Лазерні прінтери, Детальна інформація

Лазерні прінтери
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 38.5
Скачувань: 1342
1. Генератор лазера

2. Обертове дзеркало

3. Лазерний промінь

4. Валики, що подають папір

5. Валик, що подає тонер

6. Фотопровідний циліндр

7. Вузол фіксації зображення

Перший лазерний принтер був створений фірмою IBM у 1976 році.

Тому що ж працює лазерний принтер? Насамперед кілька слів про принцип дії. У лазерних принтерах використовується електрографічний принцип створення зображень (такий же, як і в копіювальних машинах Xerox).

Серцем лазерного принтера є фотопровідний циліндр (organic photoconduction cartridge), що часто називають друкуючим барабаном. За допомогою барабана виробляється перенос зображення на папір. Він являє собою металевий циліндр, покритий тонкою плівкою фотопровідного напівпровідника, звичайно оксидом чи цинку чим або подібним. Поверхні цього покриття можна додати позитивний чи негативний заряд, що зберігається на поверхні, але тільки доти, поки барабан не освітлений. Якщо яку або частина барабана проекспонувать, то покриття здобуває провідність і заряд стече з освітленої ділянки, утворивши незаряджену зону. Даний момент дуже важливий для розуміння принципу роботи лазерного принтера.

Наступною важливою його частиною є лазер і презиційно оптико-механічна система, що переміщає промінь.

Малогабаритний лазер генерує тонкий світловий промінь, що відбивається від обертового дзеркала (як правило, шестигранного) розряджає позитивно заряджену поверхню барабана. Щоб вийшло зображення, лазер включається і виключається керуючим мікро контролером. Обертове дзеркало розвертає промінь у рядок на поверхні друкуючого барабана. Усе це разом створює на його поверхні рядок схованого зображення, у якому ті ділянки, що повинні бути чорними, мають один заряд, а білі протилежний. Після формування рядка зображення, спеціальний презиційний кроковий двигун повертає барабан так, щоб можна було формувати наступну рядок. Цей зсув дорівнює здатності принтера, що дозволяє, і звичайно складає 1/300,1/600 дюйма . Цей етап друку нагадує побудова зображення на екрані телевізійного монітора.

Але яким образом на поверхні барабана з'являється заряд, необхідний для створення зображення? Для цього служить тонкий чи дріт сітка, називаний "коронирующим проводом". Але чому "коронирующий"? Справа в тім, що на цей провід подається висока напруга, що викликає виникнення світної іонізованої області довкола нього, що і називається короною і додає барабану необхідний статичний заряд.

Отже, на барабані сформоване зображення начебто статичного заряду і незаряджених ділянок. Що далі? Далі барабан проходить повз валик, що подає зі спеціального контейнера чорний барвний порошок тонер. Часточки тонера, заряджені позитивно, прилипають тільки до нейтральних ділянок, відштовхуючи від позитивно заряджених. Це схоже на те, як на екрані телевізора збирається пил.

Невелике зауваження: тут мова йде про принтери типу Hewlett Packard LazerJet. Однак існує й інший метод формування зображення. Він використовується в принтерах Epson і інших подібних, що використовують двигун фірми Ricon. У цих принтерах розряджаються ділянки, що повинні бути білими. У цьому випадку тонер, заряджений негативно притягається до позитивно заряджених ділянок барабана. Відбитки, виготовлені на таких принтерах, мають ледь уловимі розходження в якості: при використанні першого способу досягається передача деталей, а при роботі з другим більш якісні чорні області.

Наступним етапом є перенос тонера (а, виходить, і зображення) на папір. Папір витягається з лотка, що подає, і за допомогою системи валиків переміщається до друкуючого барабану. Перед самим барабаном паперу повідомляється статистичний заряд за допомогою ще одного коронирующего проводу, подібного тому, що використовується для підготовки барабана до експонування. Потім папір притискається до поверхні барабана. Заряди різної полярності, накопичені на поверхні папера і на поверхні барабана, викликають перенос часток тонера на папір і їхній надійне прилипання до останнього. Після переносу тонера папір залишає поверхню барабана.

При цьому валики продовжують переміщати папір до вихідного лотка принтера. Наступним ланкою принтера, що зустрічає папір із зображенням на цьому шляху, є вузол фіксації зображення. Тонер містить речовину, здатну легко плавиться. Звичайно це який-небудь чи полімер смола. При нагріванні до 200-220 градусів і підвищенні тиску порошок розплавляється і намертво з'єднується з поверхнею папера. Аркуші які тільки що вийшли з принтера теплі, а занадто нетерплячий користувач, що вистачає листок, що з'явився, ризикує обпекти пальці.

Далі папір протаскується до вихідного лотка. При цьому, якщо аркуші виводяться прямо, верхнім у стопі відбитків виявляється останній лист. Багато принтерів, однак, перевертають папір обличчям униз, складаючи стопу в правильному порядку, тобто верхнім буде перший лист, нижнім останній.

Відбиток готовий, залишилася не розглянутої остання важлива позиція очищення барабана. При переносі зображення на папір не всі часточки тонера прилипають до неї і невелика кількість їх залишається на барабані. Для цього на нього подається електричний заряд, барабан очищається і готовий до друку наступного листа.

Важливим є пристрій керування, як правило, мікро контролер на базі мікропроцесора. Контролер обслуговує порти, оперативну пам'ять, здійснює діагностику принтера, видає повідомлення на панель керування, эмулирует різні стандарти підключення і, звичайно, видає десятки сигналів, керуючих усіма вузлами принтера.



ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ЛАЗЕРНИХ ПРИНТЕРІВ.

Перші лазерні принтери, що з'явилися в 1984-85 роках, були настільки складні, що розробки прийнятного програмного забезпечення довелося чекати майже два роки. До цього часу єдиним способом доступу до всієї безлічі технічних можливостей нових принтерів було використання спеціальних команд послідовностей символів, один вид яких викликав страх у недосвідчених користувачів. Перші програми, вирішивши в який те мері проблеми роздруківки текстів, не дозволяли користувачу вичерчувати прямі чи лінії прямокутники, наносити чи тіні показувати відтінки, а також використовувати для роздруківки текстів різні гарнітури шрифти. Тому з'явилося кілька основних стандартів обміну з принтерами і програмні драйвери для роботи в цих стандартах. Дві найбільш значимі мови PCL фірми Hewiet Packard і мова PostScript, розробка фірми Adob.

Ці стандарти скоріше доповнюють один одного, чим конкурують між собою. Перший відрізняється тим, що працює з побитими шрифтами і растрированною (ще в комп'ютері) графікою. Це дозволяє працювати тільки зі шрифтами обмеженого розміру (тому що шрифти великих розмірів вимагають значних обсягів оперативної пам'яті в принтері). Іншою складністю є те, що кожний кегль шрифту повинний розроблятися окремо. Друга мова дозволяє працювати зі шрифтами кеглем від 1 до 999 пунктів, тому що використовуються математичні описи форми букв, конкретне розташування крапок на відбитку розраховується в принтері. Комі того, графічне зображення також описується математично, а принтер оптимальним образом будує результуюче зображення. PostScript залишає простір для якості він дозволяє працювати з будь-яким дозволом вивідний пристрій завжди прагне цілком використовувати свої можливості. Недоліком є те, що розробка шрифтів є значно більш трудомісткою справою.

Серед лазерних принтерів маються два основних типи: сумісні з HP LaserJet фірми Helett Packard і "розуміючі" мова PostScript, розроблений фірмою Abobe. Бувають і такі принтери, що не "розуміють" ні мови LaserJet ,ні мови PostScript, але тоді разом з ними звичайно поставляються програми, адаптовані LaserJet чи PostScript. Емуляція, як правило, сповільнює друкування на принтері в кілька разів, особливо при висновку малюнків, тому купувати подібні принтери навряд чи доцільно.

Принтери, що розуміють мову PostScript ,звичайно в півтора два рази дорожче, ніж еквівалентні по продуктивності принтери типу Laser Jet. Утім, практично всі сучасні принтери типу можна оснастити PostScript картою, вона коштує від 250 до 1000 діл., але ще не менш 300 дол. треба буде витратити на додавання в принтер необхідної для використання PostScript карти

МЕТОДИ ПОЛІПШЕННЯ ДРУКУ

Лазерні принтери поступово стають усе більш розповсюдженими. І якість не є єдиним чинником, завдяки якому це відбувається, старенький голчастий принтер зі свіжою стрічкою теж дає цілком чисте і соковите зображення з достатком деталей. Виходячи з цього, при виборі принтера варто орієнтуватися ще і на необхідну швидкість друку, можливості використання шрифтів і роботи з графікою, на зручність використання і комфортність роботи, звичайно на ціну і вартість експлуатації теж. У кожного типу принтерів є свої особливості, що стосуються типів використовуваного папера, інтерфейсів, керування і т.д. Але якість і швидкість усе-таки залишаються основними факторами. Найбільш відомими на сьогоднішній день принтерами є принтери фірми Helett Packard (як у нашій країні, так і у світі). Так склалося, що ця фірма зараз продає таку кількість принтерів, що жодна із сильних у цій області фірм, таких як Epson, LaserMaster, QMS, Texas Instruments, Printware, Data Products чи Star, не може навіть наблизиться до неї. Видимо, одна з причин у тім, що НР першої зробила комерційний лазерний принтер у 1984 році.

Імовірно, популярність принтерів НР привела до того, що багато фірм конкуренти випускають принтери, зовні дуже схожі на вироби Неwlеtt Packard. Але це не означає, що вони "здерті" зовсім немає. Просто серцем усіх цих апаратів є друкуючий механізм (по англійський engine, по-російському звичайно привід) фірми Canon. Він визначає компонування принтера, його розміри, швидкість друку і дозвіл, тип використовуваних видаткових матеріалів, максимальне поле друку. Але при усій своїй схожості кожний з них має індивідуальні особливості адже всю електронну начинку виготовлювач робить самостійно, він визначає, які шрифти будуть встановлені в принтер і як вони будуть обслуговуватися, які принтери можна буде ємулировать. І саме головне, як принтер буде формувати сторінку, тобто як швидко друкувати.

*

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes