Обмеження корупції та “тіньової” економічної діяльності: проблеми і перспективи, Детальна інформація

Обмеження корупції та “тіньової” економічної діяльності: проблеми і перспективи
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Правознавство
Автор: Олексій
Розмір: 11.9
Скачувань: 979
Як приклад, хочемо навести такий факт.

У 2001 році у ході розслідування резонансних кримінальних справ відносно окремих посадових осіб КАБ “Слов’янський” слідчій групі Слідчого управління податкової міліції ДПА України вдалося виявити частину “тіньових” коштів цього банку, “вдало” вкладених у легальну економіку Королівства Іспанія.

Завдяки узгодженим спільним діям українських та іспанських правоохоронних органів встановлено факт створення в іспанському м. Мурсія сучасної фабрики “Transformacion de aditivos”, що виготовляє цінну харчову добавку — пектин.

Будівництво та обладнання цієї фабрики сучасним високотехнологічним німецьким та італійським устаткуванням обійшлося її хазяїну в суму понад 15 млн дол. США.

Кошти надійшли до Іспанії через неіснуючий наурійський банк “First Тrading Bank” і фіктивну фірму “DATA Technology”, якою керувала посадова особа КАБ “Слов’янський” через підставних осіб.

Що це, як не класичне “відмивання” грошей шляхом придбання нерухомості і легалізація капіталу у процвітаючій європейській країні?

Керівника банку неодноразово помічали на цій фабриці при здійсненні інспекційних поїздок: спочатку — на будівництво, а потім — на виробництво. Основна частина управлінського персоналу фабрики складалася з українців — вихідців із Дніпропетровського регіону.

На підставі Європейської конвенції про взаємну судову допомогу у кримінальних справах від 20.04.59 р., що ратифікована Королівством Іспанія і Україною, завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів двох держав було припинено розпочату спробу спровокованого банкрутства фабрики “Transformacion de aditivos” з метою виводу коштів, вкладених у створення цієї фабрики, в її виробництво, з реального, доступного для судових і правоохоронних органів сектора економіки.

Співробітники податкової міліції ДПА України разом із представниками судових органів м. Мурсія та Іспанської національної гвардії заарештували все майно фабрики, завдяки чому було створено реальну можливість повернення в Україну незаконно вивезених з неї (а також незаконно накопичених) коштів.

Зазначений факт одночасно може слугувати прикладом того, як намагалися підкупити державний орган, залякати або скомпрометувати. Яких тільки публікацій не було з приводу діяльності податкової міліції по цій конкретній кримінальній справі!

З гордістю можна сказати, що наші співробітники виявилися витриманими і впевненими в собі, стійкими у морально-психологічному плані Зараз вирішується питання стосовно передачі виявленої власності Україні.

Таких прикладів можна навести десятки. За нашими даними за десять років з України було незаконно вивезено понад 40 млрд дол. США.

Коли йде процес викриття корупційних явищ, то торкаєшся інтересів певних угруповань, структур, і відразу ж починається активна протидія зусиллям державних органів влади. Відбувається викид “компромату” саме тих органів і керівників, які створюють загрозу для корупціонерів.

З якими б витонченими проявами корупції ми не зіштовхувалися, методи боротьби з ними і усунення є такими, як і в більшості країн.

Умови, що сприяють ефективній боротьбі, такі:

свобода слова, підкріплена економічною незалежністю ЗМІ;

відкритість і прозорість прийняття всіх державних рішень;

підконтрольність державних чиновників і державних інститутів суспільству;

можливість громадського контролю за прийняттям найважливіших економічних і політичних рішень;

незалежність судової влади.

Ведучи розмову щодо свободи слова і незалежності ЗМІ, йдеться не про ті ЗМІ, які за гроші безкарно “обливають брудом” кого завгодно і видають потоки компромату, а про дійсно незалежні засоби масової інформації, журналістські колективи, які зацікавлені, щоб Україна стала європейською цивілізованою державою.

Ще один аспект складної ситуації в тому, що органи по боротьбі з корупцією і “відмиванням брудних” грошей повинні одночасно вести постійну внутрішню боротьбу з очищенням своїх організацій від корупції та захищати своїх співробітників від різноманітних посягань, провокацій.

Відповідно до чинного законодавства у системі Державної податкової служби України створено спеціальні підрозділи по боротьбі з корупцією безпосередньо в органах податкової служби — як у центральному апараті, так і на рівні обласних державних податкових адміністрацій.

У 2000 році за матеріалами наших підрозділів за корупційні діяння було притягнуто 164 працівники податкової служби. У поточному році за матеріалами наших підрозділів судами притягнуто до відповідальності 79 посадових осіб податкової служби.

Боротьба з корупцією в органах податкової служби ведеться на підставі глибокого аналізу процесів, що відбуваються в економіці; найбільш уразливих для корупції напрямів діяльності податкової служби, посад і конкретних посадових осіб.

Хочемо зупинитися на проблемі стосовно того, що не всі виявлені факти корупції отримують оцінку в судах. Справа в тому, що термін притягнення до адміністративної відповідальності обмежений двома місяцями з моменту вчинення правопорушення.

Ми, звичайно, звільняємося від тих посадових осіб, які вчинили корупційні діяння, але через закінчення двомісячного терміну з моменту їх вчинення такі особи не можуть бути притягнуті до судової відповідальності. Звільняючи їх з органів податкової служби, ми не маємо прав заборонити їм влаштуватися на роботу в іншу державну установу.

Хочемо звернути увагу на найбільш актуальні проблеми боротьби щодо створення фінансових ресурсів, які живлять корупцію.

По-перше, необхідно енергійно на міжнародному рівні брати участь у вирішенні проблеми з офшорними державами, з офшорними зонами, тому що абсолютно безглуздою є боротьба з “відмиванням” грошей, якщо всі держави-учасники не зацікавлені в цій боротьбі, якщо вони не об’єдналися, якщо разом не працюють на руйнування схем і припинення практики “відмивання” грошей. Інакше будуть існувати анклави, абсолютно безпечні для корупціонерів та для тих, хто “відмиває брудні” гроші, куди будуть стікатися ці фінансові ресурси, а ми нічого не зможемо вдіяти.

Такі території відомі — це держави Науру, Панама, острови Мен, Мальдіви і т.ін. Поки світове співтовариство не виробить жорстких підходів щодо держав, які не бажають підкорятися і брати участь у боротьбі з “відмиванням” грошей, ефективність її буде величиною відносною.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes