телефонії-телефонії модуль, що підключається, (plug-in) до броузеру. Розроблений VocalTec модуль, що підключається, що дозволяє дзвонити з веб-страници, називається Surf&Call. (На жаль, що текет версія програми відмовляється працювати з деякими російськими версіями Windows 95, що нелишне мати на увазі при проектуванні веб-узла.)

Як це виглядає?

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes