Мустафа Кемаль Ататюрк, Детальна інформація

Мустафа Кемаль Ататюрк
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 30.3
Скачувань: 2006
Реферат на тему:

“Мустафа Кемаль Ататюрк”

План

Введення

1. Соціально-політична обстановка в Туреччині після Першої світової війни.

2. Основні ступіні військово-політичної кар'єри Мустафи Кемаля (Ататюрка).

2.1. Участь у політичних організаціях.

2.2. Військова кар'єра.

2.3. Керівництво національно-визвольним рухом.

3. Ататюрк - президент Туреччини.

3.1. Диктатура правління.

3.2. Анкара - нова столиця Туреччини.

3.3. Ідеологія шовінізму.

4. Реформи Ататюрка.

4.1. Світський характер держави

4.2. Європейські стандарти громадського життя.

4.3. Консолідація суспільства на ідеях націоналізму.

4.4. Підтримка приватної ініціативи.

5. Моя думка про Ататюрке і його реформи.

Висновок.

Література

Введення

"Ататюрк" у перекладі з турецької означає "батько народу", і це в даному випадку не перебільшення. Людини, що носили це прізвище, по заслугах іменують батьком сучасної Туреччини.

Один із сучасних архітектурних пам'ятників Анкари - мавзолей Ататюрка – складений з жовтуватого вапняку. Мавзолей стоїть на пагорбі в центрі міста. Великий і "суворо простий", він робить враження величного спорудження.

Ататюрк (Мустафа Кемаль) у Туреччині всюди. Його портрети висять у державних установах і кав'ярнях маленьких міст. Його статуї стоять на міських площах і скверах. Його погруддя зустрінеш на стадіонах, у парках, у концертних залах, на бульварах, уздовж доріг і в лісах. Люди слухають вихваляння йому по радіо і телебаченню. Регулярно демонструється уціліла кінохроніка його часів. Мови Мустафи Кемаля цитують політичні діячі, військові, професора, профспілкові і студентські лідери.

Навряд чи в сучасній Туреччині можна знайти що-небудь подібне до культу Ататюрка. Це офиційний культ. Ататюрк один, і нікого з ним неможна з'єднувати. Його біографія читається як житія святих. Спустя більш ніж півстоліття після смерті президента його шанувальники з затаєним подихом говорять про проникливий погляд його блакитних очей, про його невтомну енергію, залізну рішучість і непохитну волю.

Соціально-політична обстановка в Туреччині після Першої Світової війни

Чому початок реформ в Туреччині зв'язують справедливо з ім'ям великого Кемаля Ататюрка? Туреччина пережила Першу світову війну, окупацію частини території, визвольну війну проти загарбників, падіння младотурков і остаточне звільнення від султанського режиму, розпад імперії. Османська імперія являла собою державу, розорену війною і внутрішніми протиріччями. У результаті війни Туреччина втратило майже всю Східну Анатолію, Месопотамію, Сирію, Палестину. В армію було покликано майже три мільйони чоловіків, що привело до різкого падіння сільськогосподарського виробництва. Країна знаходилося на грані краху.

Союзники, що одержали перемогу, обрушилися на Османську імперію як голодні хижаки. Здавалося, що Османській імперії, що довго слила "Великою небезпекою Європи" війна завдало смертельного удару. Схоже було, що кожна з європейських країн бажала урвати собі її шматочок.

Умови перемир'я були дуже суворими, а союзники уклали таємну угоду про розділ території Османської імперії. Великобританія до того ж не стала втрачати часу даром і розгорнула свій військовий флот у гавані Стамбула. На початку першої світової війни Уїнстон Черчілль запитував: "Що трапиться під час цього землетруса зі скандальною, старою Туреччиною, що руйнується, у якої немає і гроша в кішені?"

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes