Основні джерела небезпеки для розподілених інформаційних систем, Детальна інформація

Основні джерела небезпеки для розподілених інформаційних систем
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 14.3
Скачувань: 973
Самозванство – це використання коду доступу іншої людини для проникнення у систему з метою вивчення даних, використання програм або комп'ютерного часу. Застосування складних пристроїв для надання доступу за біометричними характеристиками зменшує можливість видати себе за іншу людину, але їх застосування не завжди можливе.

Спотворення

Загроза: конфіденційності, законам чи етиці

Запобігання: можливі труднощі

Виявлення: може бути ускладнене

Частота: невідома, але, скоріш за все не дуже часто

Наслідки: потенційно великі

Спотворення – це використання комп'ютера для введення в оману або залякування з певною метою. Агент може показати клієнту пачку роздруків, в яких ніби міститься перелік його клієнтів, хоча насправді їх в нього мало.

Суперзаппінг

Загроза: конфіденційності, цілісності, доступності

Запобігання: досить складно

Виявлення: досить складно

Частота: невідома

Наслідки: потенційно дуже великі

SUPERZAP – це утиліта, яка є у багатьох великих комп'ютерних системах. Вона дозволяє оператору запускати, зупиняти або модифікувати процедуру, яка зазбоїла.

Суперзаппінг – це несанкціоноване використання якихось утиліт для модифікації, знищення копіювання, вставки, застосування або заборони застосування комп'ютерних даних. Ніякими програмними засобами суперзаппінг звичайно виявити неможливо. Крім того, навіть використовуючи системні журнали великих ЕОМ, міні-комп'ютерів або мереж, довести суперзаппінг дуже складно, оскільки порушник може відредагувати ці журнали. Для окремих мікрокомп'ютерів такий доказ практично нереальний.

Троянські коні

Загроза: конфіденційності, цілісності, доступності

Запобігання: досить складно або неможливо

Виявлення: може бути досить складним

Частота: невідома

Наслідки: потенційно дуже великі

Троянський кінь – це будь-яка програма, яка замість виконання дій, для яких вона ніби призначена, на самому ділі виконує інші. Троянський кінь може виконувати самі різні операції, як і будь-яка інша програма, включаючи зміну баз даних, записування у платіжні відомості, відправлення електронної пошти або знищення файлів.

Фальсифікація

Загроза: цілісності та іншим ресурсам

Запобігання: може бути ускладнене

Виявлення: може бути ускладнене

Частота: невідома

Наслідки: потенційно дуже великі

Фальсифікація – це протизаконне виготовлення документів або записів, виконане з метою використання їх замість дійсних, офіційних документів або записів. Деякі видавничі системи зробили комп'ютер дуже добрим інструментом для фальсифікацій.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes