Єгипет раннього царства, Детальна інформація

Єгипет раннього царства
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 10.7
Скачувань: 1856
Не викликає сумніву, що видобуток руди і виготовлення знарядь з металу з'явився сильним поштовхом для розвитку виробництва. Уже порівняно давно при розкопках поховань часів І династії було виявлено чимало мідних знарядь, причому, із природної міді, без штучного приплаву. Особливо багато було виявлено різців і голок, а також сокири, шил, тесел, щипців, значна кількість мідних цвяхів і дроту, мідних обшивань, посуду, різних прикрас.

Разом з тим, у той же час ще широко застосовувався як матеріал для виробництва знарядь і камінь. Про це говорять численні кремнієві знаряддя - ножі, різноманітні шкребки, наконечники стріл, - знайдені в похованнях не тільки підданих, але і царів як І, так ІІ династії.

В часи Раннього царства широке розповсюдження і значну досконалість одержало будівництво з цегли-сирцю. Як вважають археологи, цегельний звід єгиптяни вміли зводити вже в першій династії.

У той же час у Єгипті широко використовувалося дерево. Як видно, країна тоді була набагато багатше деревом, чим пізніше. Про це свідчить зображення, що відноситься до І династії, на якому показані цілі ряди густих дерев у Західному нагір'ї. Підземні склепи царів І династії, що обшиття усередині деревом і перекритие дуже товстими колодами, говорять про велику майстерність в обробці дерева. Про це свідчать і залишки домашньої обстановки.

Разом з тим при І і ІІ династіях, більш ніж коли-небудь, колись, був розповсюджений кам'яний посуд, особливо виготовлена з більш м'якого каменю - переважно алебастру який легко піддавався обробці знаряддями з міді.

Як свидительствуют знахідки археологів, у той далекий час древні егип-тяне уже уміли виготовляти скло.

Найбільш древній зразок штучно виготовленого скла - бусину зеле-новатого кольору діаметром близько 9 мм. - археологи знайшли недалеко від древньої столиці Єгипту Фив. І швидше за все саме Єгипет був батьківщиною скла. Вік знахідки - 5,5 тисяч років.

Землеробство і скотарство

Характерною рисою історії найдавнішого Єгипту було те, що тут у силу природних умов навіть при тодішньому рівні розвитку техніки оказався можливим величезний ріст продуктивності землеробства.

Людині необхідно було освоїти Ніл, що не тільки орошав землю, але і при щорічних своїх розливах відкладав плодоносний іл. Освоїти для того, щоб цю ріку можна було пристосувати для розвитку свого господарства. Без штучні осушення і зрошення долина Ніла залишалася би топкою низиною посередині хитких пісків. Для освоєння ріки (тобто потрібно було копати зрошувальну мережу, насипати насип, містити в справності всі ці спорудження, відкривати і закривати протоки) були потрібні досить нескладні знаряддя - мотики і кошика для перенесення землі.

Збереглося зображення, що відноситься вчасно одного з додинасти-ческих царів. На ньому показані піддані, голими руками і мотикою працюючи на багатоводному потоці.

Вже при І династії Єгипет, пересічений зрошувальними спорудженнями, став країною виняткової родючості.

У період раннього царства вже були відомі чи ледве не усі види домашньої худоби, розповсюджені в Древньому царстві. Єгиптяни тримали бика, осла, барана з крислатими рогами, козу. Про цьому свідчать образотворче мистецтво, писемність, а також про це можна судити по знахідках кіст тварин при розкопках.

Як вважають учені, у той час тримали багато худоби. Ще біля початку І династії один з царів хвалився захопленням 400 тис. голів великої рогатої худоби і 1422 тис. голів дрібної худоби. Цей цар воював проти Нижнього Египта, так що цілком можливо, його видобуток з'явився відтіля.

Об'єднання Єгипту

Як сведительствуют історичні джерела, на початку ІІ династії давньоєгипетські царі порушили вікову традицію і перестали використовувати абідоський цвинтар. Згодом, ще при тієї ж династії, в Абидосі знову стали появлятся царські поховання, однак тепер царі вже носять нову, скільки незвичайну титулатуру.

Як уже відзначалося вище, правителі Єгипту звичайно іменували себе богом Гором. Тепер же, у період ІІ династії, ми виявляємо царя, що не-ожиданно оголосив себе не Гором, а його супротивником - богом Сетом. Мало того, інший, наступний за ним цар, уже під самий кінець династії, раптом оголосив себе одночасно Гором і Сетом і навіть іменувався, як вважають вчені, приблизно так: "Той, у кому умиротворилися обибва бога".

Важко сказати з усією визначеністю, чи були такі зміни титулу зв'язані з кривавими подіями в Нижньому Єгипті, де шанувався бог Сет, про які оповідає цар тієї ж династії Гор-Хасехем. На підніжжях двох своїх споруд він символічно зобразив Нижній Єгипет ураженим. Там же зображені трупи бунтарів, а також укзано число полеглих ворогів: на одному извоянии - 48205, на іншому - 47209. На двох кам'яних судинах представлена богиня Верхнього Єгипту, що вручає Гор-Хасемему, прикрашеному верхне-египетской короною, знак з'єднання обох земель у " рік поразки Нижнього Єгипту".

Поразка Півночі і припинення династичних звад привели до кінця ІІ династії до остаточного об'єднання країни, що открили нову епоху в історії Єгипту - епоху Древнього царства. "Білі стіни" царя Менеса - місто Мемфіс стає столицею єдиної держави. Згідно найбільше распро-страненному думці, до одному з назв цього міста - Хет-ка-Птах, що значить " Садиба двійника Птаха" - головного бога столиці, і восходит грече-ское Айгюптос і наше найменування країни - Єгипет.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes