Авіакатастрофи. Рятування людей. Ознаки і правила поведінки людей, Детальна інформація

Авіакатастрофи. Рятування людей. Ознаки і правила поведінки людей
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 11.1
Скачувань: 1753
Реферат з БЖД

на тему:

"Авіакатастрофи. Рятування людей. Ознаки і правила поведінки людей"

П’ять тисячоліть тому, коли з’явились перші міські поселення, почала формуватися і техносфера – сфера, яка містить штучні технічні споруди на Землі. Звичайно, тоді це були тільки елементи техносфери. Справжня техносфера з’явилась в епоху промислової революції, коли пара та електрика дозволили багаторазово розширити технічні можливості людини, давши їй змогу:

а) швидко пересуватися по земній поверхні і створювати світове господарство;

б) заглибитись у земну кору та океани;

в) піднятися в атмосферу;

г) створити багато нових речовин.

Створивши все це, людіна спричинила появі різноманітних аварій, катастроф та ін.

Аварія – це небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об’єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров’я людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого процесу чи завдає шкоди довкіллю.

Види

Аварій - аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин (аміаку, хлору, сірчаної та азотної к-ти, чадного газу та ін. речовин);

- аварії з викидом радіоактивних речовин в навколишнє середовище;

- пожежі та вибухи;

- аварії на транспорті та ін.

Катастрофа – це великомасштабна аварія, яка призводить до важких наслідків для людини, тваринного й рослинного світу, змінюючи умови середовища існування.

Аварії на авіаційному транспорті

Необхідність транспорту в наш час не викликає жодного сумніву. Транспортні засоби мають великий позитивний вплив на економіку країни, створюють зручність і комфорт для людей. Розвиток авіації, підвищення її ролі у житті людей супроводжується не тільки позитивним ефектом, а й негативними наслідками, зокрема, високим рівнем аварійності транспортних заходів та повітрянно-транспортних пригод .

Будь-який транспортний засіб – це джерело підвищеної небезпеки. Людина, що скористалася послугами транспортного засобу, знаходиться в зоні підвищеної небезпеки. Це зумовлюється можливістю ДТП, катастрофами та аваріями поїздів, літаків, морських та річкових транспортних засобів, травмами при посадці чи виході з транспортних засобів або під час їх руху.

Аналіз авіаційний катастроф у світовому масштабі показує, що загальний шанс на спасіння в авіакатастрофах при польотах на великих реактивних авіалайнерах значно вищий, порівняно з невеликими літаками. Але і на них шанс вижити дуже малий.

Основні причини загибелі літаків

- посадка з порушеннями або вимушена посадка - пожежі;

- зіткнення; - порушення норм експлуатації та правил безпеки;

- тероризм; - помилкові функціональні дії команди тощо.

Авіакатастрофи нашого часу

З преси відомо чимало фактів:

20 січня 2004 над Червоним морем сталася трагедія: розбився літак "Боїнг-737". За словами глави єгипетської слідчої комісії Шакіра Келади, після розшифровки даних "чорних скриньок" слідство переконане, що причиною падіння пасажирського літака не був теракт. Виступаючи на прес-конференції в Каїрі, він сказав, що катастрофа була спричинена "технічними проблемами і помилками пілотів". Літак чартерної авіакомпанії "Flash Airlines" впав у Червоне море через чотири хвилини після злету з аеропорту Шарм ель-Шейха. Внаслідок катастрофи загинули 148 людей, у тому числі 134 французьких туристи. На борту перебувало чимало дітей та дві великі родини.

28 серпня 2004 року у катастрофі літака По-2 на аеродромі Коротич під Харковом загинув пілот. За даними оргкомітету Авіаційного свята, присвяченого Дню авіації, основна програма якого мала розпочатися о 12:20, катастрофа сталася о 8:12. Літак належав Харківському національному аерокосмічному університетові "ХАІ". За попередніми даними, загиблий пілот - 69-річний Євген Прозоров, мешканець Запоріжжя, відомий льотчик-спортсмен, кількаразовий переможець змагань з пілотажних видів спорту. Медичний допуск до польотів Прозоров мав. Зараз оргкомітет приймає рішення про скасування намічених святкових заходів, зокрема, ймовірно, буде відмінено рок-концерт і урочисту частину свята, а також урочисте нагородження переможців чемпіонату України з авіаспорту.

Літак, що розбився, був зареєстрований і мав допуск до польотів.

26 грудня 2003 року сталася повітряна катастрофа під час учбових стрільб ППО України на Кримському півострові, внаслідок яких загинули 78 осіб – пасажири і екіпаж російського літака Ту-154. Україна виплатить родичам російських громадян, які загинули внаслідок авіакатастрофи, грошову суму, еквівалентну 200 тис. доларів за кожного загиблого.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes