Японія у 80-х роках ХХ століття, Детальна інформація

Японія у 80-х роках ХХ століття
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Географія, Геологія
Автор: фелікс
Розмір: 25.6
Скачувань: 1482
Гірка правда полягає в тім, що Японія, що має другу по величині економіку у світі (у 13 разів більшу, ніж у Кореї), коштує на позиціях повного заперечення, порушуючи тим самим правило №1 для людини, що, працюючи лопатою, сам очутився в ямі. Це правило говорить: перестань копати!

Інакше як пояснити рішення Токіо зробити потурання для деяких банків при введенні нових правил капіталізації, що наберуть сили вже наприкінці березня. І як пояснити наполегливість, з яким Токіо підтримує хибкі фінансові інститути, замість того, щоб домогтися конструктивного скасування командно-фінансово-корпоративної реорганізації шляхом розпродажу активів і узяття під варту злочинців, що було пророблено в Сполучених Штатах під час грошово-кредитної кризи 80-х рр.

Близько 300 млрд. доларів (занижена офіційна цифра в даний момент складає 235 млрд. і постійно росте) у прострочених позичках нікуди не дінуться. Новий план рекапитализации, розроблений Міністерством фінансів і враховуючий суму в 98 млрд. доларів, швидше за все не вирішить проблему, а тільки ускладнить її. А при індексі Никкей нижче 15000 банківські портфелі продовжать знецінюватися.

Це значить, що банки, щоб задовольнити свої потреби в капіталі, будуть змушені скоротити кредити, а це приведе до ослаблення економіки і до нездатності списати прострочені позички; у підсумку порочне коло замкнеться. Після шести років низького економічного росту, незважаючи на незліченні "програми реформ", стало очевидним, що в сформованій картині щось не так.

Як пояснити помітну політичну пасивність Японії? У самий розпал подій ведуча опозиційна партія Японії саморозпустилася, залишивши після себе групу дрібних партій, що намагаються створити єдиний фронт. Після того, як до влади в 1995 р. знову прийшла ліберально-демократична партія (у 1993 р. вона утратила владу вперше майже за сорок років), політична перебудова в Японії, що торкається й економіку, йде черепашачим ходом. Відкіля ж повинно виходити тиск, здатне подвигнуть правлячу ЛДП на уживання хворобливих заходів, необхідних для закладення основ нового економічного росту?

Так і хочеться провести аналогію з колишньою японською імператорською армією: деякі з її вищих офіцерських чинів не захотіли під час Другої світової війни побачити на фатальне приречення навіть після того, як плин повернувся проти Японії. Недавно було процитоване висловлення Еисуке Сакакибари, заступника міністра фінансів Японії і затятого захисника японської моделі капіталізму. Він сказав, що не допустив би руйнування ні однієї великої японської компанії. Сакакибаре належить багато робіт, у яких розписуються достоїнства Японії і недоліки західних індустріальних країн.

Тоді питання можна сформулювати так: чи вистачить в економічних магнатів Токіо, що, треба відзначити, у післявоєнний період підняли свою країну до позахмарних висот, такту і мудрості прийняти нові форми, що підуть за серйозною фінансовою реорганізацією? Чи дозволять вони найбільшим банкам розоритися, чи дозволять цілком скасувати зручну систему Кейрецу і чи дадуть волю ринковим силам?

Якщо індекс "Ніккей" опуститься нижче 13000, відповідь на це питання дадуть відцентрові сили в економіці Японії. Але поки це случиться Сполучені Штати, можливо, випробують різкий торговий дефіцит, тому що Японія може спробувати вирішити свої проблеми за рахунок експорту, і все це не говорячи вже про продовження азіатської кризи, про економічний спад у Японії і т.д..

Зрештою , немає іншої реальної альтернативи для Японії крім прийняття повістки, що складає усього з трьох пунктів: подальшого зниження податків з метою стимулювання внутрішнього попиту, усунення проблеми прострочених позичок і скасування державного регулювання в економіці. Якщо Японія хоче стати найбільшою державою в чи регіоні у світі (не говорячи вже про постійне місце в Раді безпеки ООН), вона повинна встати на міцні рейки і везти за собою потяг лідерства, будучи його локомотивом.

Якщо військова роль Токіо обкреслена статтею 9 мирної конституції Японії, то економічне і політичне життя не мають обмежень. Єдиним гальмом країни є повільність і заперечення.

6. Висновок

Багато чого в японській промисловій політиці визначається своєрідною національною специфікою і, очевидно, не може бути цілком відтворене в інших умовах. Однак значна частина того, що перевірено і підтверджене практикою цієї країни, може бути сприйняте в якості корисного і повчального досвіду.

При розгляді питання "Японської моделі" розвитку економіки яскраво видні позитивні моменти , але хотілося б і відзначити думки скептиків. З думкою п. Роберта А. Маннінга можна звичайно не погодитися, але суть кожної проблеми повинна бути освітлена з усіх боків.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ



1. Японія 1988. Щорічник.-М.:Наука

2. Японський парадокс: (Реальності і протиріччя ка-

питалистического керування)/Б.З.Мильнер,

И.С.Олейник, С.А.Рогинко.-М.:Думка,1985

3. Країни світу: Короткий политий.-екон. справоч-

никнув.-М.:Политиздат, 1989.

4. Японія. Регіональна структура економіки./Під

ред. В.Я.Виборнова.-М.:Наука, 1987.



Роберт А. Маннинг, За матеріалами серії статей "Важко бути богом". - 1998 рік.

За матеріалами газети "Метали Євразії" - 1998 рік

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes