OC QNX, Детальна інформація

OC QNX
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 28.1
Скачувань: 1650
Меню в інтерфейсі OPEN LOOK визначені 3-х типів: Drop-Down, Pull-Right і Pop-Up. Перший тип є основним і використовується разом із кнопками - меню з'являється при натисканні правої кнопки миші на кнопці (звичайно під кнопкою). Другий тип є різновидом першого і служить для створення ієрархічних меню. Таке меню використовується тільки разом з одним із двох інших типів і з'являється при натисканні правої кнопки миші на елементі меню старшого рівня, c яким воно зв'язано (звичайно праворуч від нього - звідси і назва). Третій тип призначений для забезпечення швидкого доступу до часто використовуваних функцій, доступним через основне меню і з'являється при натисканні правої кнопки миші на будь-якій порожній ділянці вікна. Кожне меню повинне мати один елемент, що вибирається за замовчуванням. Для всіх типів меню (особливо приколених) додатка повинні забезпечувати візуальний зворотний зв'язок - якщо який-небудь елемент меню незастосуємо в даному контексті додатка - він повинний бути деактивований і навпаки.

Замість традиційної області меню (Menu Bar), базове вікно в інтерфейсі OPEN LOOK має область керування (Control Area), у якості якої рекомендується верхній проміжок вікна (Top Bar). У цій області прийнято розташовувати кнопки, c можуть бути асоційовані Drop-Down меню.

Рекомендується також склад і порядок розташування кнопок - File, View, Edit, Properties, причому для кнопок File і Edit, рекомендується ще і стандартний склад асоційованих меню. Склад інших меню залежить від додатка. Спеціальної області для введення команд (по типі Command Area у OSF/Motif) у базовому вікні не передбачається.

Кнопки (Buttons) в інтерфейсі OPEN LOOK мають овальну форму і завжди виводяться з 3D-ефектом, тобто вони 'випирають' над поверхнею, а при натисканні утоплюються. Одна з кнопок у вікні призначається 'кнопкою за замовчуванням' і буде виділятися ободком усередині контуру кнопки. У деяких реалізаціях ця кнопка буде натискатися при натисканні клавіші Enter. Усі кнопки класифікуються на 3 типи - кнопки меню (Menu Buttons), кнопки вікон (Window Buttons) і кнопки команд (Command Buttons). Кнопки першого типу позначаються значком трикутника, спрямованого вниз. При натисканні лівої кнопки миші на таку кнопку автоматично вибирається елемент за замовчуванням з асоційованого меню (інтерпретація AT&T) чи цей елемент виводиться на кнопку замість назви, щоб його можна було побачити (інтерпретація Sun Microsystems). При натисканні правої кнопки миші, що відповідає меню з'являється під кнопкою. Кнопки другого типу виділяються знаком (...). При натисканні на таку кнопку відкривається яке-небудь вікно. Кнопки останнього типу ніяк не виділяються. При натисканні на них просто виконується відповідне дія. Точно такая-жі класифікація застосовується стосовно елементів меню. Це відноситься і до виділення, але замість трикутника спрямованого вниз, застосовується трикутник, спрямований вправо.

Принципи взаємодії з користувачем в інтерфейсі орієнтовані в основному на використання миші, хоча можна обходитися і без неї. Позиціювання через клавіатуру не визначено, хоча і підтримується в тім чи іншому ступені більшістю реалізацій (у тому числі QNX Windows). Поняття фокуса введення стосовно кнопок також не визначено, тому, що OPEN LOOK використовує інший механізм для натискання кнопки через клавіатуру - мнемонічні комбінації. Для кожної кнопки можна визначити букву, що входить у її назву, у якості мнемонічної (за замовчуванням перша). Вона буде виділятися (кольором підкресленням) при відображенні кнопки. Одночасне натискання клавіші Alt і зазначеної букви буде еквівалентно натисканню лівої кнопки миші на цю кнопку.

C іншої сторони, OPEN LOOK дуже систематично використовує миша, причому всі 3 її кнопки. Вони навіть мають спеціальні назви - SELECT, ADJUST і MENU. Кнопка SELECT (ліва) служить для вибірки елементів у вікні, переключення фокуса введення між вікнами, натискання на кнопки. Кнопка ADJUST (середня) призначена для зміни поточної вибірки (наприклад, коли користувач повинний вибрати 3 файли, він повинний натиснути SELECT на першому і ADJUST на інших. Повторний SELECT скидає попередню вибірку, а повторний ADJUST виключає елемент із вибірки). Якщо використовується двукнопочна миша, натискання комбінації Shift-SELECT звичайно емулює ADJUST. Кнопка MENU (права) служить для відкриття меню всіх типів. Ті, хто знає інтерфейс OSF/Motif помітять, що основне розходження - у використанні середньої кнопки - там вона призначена для операцій у режимі Drаg'n'Drор (версія 1.2). В інтерфейсі OPEN LOOK для цієї мети застосовується кнопка SELECT, але варто помітити, що в цілому концепція режиму Drag and Drop тут продумана слабкіше і недостатньо систематизована, що порозумівається тим, що Motif 1.2 з'явився на 2 роки пізніше чим OPEN LOOK (у попередніх версіях цей режим узагалі був відсутній).

Специфікації OPEN LOOK визначають також операції з Clipboard і з файлами, тобто менеджер фалів є необхідним елементом для реалізації 2-го рівня. Крім того даються рекомендації з приводу вибору й оформлення заголовків і міток, розміщення елементів усередині вікна, вибору назв для пунктів меню, формату повідомлень про помилки, вибору колірної палітри і ще багато деталей, про які починаючі проектувальники звичайно навіть не думають. Обсяг реферату не дозволяє нам, на жаль, навіть коротко розглянути всі елементи інтерфейсу OPEN LOOK, тому розглянемо тепер більш докладно систему QNX Windows як приклад реалізації описаних концепцій (причому одну з перших).

11.Розробка додатків для QNX Windows

Незважаючи на класичний прикладний інтерфейс із мовою “С”, QNX Windows зсередини являє собою обьєктно-орієнтовану систему, як і у випадку з X Window. Тут також використовується поняття ресурсу, але в іншому змісті. Ресурси - це картинки (pictures), елементи (picture elements), екрани (screens), вікна (windows), кватирки (panes) і діалоги (dialogs). Кожен ресурс має власника (процес) і ім'я (символьний рядок). Підтримка ресурсів здійснюється відповідними менеджерами. Деякі з ресурсів мають ієрархічні взаємини:

сервер може керувати декількома екранами;

екран може містити кілька вікон;

вікна можуть містити кілька кватирок (і зв'язаних з ними картинок);

картинки можуть містити кілька елементів;

Додатки взаємодіють з QNX Windows створюючи ресурси і маніпулюючи ними. Наприклад, вікна можуть бути відкриті і закриті, картинки - створені, скопійовані і вилучені, елементи - намальовані, скопійовані, переміщені, вилучені і т.д. Любою ресурс може знаходитися на будь-якому вузлі мережі QNX, оскільки всі маніпуляції здійснюються через прозорий для мережі механізм передачі повідомлень.

Базовою основою роботи QNX Windows із графікою служить унікальна концепція ‘картинки’ (picture). Картинку можна уявити собі як лист папера з координатною сіткою, незалежної від пристрою відображення (ідея, що викликає асоціації з мовою PostScript). Координати виміряються в типсах (tips) - десятих частках пункту - типографської одиниці, рівного 1/72 дюйма. Початок координат знаходиться в лівому верхньому куті, розміри картинки обмежені координатами 65535. Весь графічний висновок, якщо спеціально не зазначене інше, відбувається не у вікна, а в картинки (вікно може і не існувати). З кожної з ‘кватирок’ вікна можна динамічно зв'язати будь-яку існуючу картинку, можна також перемінити картинку в будь-який момент.

Інша фундаментальна концепція полягає у визначенні поняття графічного елемента (picture element), інакше кажучи об'єкта маючого тип. Типи в основному відповідають стандартним елементам, визначеним в інтерфейсі OPEN LOOK, і, саме головне, ці типи відомі менеджеру екрана. Висновок у картинку здійснюється сервером, по запиті додатка, що повідомляє серверу тип елемента, якому необхідно створити, і його атрибути. Усе, що з'являється на екрані є екземпляри елементів того чи іншого типу. Картинка ж є не що інше, як упорядкований список елементів. Це відноситься не тільки до картинок, створеним програмою, але і до вікон, меню, іконкам і т.п.

QNX Windows використовує наступні типи елементів:

PRIVATE arc дуга еліпса

button кнопка

curve крива Безьє 3-го порядку

group комбінований елемент визначений програмістом

image довільний кольоровий растр, від 4 до 16 біт на піксель

line лінія

link посилання на інший елемент

number число ( чиціле з крапкою, що плаває,)

paragraph параграф тексту (з табуляцією, відступами і шрифтом)

pixmap растр, у форматі залежному від пристрою висновку

points полігон (можливо замнкутый)

rectangle прямокутник

symbol довільний растр, що містить до 16 бітових площин

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes