Основні джерела небезпеки для розподілених інформаційних систем, Детальна інформація

Основні джерела небезпеки для розподілених інформаційних систем
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 14.3
Скачувань: 969
Частота: всюди

Наслідки: потенційно дуже великі

Програмісти при написанні програм можуть помилятись. У неперевіреному коді на кожні 50 – 60 рядків припадає, як мінімум одна помилка. Процес видалення помилок, – відлагодження, – дозволяє позбутися багатьох з них, але ніколи не можна бути впевненим, що виловлено всі помилки. Збої програмного забезпечення можуть носити різний характер. Одна з проблем полягає в тому, що збій у програмі, що працює в нормальних умовах, може виявитись лише у випадку позаштатної ситуації. Звичайно такі помилки не є наслідком злого умислу.

Потайні ходи та лазівки

Загроза: конфіденційності, цілісності, доступності

Запобігання: дуже складне

Виявлення: дуже складне

Частота: невідома

Наслідки: потенційно дуже великі

Потайний хід – це додатковий спосіб проникнення у систему, часто навмисно створений розробником мережі, хоча іноді може виникнути випадково. Лазівка – різновид потайного хода. Так звичайно називають допоміжні засоби, які програмісти використовують при створенні, тестуванні або підтримці складних програм. Натиснувши в потрібний момент певну клавішу, можна обійти захист або пастку, що передбачено програмою.

Різні версії

Загроза: цілісності

Запобігання: складне

Виявлення: складне

Частота: поширено

Наслідки: потенційно дуже великі

На одному комп'ютері може зберігатись декілька версій програм або документів. Неможна вирішити проблему декількох версій видаленням старих при створенні або встановленні нових. Стосовно програмного забезпечення, не потрібно видаляти попередні версії доти, доки не буде встановлено, що нова працює не гірше, коректно зчитує старі файли, не містить суттєвих помилок. Програмісти часто використовують декілька версій створюваного ними коду. Якщо вони виявлять помилки, то у них може виникнути необхідність повернутись до попереднього варіанту, щоб усунути їх або почати все спочатку. Письменники часто редагують один і той самий документ у різних стилях для різних видавництв.

Розкрадання

Загроза: цілісності та ресурсам

Запобігання: ускладнене

Виявлення: може бути ускладненим

Частота: невідома

Наслідки: потенційно дуже великі

Розкрадання звичайно стосується внутрішньої роботи, коли крадіжка грошей або послуг працедавця здійснюється його ж працівником. Розкрадання є одним з найпоширеніших комп'ютерних злочинів. Найлегшим способом, до якого вдаються зловмисники при розкраданні даних, є їх підміна, – процес зміни даних перед введенням або під час введення. Завдяки цьому дуже поширеному, простому та безпечному способу, працівники можуть збільшити розмір своєї заробітної платні, робити внески на власні банківські рахунки, заволодіти казенним майном або ж замести сліди шахрайства з грошима та матеріальними цінностями.

Самозванство

Загроза: конфіденційності, цілісності, доступності

Запобігання: досить ускладнене

Виявлення: досить ускладнене

Частота: невідома

Наслідки: потенційно дуже великі

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes