Психологічна наука і практика та розвиток реклами, Детальна інформація

Психологічна наука і практика та розвиток реклами
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Психологія
Автор: фелікс
Розмір: 7.2
Скачувань: 1053
Дайджест

Студентки 1 кусу

5 групи ФГХГГТ

Дєвіної Наталії

Психологічна наука і практика та розвиток реклами.

(ПР в житті людей)

Т.Лук’яненко, І.Гужва “PR по украински” Персонал 1999 р.

Крах соціалістичної моделі хазяйнування викликав розвиток не тільки нових форм підприємств, що адаптуються до умов ринкової економіки, але і зовсім нових форм відносин між підприємством і суспільство, перш за все суспільством, безпосередньо пов’язаною з діяльністю компанії.

Якщо раніше відносини між суб’єктами хазяйнування і їх клієнтури були жорстко формалізовані і будувались по командно наказовому признаку, коли свободи вибору не було ні у підприємств, ні у споживачів їх продукції, то тепер така свобода з’явилась і люди зіштовхнулися з необхідністю робити вибір, а підприємства – працювати так, щоб вибирали саме їхню продукцію. Звичайно, в таких умовах пріоритетними стають питання, які вирішує управлінська дисципліна “публік рілейшнз” (ПР).

Дуже важливо чітко розрізняти такі поняття як ПР і реклама. Відмінність ПР від реклами в тому, що ПР створює споживача продукції компанії (якщо споживачі цієї продукції уже існують на ринку, задача ПР – утримати їх позитивне ставлення до продукції і виробника), а реклама породжує попит з боку цих споживачів на продукт компанії. Наприклад: іноземна фірма має намір організувати в Україні мережу по продажу соєвого масла. Головна перешкода для просування даного товару в Україну – відсутність у населення знань про цей продукт та звички його вживати. В даному випадку проста реклама не приносить необхідного ефекту. Населенню необхідно передусім розповісти про те, що таке соєве масло і чому його варто використовувати в їжу. При чому якщо б ці відомості надавалися у формі рекламних статей, то до них не було відповідної довіри з боку читачів (однак необхідно зазначити, що це не аксіома; в деяких випадках цілком можна використовувати в ПР компанії і рекламу, наприклад іміджеву рекламу компанії).

Тому попередньо було прийнято рішення розмістити в деяких виданнях пізнавальні матеріали про соєве масло, його походження, користь для здоровя, рецепти з використанням соєвого масла тощо. І тільки лише після цього вже можна запускати рекламу прямої дії, яка б розповідала де і за скільки можна придбати масло.

Зазначимо фактори, які сприяли завоюванню ринку компаніями:

чітко зпозиціонована реклама(реклама була розрахована на найбільш широкі верстви населення, які були зацікавлені розмірами відсотків за вкладеними засобами, була їм зрозуміла і відповідала первинним потребам того часу - примножити з мінімальними зусиллями нажитий за роки реформ капітал);

щільний трафік реклами, яка від багаторазового повторювання посилювала свій вплив на підсвідомість людей;

великомасштабні спонсорські акції, презентації, спілкування з пресою та інші спеціальні міроприємства, які сприяли підтриманню популярності компаній і створенню їх сприятливого іміджу.

Засоби ПР ще недостатньо активно використовуються українськими підприємствами. Основними причинами такого явища є:

нерозуміння з боку керівництва підприємств необхідної активної роботи в сфері ПР.

відсутність структурних підрозділів на підприємствах, які б безпосередньо, на професійній основі займались ПР, коли на ринку немає ПР фірм, які добре себе зарекомендували.

\x02DC

есійна підготовка українських спеціалістів з ПР.

слабка залежність від суспільства цілих галузей української економіки та її “тіньової частини”, що різко звужує сферу використання ПР.

Реальними пропозиціями з виходу зі створеного положення можуть стати:

активізація роботи по створенню структурних підрозділів на підприємствах, які б займалися роботою з суспільством підприємств;

розширення бюджетів відділів реклами і ПР;

в цілому вираження більшої активності підприємств в плані спілкування з мас-медіа, проведення спеціальних заходів тощо.

А.Кашптур, “PR доктор” 2000

Існує традиційний розподіл рекламних агентств(РА) за спектром запропонованих послуг:

агентства повного циклу (Full service agency);

Внутрішні(придворні);

агентства-баєри;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes