Відсікання відрізків, Детальна інформація

Відсікання відрізків
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 41
Скачувань: 1562
dy;

Q4

=

Yверх

-

y0.

(7)

Відмітимо, що кожне з нерівностей (6) відповідає одній з граничних ліній (лівій, правій, нижній і верхній, відповідно) і описує її видиму сторону. (Наприклад, для i=1 маємо: P1·t    \xF0A3   Q1 \xF0DE -dx·t    \xF0A3   x0 - Xлів\xF0DE x0   +  dx·t    \xF0B3   Xлів).

Перетворимо V0V1 в безмежну пряму. Тоді кожна нерівність задає діапазон значень параметра t, для яких ця безмежна лінія знаходиться на видимій стороні відповідної лінії границі. Більш того, конкретне значення параметру t для точки перетину є t = Qi/Pi. Причому знак Qi показує на якій стороні відповідної лінії границі знаходиться точка V0. А саме, якщо Qi    \xF0B3   0, тоді V0 знаходиться на видимій стороні лінії границі, включаючи і її. Якщо ж Qi    <   0, тоді V0 знаходиться на невидимій стороні.

Розглянемо Pi у співвідношеннях (7). Ясно, що будь-яке Pi може бути менше 0, більше 0 і рівне 0.

Pi    <   0

Якщо Pi    <   0, тоді:

t    \xF0B3   Qi  /  Pi.

(8)

Для пояснення на рис. 7 показаний перетин з лівою і правою границями при Pi    <   0.



Рис. 7. Перетин безмежної лінії, яка визначається точками V0V1 і йде з невидимої на видиму сторону, з лівою і правою границями.

Діапазон значень параметру t, для яких безмежна лінія знаходиться на видимій стороні відповідної граничної лінії, має мінімум в точці перетину направленої безмежної лінії, яка задана вектором V0V1 і йде з невидимої на видиму сторону граничної лініх (так як тільки на границі t рівне Qi   /  Pi, а в іншій частині видимої сторони більше).

Pi    >   0

Якщо Pi    >   0, тоді:

t    \xF0A3   Qi  /  Pi.

(9)

Для пояснення на рис. 8 показаний перетин з лівою і правою границями при Pi    >   0.



Рис. 8. Перетин безмежної лінії, яка визначається точками V0V1 і йде з видимої на невидиму сторону, з лівою і правою границями.

Так як значення параметру t тільки на границі рівний Qi/Pi, а в іншій видимій частині менше Qi/Pi, то значення параметру t має максимум на границі.

Pi    =   0

Якщо Pi    =   0, тоді:

0    \xF0A3   Qi.

(10)

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes