Поняття про Component Objects ModelПоняття про Component Objects Model, Детальна інформація

Поняття про Component Objects ModelПоняття про Component Objects Model
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 32.7
Скачувань: 1023
*- Інакше потрібно просто створити об'єкт серверу.

.IF PCOUNT () = 2 AND;

TYPE("tcDocumentFileName")="с" AND ;

FILE(tcDocumentFileName)

ON ERROR loCOMInstance = .NULL.

loCOMInstance=GetObject(tcDocumentFileName,

tcCOMServerClass)

ON ERROR &lcOldError

ELSE

*- В цьому випадку не було передано ім'я файлу

*- з яким повинен працювати сервер.

ON ERROR loCOMInstance = .NULL.

loCOMInstance = GetObject(, tcCOMServerClass)

ON ERROR &lc01dError

IF ISNULL(loCOMInstance)

loCOMInstance = CreateObject(tcCOMServerClass)

ON ERROR blcOldError

ENDIF

ENDIF

RETURN loCOMInstance

Для чого можна використовувати СОМ-сервер

В розділах 20 і 21 обговорювалася можливість використовування в програмі на Visual FoxPro засобів COM-серверу, як який виступали деякі додатки з комплекту Microsoft Office. Але врахуйте, це тільки початок нашого оповідання про можливості вживання ідей моделі СОМ до Visual FoxPro. За допомогою засобів Visual FoxPro можна створювати не тільки СОМ-клієнти, але і СОМ-сервери.

Масштаби вживання додатків в даний час безперервно змінюються. Якщо раніше додаток, як правило, працював тільки на тому комп'ютері, на якому було встановлено, то тепер воно розподіляється не тільки в межах локальної мережі, але і по корпоративній мережі Intranet або по глобальній мережі Internet. Гостро відчувається необхідність нового підходу до побудови додатків, розрахованих на доступ з боку безлічі користувачів.

Таким новим підходом є структура багатошарового додатку (multi-tiered арplication), який компонується з безлічі логічно закінчених шарів. Верхній шар такого "пирога" - призначений для користувача графічний інтерфейс, нижній - дані. Між ними лежать шари, які відповідають за дотримання виконання певних правил обробки даних і їх передачу.

Засобів для створення верхнього шару превелика кількість. Microsoft ратує за вживання "броузероподібного" призначеного для користувача інтерфейсу, який по ряду причин вважається самим відповідним більшості користувачів. По-перше, якщо графічний інтерфейс сформований засобами HTML, DHTML, ASP або ним подібними, звернення до додатку виконується простим клацанням миші. Фактично все, що вимагає клієнт від такого інтерфейсу, - це вивести його на потрібну Web-сторінку. Що може бути простіше? Такий інтерфейс також полегшує упровадження оновлених версій додатків. Важливий і так званий людський чинник: користувач має справу з однотипним інтерфейсом для більшості (а краще для всіх) задач, з якими йому доводиться стикатися. Отже розробникам хочеш не хочеш потрібно підстроюватися під часто найвживаніші програми; а що зараз використовується частіше, ніж Internet Explorer?

На нижньому шарі також можуть бути різні засоби зберігання даних - програми Visual FoxPro, SQL-сервер або бозна-що ще.

Механізм створення проміжних шарів - це СОМ-інтерфейс. Верхній шар Створює об'єкт середнього шару, який передає дані туди і назад між сховищем і споживачем.

Загалом, головну думку попереднього обговорення можна сформулювати так: в багатошаровому додатку середній шар є сукупність СОМ-серверів. А далі за логіка вчинено проста. Ніхто не може змагатися з Visual FoxPro в простоті обробки даних. Visual FoxPro має чудово організоване объектно-орієнтоване середовище розробки. Так хто перший кандидат на роль базового продукту для побудови середнього шару? Найдогадливіші вже зрозуміли. Правильно! Visual FoxPro!

Нижче в цьому розділі я продемонструю на прикладі обгрунтованість вашого вибору. А головне, при цьому ви самі переконаєтеся, як в середовищі Visual FoxPro до смішного просто створити СОМ-сервер.

Створення Сом-серверу

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes