Інквізиція та християнські єресі, Детальна інформація

Інквізиція та християнські єресі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 12.5
Скачувань: 2372
Роль инквизици в історії Європи і всього людства величезна і двояка. Коли б не це інституту невідомо по якому шляху пішло би розвиток європейської цивілізації, але те що в технічному відношенні вона не була б схожа на наявний зразок - це точно. Не извстно, мали би місце релігійні війни сотрясавшие Європу настільки довгий час, можливо ця цивілізація був би в більшому ступені терпимий до інших вірувань. Можливо, наука одержала б більш ранній розвиток, не маючи за плічми спостерігачів інквізиції. Католицька церква піддалася б більш ранньої реформації і не зіграла б такої величезної ролі в житті людства. Відбулася б більш рання рецепція римського права і грецьких ідей про волю людини. Але наставляння написані самими авторитетними батьками-інквізиторами для своїх молодих колег є одним з ярчайших прикладів організації розшукної роботи.

Загальноєвропейська розшукна мережа, організована інквізицією, була ще однією спробою Святійшего Престолу створити всесвітню католицьку державу. Подібні спроби, після падіння імперії Каролингов мали місце неонократно, але зі змінним успіхом. Приміром , польських королів протягом довгого часу призначав Папа римський. Установа інквізиції дозволило Папо протягом довгого часу досить основательноконтролировать площина ідеології практично по всій Європі. Контролюючи ідеологію можливо і тримати під контролем і почие сфери життя приводячи їхній так сказати до єдиного знаменника. Дуже активно папська дипломатія працювала і на організацію хрестових походів як усередині Європи так і в поза, на відвойовування Труни Господня. Походи організовувалися в основному за рахунок найманців притягнутих офіційною обіцянкою повного відпущення гріхів, насправді ж надеявшихся пограбувати багаті по слухах держави. Великі ж феодали і государі переслідували своєю метою захоплення нових земель, кількість яких у Європі, на той час скоротилося до межі. Яскравим прикладом подібного походу був хрестовий похід проти альбігойців. Володіння одного із самих могутніх сеньйорів Європи графа Раймунда Тулузского були поділені між Монфором, Людовіком і Петром Арагонским.

Протягом практично всієї історії інквізиції ми можемо спостерігати подібне явище: після декларації богоугодних ідей і під їхнім прикриттям діються такі злочини, яких світ не бачив, а по вираженню дореволюційних авторів: "Перо опускається не в силах винести опис подібних звірств і жахів".

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

· Дж. Берман "Західна традиція права: епоха формування" М1995

· Ч.Г. Чи "Історія інквізиції" у 3-х томах, тому 1-2

· "Загальна історія держави і права" ред. К.И. Батир М 1995

· "Історична енциклопедія"

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes