Мустафа Кемаль Ататюрк, Детальна інформація

Мустафа Кемаль Ататюрк
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 30.3
Скачувань: 2002
Однак реформи кемалістов поширювалися в основному на міста. Лише самим краєм вони стосувалися села, де дотепер живе майже половина турків, а під час правле-ния Ататюрка жила більшість.

5. Моя думка про Ататюрка

Ататюрк як людина і політичний діяч робить двояке враження. Позитивні аспекти його життя і правління Туреччиною, найбільш відомі в усьому світі, викладені в попередніх главах.

Однак є багато негативних рис характеру Ататюрка і невдач у його президентському правлінні, про які не хочуть говорити в Туреччині і які ретельно ховають від світової громадськості.

Ататюрка називають суворим і блискучим солдатом, але його вимоги "не воювати, а вмирати" говорять, скоріше, про безжалісність і самодурство, ніж про видатні військові якості. Невміння чи небажання знаходити загальну мову з членами політичних організацій і неучасть у ризикованих заходах цих товариств характеризують Ататюрка як безкомпромісного, неуживчивого чоловіка, до того ж хитрого і підступного, що ставить особисті інтереси свідомо вище колективних.

"Витягування за уші Туреччини в цивілізацію", у тому числі шляхом заборони носіння фесок, уведення цивільних шлюбів (при допущенні законності убивства жінки, якщо з'ясується, що вона одружилася не незайманою) свідчить більше про авантюризм, чим про продумані дії.

Культ Ататюрка в Туреччині, хоча і носить офіційний і масовий характер, навряд чи може бути названий безумовним. Навіть кемалісти, що клянуться у відданості його ідеям, насправді йдуть своїм шляхом. Твердження кемалістов, начебто всякий турок любить Ататюрка, - усього лише міф.

У реформ Мустафи Кемаля багато ворогів - явних і таємних. Спроби відмовитися від деяких його перетворень не припиняються й у наш час.

Ліві політичні діячі постійно згадують про репресії, яким піддавалися їхні попередники при Ататюрку і вважають Мустафу Кемаля просто сильним буржуазним лідером. Ісламський світ не бажає визнавати його, не прощаючи тим самим ліквідацію халіфату.

У Мустафи Кемаля були і достоїнства, і людські слабості. Він володів почуттям гумору, любив жінок і веселощі, однак зберігав тверезий розум політика. Його поважали в суспільстві, хоча його особисте життя відрізнялося скандальністю і розбещеністю. Кемаля часто порівнюють з Петром І. Як і російський імператор, Ататюрк питав слабість до спиртного. Він помер 10 листопада 1938 року від цирозу печінки у віці 57 років. Його рання смерть стала трагедією для Туреччини.

Висновок

Реформи видатного державного діяча Туреччини Мустафи Кемаля (Ататюрка) дозволили напівзруйнованій війною країні, що знаходиться під тягарем султана і повністю залежної від релігійних ісламських діячів, перетворитися в процвітаючу буржуазну державу, що орієнтується на європейські норми і стандарти, що має досить розвинуту промисловість і сільське господарство і безумовним економічним лідером серед країн ісламського світу.

Література

1. Асілбек Бісенбаєв. Ататюрк. Інтернет-сайт http://sesna.hypermart.net.

2. Мустафа Кемаль (Ататюрк). Інтернет-сайт http://www.peoples.ru.

3. Ататюрк. - Енциклопедія "Кирило і Мефодій", т. 1, компакт-диск, 1998 р.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes