Основні джерела небезпеки для розподілених інформаційних систем, Детальна інформація

Основні джерела небезпеки для розподілених інформаційних систем
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 14.3
Скачувань: 972
РЕФЕРАТ

на тему:

“Основні джерела небезпеки для розподілених інформаційних систем”

Основні джерела небезпек діляться на навмисні та випадкові. Навмисні загрози – це задумані заборонені дії людей, спрямовані на доступ до відомостей, що зберігаються в інформаційній системі. Випадкові загрози можуть виникати від таких джерел, як помилки в діяльності персоналу, збої устаткування та стихійні лиха. Частота виникнення випадкових загроз значно вища, ніж навмисних.

За впливом джерел загроз на інформацію виділяються наступні види загроз:

– загроза конфіденційності, – перехоплення інформації

– загроза цілісності, – викривлення або руйнування інформації

– загроза доступності, – блокування доступу до інформації

За способами реалізації загроз на інформацію виділяються пасивні та активні способи. Пасивний спосіб – це спосіб реалізації загроз без порушення цілісності системи та якогось впливу на її елементи. При активному способі відбувається контакт джерела загроз з елементами інформаційної системи за посередництвом якогось впливу. Перевага пасивних способів полягає в тому, що їх звичайно складніше виявити. Реалізація активних способів дозволяє добитись результатів, досягнення яких при використанні пасивних загроз неможливо. Одною з фаз впливу на інформацію при використанні активних способів може бути відновлення попереднього стану інформації після того, як мета досягнута. В активних та пасивних способах можуть застосовуватись інструменти (спеціальні або штатні технічні та програмні засоби) або використовуватись лише фізіологічні можливості людини.

Розглянемо детальніше загрози.

Апаратні збої

Загроза: конфіденційності, цілісності, доступності

Запобігання: неможливе

Виявлення: у ряді випадків неможливе

Частота: велика, для оцінки використовується покажчик MTBF (mean time between failure – напрацювання до відмовлення).

Апаратний збій може порушити конфіденційність, якщо він відбувається у пристрої керування доступом, або відновлення працездатності вимагає зниження рівня захисту, пр.: заміна зламаного жорсткого диску; цілісність, пр.: збій мікросхеми пам'яті при копіюванні; доступність, пр.: невміння відновити дані.

Віруси

Загроза: цілісності, доступності

Запобігання: може бути складним

Виявлення: звичайно очевидне

Частота: велика

Наслідки: потенційно дуже великі, але на практиці менш сумні

Віруси можуть замінити терористів, коли будуть наносити збитки і при цьому не залишаючи слідів, за якими можна було б виявити організатора акції.

Випромінювання

Загроза: конфіденційності

Запобігання: дуже складне, потрібне застосування TEMPEST-подібного захисту. TEMPEST призначається для вивчення та контролю наведених електронних сигналів, що випромінюються обладнанням автоматичної обробки даних

Виявлення: неможливе

Частота: невідома

Наслідки: потенційно дуже великі

Випромінювання (emanations), – це випускання електромагнітних сигналів, що є одним із слабких місць у комп'ютерному захисті. Як кабелі, так і підключені за їх допомогою пристрої (комп'ютери, принтери, монітори, клавіатури, перехідники, підсилювачі та розподільчі коробки) випромінюють певні сигнали. За допомогою чутливої антени можна на відстані прочитати дані навіть при незначному рівні випромінювань.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes