Мережне адміністрування, Детальна інформація

Мережне адміністрування
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 22.2
Скачувань: 1039
Що ж далі? Як спробував показати автор у дійсному огляді, еволюція засобів адміністрування не може не відслідковувати розвиток основних інформаційних технологій. Одна із серйозних задач, що коштують сьогодні перед розроблювачами керуючого ПО, полягає в максимально можливому використанні у своїх продуктах сучасних Web-технологій, починаючи від екранних інтерфейсів і закінчуючи застосуванням активних Java-компонентів і мови XML.

Окрема проблема пов'язана зі створенням комплексних «наскрізних» засобів управління, що дозволили б об'єднати (у тому ступені, у який це буває необхідно) системи адміністрування, встановлені в організаціях-партнерах. Актуальність цієї задачі буде наростати в міру усе більшого поширення мереж extranet. Впровадження в корпоративних інформаційних системах технологій intranet також не може обминути стороною сферу адміністрування. Нарешті, самостійну цінність представляють засоби управління Web-ресурсами, причому не тільки стосовно до мереж intranet і extranet, але в ще більшому ступені в зв'язку з поширенням електронної комерції.

На останній нараді групи Desktop Management Task Force (DMTF), що состоялись у Сан-Хосе в середині червня, обговорювався проект стандарту, що регламентує обмін даними мережного і системного адміністрування через Web із використанням протоколу HTTP. У нових специфікаціях, що доповнюють результати діяльності консорціуму WBEM, особливий упор зроблений на застосування мови XML із метою істотно розширити можливості обміну службовою інформацією щодо тих, що надає протокол SNMP. Принципове ж значення нового стандарту, на думку аналітиків, полягає в тому, що він уперше відчинить можливість для реальної інтеграції трьох доменів управління - корпоративних ІС, сервісів, пов'язаних з електронною комерцією, і послуг Internet-провайдеров - у загальне середовище адміністрування, із єдиними інтерфейсом і ієрархією службових даних.

Нові потреби не змусять себе довго чекати й в області мережного адміністрування. Так, широко що практикується робота співробітників у корпоративній мережі з будинку вже зажадала від постачальників створення нових інструментальних засобів в області управління доступом і інформаційної безпеки...

Немає основ думати, що цей список коли-небудь вичерпається. Питання лише в тому, у якому ступені виробники платформ і додатків адміністрування зможуть задовольняти всі нові і нові потреби користувачів. Якщо судити по сучасному стані індустрії керуючого ПО, у них для цього є все необхідне.

Рішення проблем: два підходи

Основна ідея адміністрування, що випереджає, зводиться до того, щоб, проаналізувавши поводження корпоративної ІС або окремих її компонентів, почати превентивні міри, що дозволяють не припустити розвитку подій по найгіршому сценарію. Проведення подібної профілактики потребує застосування іншого інструментарія, ніж при звичайному (реактивному) управлінні.

Як відомо, традиційна методологія адміністрування заснована на використанні правил. Останні наказують системі адміністрування почати визначені дії (наприклад, видати попереджуюче повідомлення на керуючу консоль) у випадку настання визначених подій (скажемо, перевищенні інтенсивністю трафіка заздалегідь визначеного граничного значення).

В даний час системи управління на базі правил випускають багато виробників. Так, цей підхід використовується в сімействі продуктів OpenView фірми Hewlett-Packard або Tivoli Enterprise корпорації IBM.

зарекомендовавшаяДобре себе в невеличких мережах, методологія управління на основі правил наштовхується на безліч перешкод, як тільки промова заходить об значних корпоративних ІС. Основна трудність тут пов'язана із самим визначенням правил, оскільки функціонування потужного обчислювального середовища може описуватися багатьма тисячами параметрів. Додаткові проблеми пов'язані з обчисленням істинної причини, що викликала попереджуючі повідомлення (який у відповідь на одна подія може виникнути безліч), у винятку помилкових або повторних спрацьовувань і ін. Крім того, використання правил у більшості випадків допомагає боротися з уже виниклою проблемою; для реалізації адміністрування, що ж випереджає, воно повиннео бути доповнено потужним інструментарієм для ретроспективного аналізу поводження інформаційної системи.

Засоби профілактичного управління сьогодні пропонуються поруч фірм. Як приклад можна згадати продукти Hewlett-Packard - OpenView Service Simulator (розроблений разом із компанією MIL 3), MeasureWare і PerfView.

Проте воістину революційний крок у цьому напрямку порівняно нещодавно зробила компанія Computer Associates. У грудні минулого року фірма випустила ПО Neugents, що базується на технології нейроних мереж і призначене для управління системами під Windows NT. Після навчання на ретроспективних даних, зібраних за допомогою традиційної схеми «менеджер - агенти», нейрона мережа виявляється в стані як виявляти поточні проблеми, так і пророкувати ті, що можуть виникнути в майбутньому. Основну роль у цьому процесі грає розбивка множини можливих станів системи на класи і прогнозування можливостей її міграції з одного класу в інший.

Застосування фірмою CAI технології нейроних мереж викликало суперечливі оцінки. Прихильники нового підходу вказують на його перспективність, оскільки він звільняє адміністраторів від рутинної роботи, пов'язаної з формулюванням правил, адаптацією бібліотек подій під особливості конкретних систем і аналізом динаміки мережної активності з метою попередження можливих проблем.

Прихильники традиційних поглядів на організацію управління відзначають, що в даний час прогнози, що видаються Neugents, не поширюються більш ніж на час вперед і тим самим анітрошки не наближають адміністратора до рішення задачі стратегічного планування розвитку ІС і нарощування мережних і обчислювальних ресурсів. Крім того, на їхню думку, остання розробка Computer Associates не враховує специфіки взаємодії багаторівневих стеків протоколів у мережному середовищі. Результатом такої взаємодії нерідко є значні зміни в поводженні мережних додатків, що не можуть бути предсказані самонавчальною мережею. У той же час, розташовуючи набором правил, адміністратор може варіювати граничні значення і вагові коефіцієнти, виходячи не тільки з результатів статистичного аналізу, але і з власної інтуїції.

Отже, питання про те, який із двох підходів більш перспективний, фактично зводиться до виявлення переможця змагання між людським мозком і штучними самонавчаючими системами в рішенні погано формалізованних задач. Як відомо, до останнього часу удача в основному супроводжувала першого.

------------------------------------------------------------------------

Адміністративне ПО: ринкові аспекти

За даними аналітична компанія Business Research Group (BRG), торік сумарний обсяг ринку продуктів мережного і системного адміністрування склав 13,8 млрд долл. З цієї суми 7,9 млрд долл. (57%) припадало на ПО системного управління і 5,9 млрд долл. (43%) - на програми мережного управління. Спеціалісти BRG прогнозують 23-процентний ріст даного сегмента ринку в поточному році, причому продажі засобів мережного адміністрування будуть рости ледве швидше. У цілому ж середньорічні темпи росту в цьому секторі індустрії ПО в найближчі п'ять років складуть біля 15% (див. табл.). Становлять інтерес дані про поширеність різноманітних платформ адміністрування, опубліковані тієї ж компанією. Як показав опитуванння керівників IT-відділів 250 американських фірм різного розміру, що працюють на різних вертикальних ринках (федеральні органи, фінансові заснування, виробничі фірми, торгові підприємства і представники сфери послуг), найбільшої піп! Популярністю в США користується продукт HP OpenView (57%). За ним випливають IBM TME/NetView (33%), Sun Solstice/SunNet Manager (15%), Cabletron SPECTRUM (9%) і Microsoft SMS (3%).

Таблиця 1. Обсяг ринку засобів адміністрування, млн долл.

Категорія 1999 2000 2001 2002

Засоби системного адміністрування 9 659 11 138 12 565 13 991

Засоби мережного адміністрування 7 336 8 353 9 423 10 493

Усього 16 995 19 491 21 988 24 484

Джерело: Business Research Group, 1998 р.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes