Розвиток процесів пам яті в молодшому шкільному віці, Детальна інформація

Розвиток процесів пам яті в молодшому шкільному віці
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Психологія
Автор: фелікс
Розмір: 40
Скачувань: 1161
З того, шо міститься в цих визначеннях, виділимо найбільш істотне, а саме:

1. Явища пам(яті спричинені нервовою системою, викликаються нею, складають одну з основних її якостей, властивостей.

2. Будь-який вплив – події зовнішнього світу або внутрішні реакції – залишають відбиток, інформацію у сфері наших рухів, емоцій або думок.

3. Пам(ять забезпечує довгострокове зберігання одержаної інформації.

4. Те, що стало надбанням пам(яті, при відповідних умовах оживає, становиться предметом свідомості.

5. Процеси пам(яті – запам(ятовування, зберігання, відтворення та забування (Часто, кажучи про процеси пам(яті, говорять про сприйняття, запам(ятовування, відтворення.).

Отже, пам(ять – поняття багатозначне. З його не побутових, а наукових ознак – філософських, фізіологічних, психологічних – вчитель повинен виділити свій аспект їх розгляду – педагогічний, вирішальний у впливі на школяра при організації його складної учбової діяльності.

Головна та постійна турбота вчителя – озброювати учнів міцними знаннями, тобто у великому обсязі і надовго. Щоб школярі зберегли здоров(я та емоціональну стійкість, рівновагу, вчителю недостатньо знати тільки свій предмет і сучасну методику його викладання. Крім цього він повинен враховувати і відомості, що стосуються психіки та безпосередньо пам(яті учня. Спершу ті, що випливають вже з визначень пам(яті: будь-який вплив, що йде від вчителя, залишає відбиток в сфері почуттів, думок або рухів учня; довгострокове зберігання потрібної інформації в його пам(яті можна організувати процесом навчання; при дотриманні певних умов сліди пам(яті оживають і набута школярами інформація (знання) виявляється, актуалізується; в залежності від нервової системи (універсальних, відповідних віку, та індивідуальних особливостей школярів) мнемічна діяльність має як загальні, так і специфічні риси.

Стихійно або свідомо вчитель впливає на характер явищ пам(яті, сприяє їх правильному рухові, але буває і заважає повноцінному функціонуванню пам(яті та її розвитку. ( 21, с. 8-9 )

1.2. Типи пам\x00B4яті

Людина з дитинства запам(ятовує, зберігає, а в потрібний час згадує і використовує засвоєні знання. З якою ж відповідальністю повинні ми відноситись до відбору тої інформації, як по її суті, так і по її кількості, яку з урока в урок на протязі 10 років даємо школярам!

Спробуйте розібратися в пам(яті школярів! Важко знайти такого, у якого вона однозначно “погана” або однозначно “добра”. Як правило, вона різна – у чомусь гарна, у чомусь погана.

Пам(ять окремої людини індивідуальна і залежить від багатьох факторів – фізичних та психологічних. Тому кажуть, що пам(ятей стільки ж, скільки і доброчинностей.

Та все ж різнобарвність видів нашої пам(яті можна класифікувати, що, звичайно, спрощує, але в той же час і впорядковує це явище. Класифікація дає перспективну можливість вивчати феномен пам(яті.

В основу класифікації пам(яті покладені три ознаки, згідно з якими її розподіляють: 1) по переважанню форм психічної активності – моторній, емоціональній, образній або інтелектуальній; 2) по способу запам(ятовування – довільному або мимовільному; 3) по тривалості, строку зберігання інформації.

Об(єкти діяльності – рух, почуття, образ або слово – дали назви таким видам пам(яті, як моторна, емоціональна, образна та словесно-логічна.

Моторна пам(ять – запам(ятовування, зберігання та відтворення рухів

( “пам(ять тіла”, “пам(ять-звичка” ). Вона виражається у формуванні звичок, лежить в основі усіх практичних та трудових дій, часто непомітних, не фіксуємих людиною. Походка, манера розмовляти, сміятися, почерк пов(язані з моторними навичками.

Кажуть: “ Стиль – це людина ”, але багато що може бути змінено та покращено при самоконтролі та коректуванні системи власних рухів. Тому-то фізіолог І. С. Бериташвілі називав моторну пам(ять пам(ятттю вправляння. Моторну пам(ять закріплюють та вдосконалюють природній дар та постійні тренування.

Моторна пам(ять іноді виявляється домінуючою, і вчитель на перших етапах навчання не повинен беззастережно перешкоджати тому, що деякі учні, заучуючи слова або запам(ятовуючи текст, ворушать губами. Поволі їх треба вчити діяти інакше – промовляти про себе або записувати.

“Якщо ви здатні поблідніти або почервоніти при одній згадці про пережите, якщо ви боїтеся думати про давно пережите нещастя – у вас є пам(ять на почуття ”, – писав К. С. Станіславський про емоціональну пам(ять. ( 19, с. 217 )

Гнів і радість, відчай і надія, ненависть та любов – почуття полярні. Вже в підсвідомості оцінюється життєво важливе для нас: потрібно негайно відчувати, що нам пропонує ситуація. В цьому й полягає перша підготовча мета емоцій, і чим вони яскравіші, тим певніше діє людина, роблячи вибір між позитивними та негативними впливами, між добром та злом.

Радянський педагог і психолог П. П. Блонський на одному з зайнять зі студентами запропонував їм згадати та записати події, які вони пережили в поточному році, а потім в своєму житті до інституту. Чотири п(ятих спогадів в першому випадку стосувалися подій, що викликали сильні емоції. В другому випадку майже всі спогади відносились до емоціонально пережитого.

Емоціональна пам(ять адаптує нас до того, що відбувається, відвертаючи увагу від поганого і скеровуючи до доброго – для здобуття настрою, що допомагає роботі, творчості.

Сила емоціональної пам(яті у людей неоднакова. Емоціонально бідні не можуть відтворити пережиті почуття, більшість людей відтворюють їх у певному ступені, артистичні ж натури ( про них-то й писав Станіславський! ) не тільки сприймають гостро свої почуття та почуття інших, але й яскраво запам(ятовують пережите. Не вигадані розповіді про Флобера, який разом зі своєю Еммою Боварі відчував у роті отруту, про Тургенєва, який голосив через смерть Базарова.

Ще один вид пам(яті – образна, або наглядна, вона оперує уявленнями – образами предметів, сформованими в нашому досвіді. У відповідності з модальністю – набуттям уявлень з різних сенсорних сфер – образна пам(ять поділяється на зорову, слухову, осязальну, обоняльну, вкусову. Найбільш розповсюдженою у більшості людей є зорова та слухова пам(ять. Осязальна, обоняльна та вкусова пам(ять

( підтверджуючи нашу феноменальну пластичність та вправність ) інтенсивно розвивається у зв(язку з особливими умовами діяльності – у дегустаторів або при компенсації недостаючої зорової, слухової пам(яті у сліпих або сліпо-глухих.

Вражаючого розвитку пам(яті на основі неспецифічних для нас видів психічної діяльності досягла О. С. Скороходова, радянський вчений в галузі дефектології, педагог, літератор, кандидат педагогічних наук ( з психології ), яка у п(ятирічному віці втратила зір та слух.

Подібно О. С. Скороходовій, після спеціального навчання, живуть та працюють і інші сліпо-глухі, при раціональному переключенні їх на збережені у них структури образної пам(яті – осязальну, вкусову, моторну.

Чудова образна пам(ять – особливий дар художників, музикантів, письменників.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes