Робота з графічними ОС, Детальна інформація

Робота з графічними ОС
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 52
Скачувань: 1126
\xF0B7\xF020для виділення об’єкта;

\xF0B7\xF020для подачі команди з меню;

\xF0B7\xF020для натискування кнопки панелі інструментів.

Дворазове клацання призначене для запуску об’єкту на виконання. При цьому на екрані з’являється вікно об’єкту.

Клацання правою кнопкою призводить до появи на екрані контекстного меню об’єкта. Як правило, кожен тип об’єкта має своє меню, хоча деякі групи команд (наприклад Файл, Правка) можуть бути однаковими. В залежності від стану об’єкта меню також може змінюватись.

2. Огляд інтерфейсу користувача.

Входом у систему називається процес, при якому користувач повідомляє операційній системі своє ім'я і пароль. Система проводить перевірку дійсності особистих даних користувача, що допомагає забезпечити безпеку роботи.



рис 10.1

На екран виводиться діалогове вікно Вход в систему (рис 10.2). Далі потрібно ввести у цьому вікні своє ім'я користувача і пароль. Ім'я користувача було або задане системним адміністратором при створенні облікового запису, або обране при установці Windows .

Пароль служить для забезпечення безпеки даних і обмежує недозволений доступ користувачів до комп'ютера. Пароль може містити до 14 символів і враховує різницю прописних і малих літер. Якщо вхід у систему з використанням пароля небажаний, попросіть системного адміністратора відключити цей засіб захисту.



Рис. 10.2

Примітка. Для деяких версій Windows вхід в систему не є обов’язковим. Тоді завантаження ОС завершується одразу появою на екрані Робочого стола. Він являє собою основний екран Windows. Як і в повсякденній діяльності, користувач може розміщувати на Робочому столі різноманітні об’єкти, необхідні для роботи. . Деякі об’єкти є стандартними і містяться на столі незалежно від налагодження. Це:

\xF0B7\xF020Мій комп’ютер;

\xF0B7\xF020Оточення мережі;

\xF0B7\xF020Корзина;

\xF0B7\xF020Internet.

Їх неможливо видалити або перенести у інше місце. Решта об’єктів створюється користувачем самостійно.

Об’єкт Мій комп’ютер призначений для доступу до основних ресурсів комп’ютера. За допомогою цього об’єкта можна використовувати диски, принтери, проводити налагодження системи під потреби користувача. 

Об’єкт Оточення мережі використовується для доступу до ресурсів комп’ютерної мережі, яка містить даний ПК. Список доступних ресурсів залежить від прав користувача в системі, які надає йому системний адміністратор.

Корзина призначена для тимчасово зберігання видаленої інформації. Таке зберігання спрощує відновлення випадково видалених файлів. Фактично, корзина являє собою окремий каталог (папку) зі спеціальними властивостями. Розмір цієї папки обмежений, тому через певний час по мірі заповнення корзини більш ранні файли витісняються пізніше видаленими. Витіснені дані відновленню стандартними засобами не підлягають.

Об’єкт Internet призначений для доступу до ресурсів всесвітньої мережі Internet. Він містить майстер підключення до мережі та посилання на стандартний броузер для навігації ресурсами мережі.

Нижню частину екрану займає Панель задач. Вона містить інформацію про запущені на виконання об’єкти, а також дозволяє маніпулювати вибором активного об’єкту. В лівій частині Панелі задач розташована кнопка Пуск, яка містить головне меню Windows. За допомогою команд цього меню можна виконувати ряд функцій системи. В лівій частині Панелі задач знаходиться область індикації “довідникових” даних. Тут розташовані індикатор клавіатури, який дозволяє обрати мову спілкування з системою, а також індикатор часу, який дозволяє визначити поточний час та дату. Крім того, в цій частині можуть відображатись індикатори деяких інший об’єктів. Основну частину Панелі задач займають кнопки запущених додатків.

Натискання кнопки Пуск виводить стартову систему меню, за допомогою яких можна виконати певні дії. Воно містить такі групи команд:

1. Программы – містить найбільш вживані програми. Як правило, кожна програма при інсталяції автоматично дописує свій ярлик до відповідного пункту меню.

2. Документы – містить ярлики документів, які відкривались останнім часом. Кількість цих документів може визначатись користувачем.

3. Настройка – призначений для налагодження ОС (встановлення додаткових драйверів, зміни параметрів пристроїв, тощо).

4. Найти – призначений для організації пошуку потрібного об’єкту.

5. Справка – призначений для видачі оперативної підказки практично за будь-якою тематикою Windows.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes