Взаємини між хлопчиками і дівчатками в молодших класах, Детальна інформація

Взаємини між хлопчиками і дівчатками в молодших класах
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Педагогіка
Автор: фелікс
Розмір: 24.3
Скачувань: 1844
План

Введення

Світ емоцій.

Взаємини між хлопчиками і дівчинками в молодших класах

Психологічні особливості взаємин хлопчиків і дівчинок у молодших класах.

Практична частина

Висновок

Список використаної літератури

Введення

Метою моєї роботи є вивчення взаємин хлопчиків і дівчинок у молодших класах. У своїй роботі я використовувала таку літературу, як “ Взаємини дітей у спільній діяльності і проблеми виховання ”, “Світ дитинства: молодший школяр» / Під ред. А.Г. Хрипковой. і інші джерела. Також я провела практичне дослідження серед дітей молодших класів.

Вік 9—10 лет-це період полової гомогенізації: наслідування і прихильності хлопчиків до батька. а дівчинок до матері. Іноді перехід до цього етапу відбувається швидко і зміна прихильностей дитини особливо разюче. Клас розбиваються на два табори-хлопчиків і дівчинок, зрада своєму таборові засуджується і нехтується. Хлопчики грають у військові ігри. зачитуються «героїчною» літературою і наслідують героїв, лицарям. Вони більше тягнуться до батька, а при відсутності до чоловікам узагалі (викладачам, керівникам «чоловічих» кружків і секцій), виявляють наполегливу цікавість до «чоловічого» роботі. Дівчинки у своєму колі обговорюють перших романтичних героїв, моди, ведення господарства, віддають перевагу ліричній літературі, особливо зближаються з матір'ю і при сприятливих з нею отношениях перевіряють їй свої таємниці, більше тягнуться до вчительок, можуть колективно закохатися у вчителя-чоловіка. І для хлопчиків, і для дівчинок це період формування оцінки себе як представника визначеної статі. Поляризація стат-природна закономірність розвитку, що зовні виявляється нерідко діями агресивного або оборонного порядку, що відбивають внутрішній інтерес до іншого статі. В. В. Богословський (1974) наводить приклад, коли хлопчик смикає дівчинку за косу і на питання вчителя, чому він це зробив, відповідає: «Вона мені подобається». Будучи у вустах дитини скоріше виключенням із правила, це пояснення розкриває щирі мотиви зовні агресивного або оборонного поводження. Скільки-небудь серйозних конфліктів воно, як правило, не викликає, н ми неодноразово відзначали в дівчинок почуття образи й обойденности при відсутності цих своєрідних знаків уваги. Останнім часом усе чистіше приходиться спостерігати в дівчинок цього віку мальчишески агресивний стиль поводження, що раніше виявлявся, і те не завжди і не у всіх, лише в пубертатному періоді. Очевидно, тут позначаються й акселерація, і деякий зсув полових ролей н представлень про маскулинности — фемининности в сучасному суспільстві і родині.

Правила поведінки школярів, єдині для хлопчиків і дівчинок. У школі до них пред'являються однакові вимоги. Вони мають однакові права й обов'язки.

Але це, зрозуміло, зовсім не означає, що диференційований підхід до морального виховання хлопчиків і дівчинок зайвий. Навпроти, для успішного морального виховання молодших школярів недостатньо знати загальні цілі й умови цього виховання, мало враховувати тільки вікові особливості дітей. Важливо уявляти собі особливості полового розвитку дітей у цьому віці, вважатися з деякими розходженнями в розвитку особистості хлопчиків і дівчинок.

Діти рано починають усвідомлювати полові розходження. Вже у віці 2,5—3 років вони можуть задавати питання про причини фізичних розходжень хлопчиків і дівчинок. З віком інтерес до тілесних особливостей чоловіків і жінок, до особливостей їхніх взаємин, до проблеми народження дітей росте, і він цілком естествен, як і багато інших інтересів.

Властивій дитині здатність до наслідування дозволяє йому рано вибрати визначений зразок поводження. Спочатку він імітує деякі зовнішні ознаки по ведення тієї людини, якого вибирає як зразок для наслідування, потім відбувається більш глибоке "приравнение" себе до особистості людини зразка. При цьому дитина запозичає не тільки зразки не яким дій і зовнішні відмітні ознаки, але і такі складні якості особистості, як доброта, м'якість, чуйність або рішучість, мужественность, стійкість. З раннього років зразком для наслідування хлопчики звичайно вибирають батька, дівчинки — мати.

У дошкільному віці в сюжетно-рольових іграх діти відтворюють різноманітні людські взаємини в родині, на роботі, у дворі і т.д. Дитина відтворює в грі і деякі специфічні взаємини дорослих: матері і батька, чоловіки і жінки, дорослого і дитини. Про цьому необхідно пам'ятати вихователям, тому що ці взаємини дорослих впливають на розуміння дитиною його приналежності до тієї або іншої статі і "вибір" їм відповідного типу поводження.

Представлення самих дорослих (батьків у першу чергу) про розходження в поводженні і моралі чоловіків і жінок так чи інакше проникають у дитяче середовище, відтворюються і засвоюються в грі.

Батьки, і особливо мати, з перших днів появи дитини на світло, найчастіше самі того не усвідомлюючи, по-різному звертаються із сином або дочкою. У перші шість місяців матері звичайно доторкаються до синів значно частіше, ніж до дочок, але через півроку картина міняється: хлопчиків починають відучувати від зайвої пестливості, а дівчинкам дозволяють проводити біля матері набагато більше часу. Ослаблення контактів з матір'ю підсилює самостійність дитини. Саме ця якість, на думку деяких учених, матері інтуїтивно прагнуть розвити у своїх синів.

З віком розходження у відношенні до хлопчиків і дівчинок з боку дорослих усе більш збільшуються.

Порівняно рано виникають розходження в предметному оточенні хлопчиків і дівчинок — у них не тільки різний одяг, але і різні іграшки. Дорослі своїм відношенням направляють заняття й ігри хлопчиків і дівчинок, — скажемо, хлопчик, що грає в ляльки, як правило, викликає глузливі зауваження навколишніх. Дорослі заохочують стереотипи поводження, прийняті для даної статі, — так, хлопчика соромлять за плаксивість, а дівчинку гудять за бешкетництво. Замурзаний, у подряпинах, з обдертими коленками хлопчисько нерідко викликає поблажливо-зворушливе відношення дорослого: "Що робити? Це неминуче зло". Дівчинка з таким же зовнішнім виглядом викликала б, однак, насамперед невдоволення.

Вже в дошкільному дитинстві відбувається нагромадження дитиною знань про типово чоловічий або типово жіночій ролі, про фізичне розходження чоловіка і жінки, про розходження в їхньому поводженні, про їхні взаємини, про найбільш важливі якості особистості. У цей час у дитини формується почуття полової приналежності і починають виявлятися характерні форми поводження, зв'язані з "роллю" чоловіка або жінки.

Придя в школу, дитина поводиться згідно своїм представленням про те, яким повинний бути хлопчик і який повинний бути дівчинка. Так, як правило, дівчинки поводяться робко, непевно; вони більш тихі і стриман, виконавч і вимогливі до себе й іншим. Хлопчики ж з перших днів перебування в школі поводяться вільно, без розгубленості, вони більш гучні, віддають перевагу нерегламентованій діяльності.

У будь-якій ситуації хлопчики звичайно швидко знайомляться один з одним, швидко знаходять загальну справу. Вони предпочитают колективні спортивні або військові ігри. Характерно, що хлопчики не настільки вимогливі до сталості складу групи, охоче приймають у свої ігрові колективи однолітків з інших класів, дворів, шкіл. Дівчинки поза будинком, у новій ситуації губляться, тримаються обособленно тоді, коли поруч немає близьких або подруги. Вони воліють спілкуватися в маленьких групах, по два-три чоловіка.

Хлопчики, як правило, уникають дівчинок, намагаються їх не зауважувати, воліють не приймати них у свої хлоп'ячі ігри. Виключення складають ті хлопчики, що не користуються особливою повагою однолітків. Їх часто не приймають у хлоп'ячі групи.

Багато дівчинок насторожено відносяться до хлопчиків. Почувається не острах, але, скоріше, деяка недовіра до хлопчиків, чекання агресивності з їх боку. У той же час дівчинки виявляють цікавість до хлопчиків і до їхніх занять. До кінця першого півріччя школярки вже знають усіх хлопчиків свого класу не тільки на прізвище, але і по імені. Хлопчики, за деяким виключенням, знають лише деяких дівчинок.

Особливо велика цікавість і разом з тим сторожкість у відношенні представників протилежної статі виявляють єдині в родині діти, що не відвідували до того ж дитячого саду. Ці хлопчики і дівчинки більше, ніж інші діти, уникають один одного, коли йдуть у школу або зі школи, на зміні, в іграх.

Досвід спільної діяльності в молодших школярів ще обмежений, особливо за межами спілкування на уроках, екскурсіях, прогулянках і т.п. Часом між ними виникають конфлікти. При цьому в дівчинок скарг більше, ніж у хлопчиків. Вони скаржаться не тільки на хлопчиків, але й один на одного, і часто по дрібницях. Аналіз цих конфліктів показує, що в їхній основі лежить не якась навмисна відчуженість або ворожість хлопчиків і дівчинок друг до друга. Найчастіше це просто перенос чисто хлоп'ячих форм спілкування в сферу спілкування з дівчинками. Хлопчики намагаються вступити з ними в боротьбу, померяться силою і т.п. Дівчинки ж сприймають ці не зовсім звичайні для більшості з них форми спілкування не як гру, а як спробу скривдити них.

Відзначені особливості поводження дітей характерні скоріше для першого шкільного року, чим для молодшого шкільного віку взагалі. Новий ритм життя дитини, новий тип взаємин його з родителями й іншими дорослими, з недавніми друзями по дитячому саду перетворять чисто "мальчишечьи" і "девчоночьи" форми поводження, наповняючи їх новим і глибоким морально моральним змістом.

Стихійно сформовані життєві представлення дитини про чоловіка і жінку саме в школі перетерплюють істотні зміни. У дітей цілеспрямовано формують стійкі представлення про принципи взаємин чоловіків і жінок, про моральні якості людей: їхній шляхетності, гуманності, особливо у відношенні до слабких, захистові їх, чоловічої честі і достоїнстві, мужественности — для хлопчиків, гордості, соромливості, скромності і ніжності — для дівчинок. Саме в школі закладаються основи глибокого усвідомлення дітьми своєї особистості як особистості чоловіка або жінки.

У III і IV класах необхідність особливого підходу до виховання хлопчиків і дівчинок стає усе більш очевидною. У цей час збільшується розходження в темпах загального фізичного (у тому числі і полового) розвитку хлопчиків і дівчинок (воно досягає максимуму в підлітковому віці). Дівчинки раніш і глибше починають усвідомлювати себе як особистість жіночого типу. У них раніш формується почуття дорослості. Ті ж особистісні зміни в хлопчиків починаються на два-три роки пізніше.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes