Мова програмування Turbo-Basic, Детальна інформація

Мова програмування Turbo-Basic
Тип документу: Курсова
Сторінок: 58
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 88.6
Скачувань: 1146
Символьна константа SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" це послідовність знаків, довжиною не більше ніж 255, яка береться в лапки (").

Числові константи поділяються на цілі та дійсні.

Цілі константи можуть бути представлені в десятковій, восьмирічній та шістнадцятирічній формах; дійсні константи SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" в десятковій та експоненціальній формах.

Цілі константи в десятковій формі лежать в межах від SYMBOL 150 \f "Arial Cyr" 32768 до +32767.

Цiла константа в восьмирічній формі SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" це послідовність восьмирічних цифр (0,1,...,7), перед якою стоїть префікс &O або просто &.

Цiла константа в шістнадцятирічній формі SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" це послідовність шістнадцятирічних цифр (0,1,...,9,A,B,C,D,E,F), якій передує префікс &H.

Дійсні константи можуть бути представлені в двох форматах: із звичайною та подвійною точністю.

Змінні БЕЙСIКА

Змінні, як i константи, поділяються на числові та символьні (рядкові). Числовiй змінній можна присвоїти значення будь-якого числа, символьній SYMBOL 151 \f "Arial Cyr" значення рядка знаків довжиною від 0 до 255 символів.

Iмена змінних можуть бути будь-якої довжини, але Бейсік відрізняє імена за першими 40 символами. В іменах змінних можуть використовуватися літери, цифри та крапка. Резервовані слова Бейсіка не можуть використовуватися як імена змінних.

Iмена змінних визначають їх тип (числові або символьні), а також точність числової змінної.

Iм'я символьної змінної повинно закінчуватися знаком $.

В імені числової змінної останній символ визначає:

% ціла змінна

! змінна звичайної точності

# змінна подвійної точності

Масиви БЕЙСIКА

Поpяд з константами та змінними в програмах можуть використовуватися масиви. Перед використанням масиву в програмі оголошується ім'я, тип та кількість елементів масиву. Для цього використовується оператор розмірності масиву DIM.

Якщо в програмі звертатися до елементу одновимірного масиву раніше, ніж цей масив буде визначено, то розуміється, що такий масив створений в пам'яті i включає 11 елементів (від нульового до десятого). Звеpнення до елементів двовимірного масиву перед його визначенням неможливо!

Арифметичні операції

Для виконання арифметичних операцій в Бейсік-програмi використовуються наступні оператори:

+ додавання

SYMBOL 45 \f "Symbol" віднімання, зміна знаку

SYMBOL 42 \f "Symbol" множення

/ ділення з плаваючою крапкою

\ цiлочисельне ділення

^ піднесення до степеню

MOD залишок від ділення

Операцiї відношення

В операціях відношення порівнюються два значення, які можуть бути обидва числовими або обидва символьними. В результаті отримуємо одне із значень: "так" ( SYMBOL 45 \f "Symbol" 1) або "ні" (0), які можуть використовуватися для управління ходом виконання програми (дивись оператор IF).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes